ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:96/244)

CIASTECZKA - MARCEPANOWE GWIAZDKI 127

Świąteczne wypieki czas zacząć :) W tym roku zdecydowanie stawiam na ciastka i pierniki. Dzisiaj pyszne marcepanowe ciasteczka, delikatne i kruche. Bardzo je lubię, choć ciasto łatwe do obróbki nie jest, gdyż się je źle wałkuje. Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu(...)najlepiej przy użyciu rąk ;) Uformować kulkę, zwinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20 - 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm, wykrawamy ciastka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy przez ok 10 min w 180 stopniach (grzałka góra dół), do zrumienienia brzegów.   Po przestudzeniu posmarować ciastka

Kuchnia w opałach
Miodowe kruche ciasteczka 264

Kruche, miodowe ciasteczka ze stempelkiem Kubusia Puchatka. Ciasteczka stemplowane. Miodowe ciastka „Kubuś Puchatek”. Składniki Na ok. 40 ciasteczek: Mąka pszenna tortowa 350g Miód 4 pełne łyżki, wielokwiatowy, nektarowy Żółtko 2 sztuki Masło 180g, schłodzone Cukier puder 4 czubate łyżki Wykonanie: Schłodzone masło posiekać w kostkę. Mąkę przesiać przez sitko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto(...)post Miodowe kruche ciasteczka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kruche ciasteczka z ziarenkami 147

dzisiejszy deser polecam pyszne kruche ciasteczka z ziarenkami, które otrzymałam do testowania od sklepu ZIARENKOWO . Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 2,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g prażonych ziarenek "Migdałowy Przylądek" z ZIARENKOWA, 1/2 opakowania cukru waniliowego, białko do posmarowania(...)Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam je i sklejam z ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka układam

Tradycyjna kuchnia Kasi
BANOFFEE – deser z toffi i bananami w słoiczku 303

I kolejne niesamowite słodkości w słoiczku! Tym razem zapraszam na Banoffee czyli przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem. Połączenie kruchego ciasta , puszystej śmietankowej masy

Ostra na Słodko
Kruche ciasteczka z makiem 184

Jeszcze jedna propozycja na kruche ciasteczka tym razem z dodatkiem maku. Dla dużych i małych, do herbatki czy kawy. składniki: 200 g masła lub margaryny 360

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka "Pieguski" 134

Pieguski. I chociaż zabrałam się za ich przygotowanie dopiero późnym wieczorem to nie żałuję :)  Cała rodzina zgodnie stwierdziła, że to jedne z lepszych ciastek jakie ostatnio zrobiłam, nie za słodkie, do tego kruche, no i czekolada, którą my uwielbiamy! A do tego wykonanie bardzo proste i szybkie co jest dodatkowym plusem. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 3/4 szklanki(...)rodzynki. Jeszcze przez chwilę zagniatamy aż dodatki rozprowadzą się równomiernie. Z ciasta formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy - ciastka urosną, każdą delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 st. C i pieczemy ok 8-10 minut do delikatnego zarumienienia. Ciastka po wystudzeniu najlepiej przechowywać

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka orzechowo- truskawkowe 180

Ciasteczka takie dawniej przygotowywała moja Mama. Tym razem ja upiekłam je na święta i obdzieliłam Rodzinkę :) Część jeszcze pozostała, więc jak macie ochotę, to zapraszam na

Kuchnia w czekoladzie
Ciastka/babeczki "grzybki" 183

ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo, bo w piecu mieściły się aż 3 czy 4 duże brytfanny (i ja właśnie na tych starych maminych foremkach upiekłam grzybki:)). Mieliśmy zabawę nie tylko podczas(...)rzeczy ;) w końcu po wyrobieniu ciasta, zanim uporaliśmy się wykrawaniem mijało sporo czasu do momentu pieczenia! A potem jeszcze je "sklejaliśmy" jeśli to były ciastka z dżemem lub napełnialiśmy kremem i owocami jeśli kruche babeczki, więc to był cały wieczór, kiedy nie plątaliśmy się pod nogami! :) A pieczone były wtedy zawsze w kaflowym piecu. Z pewnością większość

Kolorowy Przepisownik
Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczową 65

pachnące czekoladą i pomarańczami, a tym samym świętami, że pomyślałam sobie, że nie mogę tego przepisu zachować tylko dla siebie Z podanych składników otrzymacie około 16 ciasteczek. Będą kruche i mega czekoladowe. Po prostu pyszne. A zatem do dzieła… Składniki: 100 g czekolady (ciemnej lub mlecznej, jak wolicie) 50 g śmietanki 30% 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła(...)rozpuszczonej czekolady dodaję śmietankę i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnie wszystkie składniki i ostudzoną czekoladę umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Ciasto należy rozwałkować (grubość dowolna, zależy jakie ciastka lubicie, u mnie to ok. 1 cm) i wykrawać dowolne ciasteczka. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pachnie niesamowicie w całym domu Smacznego! Artykuł Ciasteczka czekoladowe

Słodki sentyment
Ciasta razowe z cynamonem dla diabetyków (na mące orkiszowej razowej) 165

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kruche ciasteczka, które zdrowo i idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny

Di gotuje
Czekoladowe rurki z kremem maślanym 127

Urocze rurki oblane (a raczej wysmarowane pędzelkiem) czekoladą. Z dodatkiem polewy stają się kruche i niesamowicie pyszne. Z całą pewnością ciężko się od nich oderwać, uzależniają

Gotowanie i blogowanie
CZEKOLADOWE CIASTECZKA 131

jeżeli nie macie pomysłu na wyjątkowy prezent dla osoby uwielbiającej wypieki to może taki zestaw Was zainspiruje :). A ciasteczka w smaku dość mocno czekoladowe, kruche i nawet nie przełożone smakują wybornie. CZEKOLADOWE CIASTECZKA CIASTKA 120 g zimnego masła 2/3 szkl cukru 1 duże jajko 1/4 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl ciemnego kakao 1,5-2 szkl mąki 1 łyżka

Pieguskowa Kuchnia
Ciastka owsiane z bananami (395 kcal/100 g) 128

masła, z bananami, jajkiem i mąką, smaczne i inne, ale nie aż tak dobre jak wersja z masłem. Mogły wyjść bardziej kruche i chyba trochę przesadziłam z ilością mąki. Przede mną jeszcze dwie wersje ciastek owsianych do upieczenia, zobaczymy która wersja alternatywna jest najlepsza. Składniki: 2 banany (205 g) 1 łyżka (20 g) miodu 1 jajko 60 g mąki

Malowane smakiem
Kruche ciasteczka orkiszowe z makiem – Blogmas 2019 #6 128

przepis wcześniej się nie ukazał. Przed świętami za to pasują jak ulał. Jeśli lubicie dodatek maku w wypiekach, na pewno będą wam smakować Kruche ciasteczka orkiszowe z makiem 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (200 g) 75 g masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszku) 90 g ksylitolu lub erytrytolu(...)składników zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka niewielką foremką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec około 15 minut w 170 stopniach. Artykuł Kruche ciasteczka orkiszowe z makiem – Blogmas 2019 #6 pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Pierniczki piaskowe 88

upieczeniu mają dosłownie piaskową bardzo delikatną konsystencję, są miękkie i rozpływają się w ustach. Po wystygnięciu przybierają bardziej zwartą formę, ale nadal są kruche i delikatne. Pierniczki piaskowe mogą zmienić się w zupełnie inne ciastka, a to za sprawą niższej temperatury pieczenia wystarczy obniżyć ją do 175 st C, a ciastka zamienią się w wilgotne w środku

SprawdzonaKuchnia.pl