ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:90/244)

Półkruche palmiery z marmoladą 158

Półkruche palmiery z marmoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Palmiery to ciastka , które na ogół piecze się z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam upiec je z ciasta półkruchego. Pewnie zastanawiacie się jaka jest różnica między kruchym ciastem a półkruchym . Często półkruche zwane jest krótko kruchym i sama nawet się nie zastanawiałam czym oba ciasta różnią się od siebie

codojedzenia
ROZETKI 75

oleju. Do ich upieczenia potrzebne są specjalne foremki. Wystarczy posypać je cukrem pudrem. Proste do zrobienia, chwila i gotowe. Najlepsze jeszcze ciepłe, choć następnego dnia są równie pyszne i kruche :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej (szklanka pojemności 250 ml) * 250 ml mleka * 2 jajka * 1 łyżka cukru * szczypta soli * cukier puder do oprószenia * olej do smażenia Wykonanie: Mąkę, mleko, całe(...)podczas smażenia od niej nie odejdzie. Po zanurzeniu rozetki w cieście natychmiast trzeba przenieść ją na rozgrzany olej i chwile przytrzymać. Po chwili ciasto samo odejdzie od foremki. Smażyć ciastko na złoty kolor z obu stron. W tym czasie, kiedy piecze się ciasto, foremkę najlepiej trzymać na rozgrzanym oleju, w ten sposób będzie ciągle ciepła do nabrania kolejnego ciasta

Zrób to smacznie
CIASTKA KOKOSOWE Z CUKREM KOKOSOWYM 105

Bardzo lubię kokos, więc dziś upiekłam pyszne ciastka z wiórkami kokosowymi i cukrem kokosowym. Smakują obłędnie, są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Podczas pieczenia w całym domu czuć było zapach kokosu. Idealne do filiżanki popołudniowej kawy.  Składniki na około 20 ciastek: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka wiórek kokosowych (użyłam  Skworcu ) * pół szklanki cukru

Zrób to smacznie
SOPECULOOS - CIASTKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA 117

Speculaas lub Speculaasje - nazywane dawniej Ciasteczkiem Świętego Mikołaja - to kruche ciasteczka wypiekane tradycyjnie w Belgii i Holandii na wigilię oraz dzień Świętego Mikołaja. Tradycyjnie wyrabiane przy użyciu drewnianych form, które przedstawiają obrazki lub figurki wyciskane na ciastkach przed pieczeniem. Charakterystyczny smak i zapach nadaje ciasteczkom mieszanka przypraw korzennych o nazwie specularskruiden.  Składniki na Ciasteczka Świętego Mikołaj

Ciastka - domowe słodkości
Kruche serduszka z galaretką 117

smaczne  :) Włożone do śniadaniowe pudełka ucieszą każdego. Polecam!     Składniki: (na  35-40 sztuk)   Ciasto kruche: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka   Dodatkowo: białko do sklejenia ciastek 1/2 op. czerwonej galaretki, np. truskawkowej 1/2 szkl wrzącej wody cukier puder do oprószenia     Przygotowanie(...)Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej).   Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać serduszka. W połowie ciastek wykroić mniejsze serca. Duże serca wysmarować białkiem i położyć na nie serduszka z dziurką. Lekko

Nastoletnie Wypiekanie
Mandarynkowe ciasteczka 123

Lekkie, delikatne i prawdziwie kruche ciasteczka o smaku mandarynki. Takie inne, takie dobre:) Polecam. Przepis odkryłam na rosyjskich stronach, ale nie mogę dokopać się do źródła przepisu. Składniki: 150 g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka cukru kryształu; 80 g cukru pudru; 1 łyżeczka cukru waniliowego; tata skórka z 2 mandarynek(...)godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy ( w razie konieczności podsypywać lekko mąką pszenną, by ciasto się nie kleiło do blatu) na grubość około 1 cm. Foremką wykrawać ciastka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (zachowując odstępy pomiędzy ciastkami), wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st.C i piec do czasu lekkiego zbrązowienia się brzegów ciasteczek, około

In my kitchen
Amoniaczki z Krzemienicy – kuchnia podkarpacka 199

Amoniaczki to kruche ciasteczka posypane cukrem, które spulchnione są dzięki dodaniu do ciasta amoniaku (wodorowęglanu amonu). Składnik ten nadaje miękkim ciasteczkom charakterystycznej chrupkości. Amoniaczki długo pozostają świeże, a ich kruchość nie ulega zmianie. Amoniaczki to wypiek znany w całej Polsce, choć różne bywają proporcje składników użytych do ich przygotowania. Amoniaczki znane są praktycznie w każdym zakątku Podkarpacia, choć zapewne niegdyś(...)części, każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy z niego ciastka o dowolnym kształcie. Każde ciastko po wierzchu smarujemy pędzlem zamoczonym w roztrzepanym białku, a potem maczamy w cukrze. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze

