dobre ciastko z okazji urodzin. Ale nie upiekłam... temperatury mnie przerosły i z okazji własnego święta zjadłam truskawki pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może! Składniki: na 6 średnich ciastek
bistro mamaCiastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie schrupały, bo im smakowały. Czasem proste czynności, dają naszym najbliższym wiele radości. Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g tartych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 150 g masła, szczypta(...)macie foremki w kształcie jajek, to proponuję wykonać ją samodzielnie. Wystarczy mieć puszkę metalowa, np. po kukurydzy i ścisnąć ją rękoma tylko tyle , żeby uzyskać kształt owalny. Ciastka pieczemy 10 – 15 min w 180°C. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do przestygnięcia. Ciastka – jajka, ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej, lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki Smakołykiczekoladowe kruche ciasteczka tzw. "całuski damy", które pochodzą z Piemontu. Zamiast migdałów można użyć również orzechów laskowych. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień. Składniki na około 25 ciasteczek: 150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cuku szczypta soli do przełożenia: czekolada gorzka Z podanych składników wyrobić kruche ciasto(...)przygotowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na blaszce. Czekoladę roztopić i odstawić, aby lekko zgęstniała. Nakładać porcję małą łyżeczką na ciastko i łączyć z drugim. Tak powstałe "całuski" odkładać na talerz, by czekolada całkiem zastygła
wyzwania kuchennesmakiem ciasteczka kocie łapki .Tak je nazwałyśmy z córką jak jeszcze siedziały w piekarniku i zostało. Zrobione identycznie jak chałka żyrafa,tyle,że z kruchego ciasta .Cudowne,prawda? . Składniki:na około 20 ciastek. 150 g masła,temperatura pokojowa 250 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 30 g mielonych migdałów ,jeśli nie macie zastąpcie mąką 2 łyżki ciemnego kakao
Ladylaura.Nie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam ” pracować ” na mące kukurydzianej ! Z takiej właśnie mąki postanowiłam zrobić dzisiejsze ciacha , które umiliły chłodne popołudnie! Robi
Ostra na SłodkoKruche, miodowe ciasteczka ze stempelkiem Kubusia Puchatka. Ciasteczka stemplowane. Miodowe ciastka “Kubuś Puchatek”. Składniki Na ok. 40 ciasteczek: Mąka pszenna tortowa 350g Miód 4 pełne łyżki, wielokwiatowy, nektarowy The post Miodowe kruche ciasteczka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMoże wyglądają zwyczajnie i trochę niepozornie ale te rogaliki smakują naprawdę wspaniale. Bardzo kruche, delikatne ciasteczka, pachnące migdałami, otulone cukrem pudrem... Przepis pochodzi ze starej rodzinnej
babka w formiebabcia zawijała je w sreberka i wieszała na choince, jak bombki. Pyszne kruche ciasteczka wypełnione ulubionym kremem, z dodatkiem całych orzechów laskowych lub migdałów zawsze znikały jako pierwsze i to nie tylko za sprawą dzieci. W czasach permanentnego niedoboru słodyczy, kiedy na półkach królowały głównie wyroby czekoladopodobne, ciastka orzeszki były prawdziwym rarytasem. Najbardziej lubiłam orzeszki z kremem czekoladowym(...)przygotowania potrzebna będzie specjalna patelnia, foremki lub maszynka elektryczna do wypieku "skorupek". Przepis został też przystosowany do wykonania w robotach Kohersen Mycook Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - składniki proporcje na około 35-45 ciasteczek Kruche ciasto na orzeszki 250 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 1 całe duże jajko 120 g miękkiego masła 2 łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię. Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta kruchego to jak najkrótszy czas zagniatania. Do przesianej mąki dodaje się schłodzony tłuszcz, który sieka się drobno szerokim nożem, przysypując mąką. Następnie dodaje się pozostałe składniki, miesza nożem i kilkoma ruchami(...)można było ciastka zsunąć. Na blaszce ciastka drobne można układać rzędami w odległości 1,5 cm od siebie, ponieważ w czasie pieczenia objętość ciastek zwiększa się nieznacznie. Blachy do wypieków ciasta kruchego nie smaruje się tłuszczem, ani nie posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia
Ciastka - domowe słodkościMoje dzieci uwielbiają piec ze mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia
Słodkie okruszkitylko zobaczyłam przepis na te ciasteczka, wiedziałam, że się w nich zakocham. Nie było inaczej. Są pyszne, kruche, chrupiące. Idealne. Użytą w przepisie mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zamiast cukru użyłam erytrolu i zmniejszyłam proporcje dodatków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 110 g masła 140 g słodziwa 1 jajko 180 g mąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka(...)średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy na ok. 1 cm grubości ciastka. Można też pokroić grubiej, a następnie spłaszczyć dłonią lub „pieczątką” do ciastek. Ciastka wypiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym
KucharzycaOstatnio dość często robię domowe ciasteczka. Bardzo lubię mieć zapas takich domowych kruchych ciasteczek, by sięgnąć po jedno czy dwa, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Takie ciastka robi się bardzo szybko, z niewielu składników, a są bardzo smaczne i naturalne, bez sztucznych składników. Poza tym zrobienie takich ciasteczek to też świetny pomysł na zajęcie małych raczek(...)spędzenie wspólnego czasu z dziećmi w kuchni. Dziś zrobiłam orzechowe kruche ciasteczka w formie takich wianuszków i udekorowałam je po upieczeniu czekoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3/4szkl. mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 0,5szkl. zmielonych orzechów arachidowych 0,5szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 żółtka 100g zimnego masła
Waniliowe ImprowizacjeUwielbiam kruche, maślane ciasteczka 😍 I robić, i jeść 😀 Tym razem wzbogaciłam ich smak otartą skórką z jednej (oczywiście sparzonej wcześniej) pomarańczy. Pomarańczowy smak tutaj jednak nie dominuje, a jedynie podkreśla aromat masła. Składniki: (na ok. 35-40 szt) 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna!) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej(...)cukier waniliowy (16 g) 1/2 szklanki cukru pudru skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy lub kilka kropli aromatu pomarańczowego dodatkowo : 1 rozkłócone jajko + szczypta cukru - do posypania ciastek Wykonanie: Obie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane, zimne masło i łączymy składniki dość szybko. Możemy to zrobić mikserem przy użyciu haka
Walijskie PichcenieCiasteczka kakaowe z czekoladą to pyszne kruche krążki, w których zatopione są kawałki mlecznej czekolady. Same ciasteczka są lekko gorzkawe, co idealnie współgra ze słodyczą czekolady
Smakołyki BerenikiPyszne, kruche i mocno maślane. Takie prawdziwe domowe maślane ciasteczka. Bez dodatku proszku do pieczenia czy sody ... Zrobienie ich zajmie Wam na prawdę niewiele czasu. Polecam gorąco przepis! Składniki: 200 g masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem pudrem, żółtkami, solą. Dodajemy(...)wkładamy ją do lodówki na 1h. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Ja dla urozmaicenia sklejałam po 2 ciastka (w jednym wcześniej wycięłam małą dziurkę), i na wierzchnie - to z otworem nakładałam odrobinę dżemu truskawkowego. Piec w temp. 175st do uzyskania złotego koloru
Walijskie Pichcenie