stronie Zapach rozmarynu przepis na kruche, cynamonowe ciasteczka wiedziałam, że to jest to, czego mi potrzeba. Na myśl przyszły mi ciastka, które bardzo często kupowała moja Mama w pewnej znanej cukierni. Cieniutkie, bardzo kruche - ale nie kruszące się - mocno cynamonowe, obłędnie pachnące - po prostu raj! Nie żartuję - razem z Młodą byłyśmy w stanie pochłonąć niemal każdą ilość(...)chyba ten czas , że pasuje niemal do wszystkiego) i kakao - tamte ciasteczka miały piękny, złoto-brązowy kolor. Można wycinać dowolne kształty - u mnie, jak we wspomnieniach - serduszka. Kruche serca cynamonowe Składniki: (na 45-55 sztuk) 175 g miękkiego masła 110 g cukru 1 jajko 255 g mąki pszennej 1,5 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1
głodny alergikwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z portalu: gotowane.v9. pl (Betty). Ciastka należą do typu tych twardszych. Są kruche i mocno orzechowe. Nie raz już je piekłam i za każdym razem są tak samo pyszne! (25-30 sztuk) 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)Dodać mąkę, sodę i na końcu płatki owsiane z kamyczkami. Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą z nich spłaszczyć do grubości około 5 mm. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. (Spód powinien być lekko zarumieniony. Uważać, aby mocno nie przypiec, ponieważ ciastka mocno
Di gotujedigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciastka można zrobić na dwa sposoby, a mianowicie - pobawić się i upiec małe, chrupiące słodkości lub pójść na łatwiznę i zrobić 1-2 większe. Niby masa jest taka sama, ale w smaku czuć różnicę. Większe ciacho nie jest już takie chrupiące, a bardziej delikatne i kruche - w zależności od grubości. Nie mniej - oba warianty smakują(...)się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Sposób 2: Masę wyłożyć do szczelnie zamkniętej tortownicy (o średnicy około 20 cm). Piec tak samo jak powyżej, z tymże czas wydłużyć do około
Di gotujewiedziałam o swoim "błędzie". Kolejne ciastka wyszły o idealnych kształtach. Później je piekłam wiele razy i wiecie co? Za każdym razem wolałam tą pierwszą wersję, która miała być nieudana. Prostokątne ciasteczka najbardziej przypadły mi do gustu - są chrupiące i cudownie pachną kokosem (dlatego preferuję olej nierafinowany). Nie są twarde, a wręcz przeciwnie - idealnie kruche! Poniżej podam dwa sposoby(...)stopniach - do zarumienienia się. Jeśli macie jeden, duży placek - bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepły należy pokroić w prostokąty (około 4 x 7 cm). Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Użyłam oleju kokosowego tłoczonego na zimno Olejowe Smaki - można go nabyć na www.olejowesmaki.pl lub stacjonarnie w Białymstoku na Al. Jana Pawła
Di gotujelubi ciasteczka kruche i bezę, sądzę że jest nas wielu. A dla czego nie połączyć tych dwóch smaków w jedno i tak powstał pomysł na markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka(...)pomocą szpatułki bardzo delikatnie wymieszać. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na każdym wyciętym krążku posmarować bezą kokosową. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą dżemu porzeczkowego. Z podanej porcji wychodzi 51 sztuk. Rada - zamiast dżemu porzeczkowego można użyć np. pomarańczowego, cytrynowego. Najlepiej aby był winny
Ciastka - domowe słodkościKruche maślane ciasteczka z kolorowymi drażetkami m&m's. Szybkie i łatwe do zrobienia, nie sprawią problemu nawet dzieciom. Nie trzeba w dodatku pamiętać o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki. Sprawdzą się na szkolne i przedszkolne eventy. Podczas pieczenia ciasto mocno rozpływa się na boki, tak ma być. Ciastka wyciągamy z piekarnika
cool and mintyCiastka z maszynki to smak z dawnych dziecięcych lat. Ponieważ ostatnio nabyłam bardzo fajną maszynkę do wyciskania ciastek to koniecznie musiałam zrobić. Wyszły rewelacyjne w smaku. Kruche i w smaku doskonałe. Jeśli jesteście posiadaczami maszynki to koniecznie zróbcie takie ciacha, a jeśli nie to proponuję zakupić i piec mnóstwo słodkich ciastek. Z jednej porcji wyszło mi około
O kuchni z uczuciemciastka przypominają mi zawsze dzieciństwo. Zawsze musiałam towarzyszyć mojej mamie przy pieczeniu tych ciastek. Ciasteczka są z dodatkiem skwarek, co powoduje, że są jeszcze bardziej kruche.. Przepis oczywiście podała mi moja mama :-) Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g skwarek 100 g cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego
Na słodko lub wytrawnieMamo masz ich więcej?" Takie słowa padły z ust mojej córki, kiedy zjadła pierwsze ciastko. Znikają bardzo szybko, ale też szybko się je robi. Pyszne, kruche ciasteczka z mąki żytniej, idealne do moczenia w kawie lub herbacie. Trudno zatrzymać się na jednym ciastku i przyznam Wam, że dziś piekłam kolejną porcję, ale tym razem podwoiłam ilość składników :) Składniki
Zrób to smaczniedobre ciastko z okazji urodzin. Ale nie upiekłam... temperatury mnie przerosły i z okazji własnego święta zjadłam truskawki pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może! Składniki: na 6 średnich ciastek
bistro mamaCiastka- pisanki migdałowo pomarańczowe, są bardzo smaczne, kruche i jak pomalujemy to będą kolorowe. Moje dzieci chętnie je malowały i perełki naklejały, oczywiście kilka w trakcie schrupały, bo im smakowały. Czasem proste czynności, dają naszym najbliższym wiele radości. Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 g tartych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 150 g masła, szczypta(...)macie foremki w kształcie jajek, to proponuję wykonać ją samodzielnie. Wystarczy mieć puszkę metalowa, np. po kukurydzy i ścisnąć ją rękoma tylko tyle , żeby uzyskać kształt owalny. Ciastka pieczemy 10 – 15 min w 180°C. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do przestygnięcia. Ciastka – jajka, ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej, lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki Smakołykiczekoladowe kruche ciasteczka tzw. "całuski damy", które pochodzą z Piemontu. Zamiast migdałów można użyć również orzechów laskowych. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień. Składniki na około 25 ciasteczek: 150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cuku szczypta soli do przełożenia: czekolada gorzka Z podanych składników wyrobić kruche ciasto(...)przygotowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na blaszce. Czekoladę roztopić i odstawić, aby lekko zgęstniała. Nakładać porcję małą łyżeczką na ciastko i łączyć z drugim. Tak powstałe "całuski" odkładać na talerz, by czekolada całkiem zastygła
wyzwania kuchennesmakiem ciasteczka kocie łapki .Tak je nazwałyśmy z córką jak jeszcze siedziały w piekarniku i zostało. Zrobione identycznie jak chałka żyrafa,tyle,że z kruchego ciasta .Cudowne,prawda? . Składniki:na około 20 ciastek. 150 g masła,temperatura pokojowa 250 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 30 g mielonych migdałów ,jeśli nie macie zastąpcie mąką 2 łyżki ciemnego kakao
Ladylaura.