Trzeci talerz
Zakończenie Ciasteczkowego rozdania w Marty ! Wrzesień 2013 111

Ciasteczka z lukrem przepis z bloga wdomowymzaciuszu.blogspot.de 7) Kruche ciasteczka z herbatą  przepis z bloga decorateacake.blog.pl 8) Waniliowe kwiatuszki   przepis z bloga izioni-smaki.blogspot.com 9) Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami pecan przepis z bloga szalonapatelnia.blogspot.com 10) Kruche ciasteczka z nutą cytrynową przepis z bloga przepisy-misiaczek.blogspot.com 11) Ciastka mocno czekoladowe przepis z bloga fiveer-nourriture.blogspot.com 12) Ciastka

Magiczne Życie Marty
Tarta Jeżyk 147

Tarta o smaku ciastek Jeżyków. Po przeanalizowaniu wszystkich warstw, jakie znajdują się w tych popularnych ciasteczkach, przygotowałam tartę na ich bazie. Jest kruchy spód, na nim słodka masa karmelowa, dalej różnego rodzaju bakalie i w końcu czekolada. Jakby spojrzeć z przymrużeniem oka, to takie ciastko Jeżyk w rozmiarze XXL ;). Jak wczoraj zapowiadałam, masa karmelowa przygotowana jest na bazie domowego(...)ogniu, by czekolada całkowicie się rozpuściła. Ostudzoną masę karmelową rozprowadzić po kruchym spodzie, wyrównać. Na wierzch wysypać bakalie, lekko wcisnąć je w masę karmelową. Wierzch polać polewą czekoladową. Tartę schłodzić kilka godzin w lodówce, aż karmelowa masa odpowiednio zgęstnieje i dobrze będzie się kroić. Można podawać w towarzystwie ciastek Jeżyków. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Szybkie babeczki z budyniem i malinami 372

Biję się w piersi - użyłam gotowych korpusów, ale zanim zostanę zbesztana wytłumaczę się - moje przepisy muszą być szybkie bo roczny Bruno ma w nosie mojego bloga

Z butelką mleczka w tle
Ciasteczka „Cytrynowe słoneczka” 136

Proste niepozorne ciastka maślane z pysznym cytrynowym kremem lemon curd, wspaniałe,   kruchutkie , absolutny hit każdego spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Cenię je za szybkość i łatwość przygotowania. To połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego kremu cytrynowego jest genialne! Mały słoneczny deser dla każdego J * Krem lemon curd kupicie w sklepie   Kuchnie Świata   Gdy spoglądamy(...)lubi naleśniki, tosty, racuchy czy ciasto drożdżowe, lub właśnie takie maślane ciasteczka,  będzie zachwycony gdy spożyje je posmarowane grubą warstwą masła cytrynowego. Pychota!  Składniki na dwie blaszki ciastek: 2 czubate szklanki mąki pszennej 20 dag masła 82% ¾ szklanki drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego 1 duże jajko 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z cytryny 1 pełna łyżeczka proszku

Wanilia i Kardamon
Jogurtowo-czekoladowe ciastka 113

ciastka powinny właściwie nosić nazwę poduszeczek czekoladowych, gdyż nie są kruche i nie pozostawiają po sobie śladów słodkich grzeszków, są czymś pomiędzy muffinką, a ciasteczkiem. Pulchne i wilgotne, geste i lekko kleiste, a przede wszystkim bardzo czekoladowe. Ciastka świetnie znoszą próbę czasu, jeśli tylko dacie im na to szansę, zamknięte w puszcze będą smakować nawet 4 dni. Sekret

Słodki Kompromis
GRECKIE OBWARZANKI ( z ciasta kruchego i francuskiego ) – najlepsze! 369

Greckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego! Połączenie ciasta francuskiego z delikatnym kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć. Greckie

Ostra na Słodko
Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca) 172

przepyszne i są dowodem na to, że z pozornie łatwych składników, które mamy zawsze pod ręką - można zrobić coś wspaniałego. Początkowo miałam obawy, iż ciastka będą twarde jak skała, ale nic podobnego - są kruche, chrupiące i dodatkowo cudownie pachną. Możecie do nich dodać ulubione orzechy (polecam np. włoskie, pekan lub laskowe), czy nasiona. Jeśli jednak macie ochotę na słodkie

Di gotuje
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 343

Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny piernikowe z powidłami Świąteczny makowiec w cieście cytrynowym Mini makowce Pani Walewska(...)dniowy Makowiec z jabłkami Pierniczki Miodowa rolada z kwaśną śmietaną Ciasteczka z orzechami włoskimi i żurawiną Makowiec pełen bakalii Kruche waniliowe ciasteczka Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe Pyszny sernik na kruchym bezglutenowym spodzie- mój ulubiony Pierniki korzenno-pomarańczowe Pierniczki Świąteczne Korzenne ciastka z migdałami Makowa choinka Pierniki Bożonarodzeniowe Pijana śliwka Sernik na spodzie ciasteczkowym z borówkami Cynamonowe ciasteczka maślane Markizy

My Culinary Art