jeszcze kostka masła, to było za dużo, zbyt duża ilość tłuszczu powodowała, że ciastka się rozpadały, były miękkie i chrupiące, ale jednak zbyt kruche. Dlatego postanowiłam zmniejszyć ilość masła do 50 g, wtedy ciastka są zwarte, ale dla niektórych mogą wydawać się zbyt twarde (chociaż takie właśnie lubię). W związku z tym można albo zwiększyć ilość masła
Kawa z mlekiemgóry! Nie widzę Chyba wszyscy lubimy dobre, nie za słodkie ciasteczka, a szczególnie dzieci! Do tej pory na tej stronie pojawiały się dość miękkie ciastka, tym razem przepis na kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału (czyli też bez laktozy i kazeiny). Kruche ciasteczka są niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać je w kawie lub herbacie
PaleoSMAKwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - super kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)minut w temperaturze 180 stopni. (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Lubię na nim "pracować". Możecie go zastąpić masłem/margaryną - ciastka również wyjdą, ale nie będą takie kruche. (**) Jeśli chcecie użyć orzeszków solonych - zrezygnujcie z jej dodawania do ciasta
Di gotujeStudzić na kratce. Smacznego :) Uwagi: *Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie i delikatnie więc najlepiej zdejmować je z blaszki łopatką. Po ostudzeniu ciastka stwardnieją i staną się kruche
chili & sugardekorować ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem. I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;) ...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;) Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :) Życzę Wam smacznych choinek
Codzienna kuchnia niecodziennaTen przepis dosyć długo czekał na realizację. Zapisałam sobie go w notesie do zrobienia i ciągle go odkładałam na później. Musze przyznać, że czekać warto było
ciastkarnia na kruchym spodzieoczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka cukru - 600 g śmietany 36% - 500 g świeżych malin - 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Na początku
Zainspiruj się kuchniąGwiazdki czyli pyszne kruche ciasteczka budyniowe o smaku śmietankowym. Te ciasteczka zrobiłam na patelni, a więc są to ciasteczka smażone, a nie pieczone, ale w smaku nie czuć tej różnicy. Zrobiłam je zachęcona sukcesem ostatnich moich ciastek z patelni - śnieżynek. Tamte ciasteczka zniknęły tak szybki i tak smakowały zwłaszcza dzieciom (mi też :-)), że postanowiłam zrobić następną porcję. Tym razem
Waniliowe Improwizacjewegański? Ja nie jestem weganką, ale mam kilku znajomych, którzy są tym faktem zachwyceni. Taki kajmak można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wegańskich deserów. Ja użyłam go do tradycyjnych kruchych ciasteczek wyciskanych z maszynki i … jestem zachwycona jego kokosowym smakiem i konsystencją. Zresztą tak jak i moi bliscy. Ciasteczka kwiatuszki z kajmakiem przygotowywałam z myślą o jutrzejszej zabawie sylwestrowej(...)nożem) i wbijamy całe jajko. Zagniatamy składniki. Uwaga! Ciasto będzie klejące i takie ma być. Przygotowujemy blaszkę / blaszki. Nie wykładamy ich niczym. Ciasto nakładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Wyciskamy ciastka na blaszkę, robiąc między nimi małe odstępy. Tu pomagały mi dzieci, więc odstępy są różne Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka na złoty
Słodkie okruszkicoś pomarańczowego to może marchewka. I tak powstał przepis na te ciastka. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies. przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna
apetytnapieczenieGrzebienie krucho-drożdżowe - kuchnia podkarpacka Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się do pieczenia małych ciasteczek nadziewanych marmoladą. Kruche z wierzchu i lekko puszyste w środku są uwielbiane przez małych i dużych. Nie wymagają wiele pracy, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie (wręcz przeciwnie, ciasto trzyma się w lodówce, by rosło dopiero w piekarniku), a w efekcie otrzymujemy ciasteczka(...)Dziedzictwo kulinarne obszaru LGD Stowarzyszenia „Z Tradycją w Nowoczesność”. Grzebienie krucho-drożdżowe - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny (zamieniłam na masło) 50 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 szklanka gęstej śmietany (może być kwaśna 18%) 400 g marmolady wierzch ciastek: 3 białka i cukier kryształ Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru
Trzeci talerzProste i szybkie kruche ciasteczka idealne do herbaty lub mleka. Składniki: 200 g mąki 120 g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać dowolne kształty ciastek. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 180 stopni C. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościwięcej informacji na temat cukru i jego roli w naszym życiu ??? To ponownie zapraszam was do odwiedzenia strony www.uczymyjakslodzic.pl W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym
vaniliowoczekoladowaCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny
Kuchnia bezglutenowasłodkie. Mi takie kompozycje smakowe bardzo odpowiadają, dlatego w ciastka przypadły mi do gustu. Herbatniki szampanki Piast Biszkopty nie całkiem tradycyjne, bo oblewane czekoladą. Kruchy biszkoptowy herbatnik i mleczna czekolada - połączeni idealne. Ciastka dobre do chrupania. Świetnie sprawdzają się także do deserów. Ja biszkopty wykorzystałam przy dekoracji tortu - ułożyłam z nich serduszko, które później wypełniłam owocami. Oczywiście musiałam
kolorowotorcikowoKocie łapki, czyli ciastka lamparta Ciastka lamparta potocznie nazywane są kocimi łapkami. Ciasteczka są cynamonowe, z kruchego ciasta i mają ciekawy wzorek. Przepadają za nimi wszystkie dzieciaki, bo są nie tylko piękne i bardzo smaczne. Idealnie nadają się do wszystkich zabaw typu: las, dzikie zwierzęta, praca drwala, zoo i wielu innych. Posmakują także dorosłym, do gorącej
dolcevitainmykitchenraczej nie pieczemy ciastek. Natomiast, gdy nadchodzą chłodne dni lubimy mieć w puszce małe co nieco do kawy lub herbaty. Na przykład moje ulubione kruche maślane ciasteczka z najlepszym kremem cytrynowym :) ciastka: 260 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka starta skórka z całej pomarańczy opcjonalnie puder szpinakowy do posypania
Mienta blogWielkanocne kruche ciasteczka.Piękna ozdoba na świąteczny stół. Ja upiekłam też cieniutkie ciastka i przełożyłam je masą z mleka w proszku,ale zwykłe kruche ciasteczka są pyszne! Najlepsze po kilku dniach. Składniki: 150 g masła 200 g mąki 50 g cukru 1 cukier waniliowy 1 żółtko szczypta soli 10 kropli ulubionego aromatu do ciasta- może być sok i skórka(...)żółtko 0,5 szklanki cukru pudru mleko w proszku-ok.1 szklanka Margarynę,żółtko i cukier miksujemy.Następnie dodajemy mleko w proszku,tyle aby masa była bardzo gęsta. Ciastka smarujemy kremem i zlepiamy razem .Przechowujemy w lodówce. A tutaj własnoręcznie zdobione przeze mnie jajka ze styropianu
Przepisy mojej mamyPyszne, kruche, mięciutkie i expresowe do wykonania. Nie wymagają od nas żadnych wyszukanych składników. Uwielbiam lekko serowy smak tych ciastek ... ❤ Są delikatnie słodkie, więc jeśli jesteś łasuchem proponuję polukrować je lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Dla mnie było to już zbędne, bo powidła śliwkowe nadają ciasteczkom wg mnie dostatecznej słodkości 😊 Składniki: 25 dag margaryny 25 dag mielonego
Walijskie PichcenieUwielbiam babeczki. Dawno, dawno temu robiła je moja Mama. Była w nich masa, galaretki i oczywiście owoce. Moja wersja jest z masą mascarpone z
Kuchnia w czekoladzieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe, kruche i delikatne ciasteczka z nutką cytrynowego smaku. Wyciskane z specjalnej maszynki do ciastek. Są mega szybkie i proste do zrobienia. Wystarczy z podanych składników zagnieść ciasto, przełożyć je do maszynki i wyciskać ciasteczka o różnych kształtach. Później zostaje nam już tylko upiec
Marta Gotuje