jedne z moich ulubionych ciasteczek, które nigdy mi się nie znudzą! Są baaardzo delikatne, kruche i cudownie pachną. Czekoladowo-kokosowy posmak sprawia, że naprawdę niesamowicie kuszą! Ciastka można długo przechowywać i ani nic nie stracą na swojej kruchości - nadal będą po prostu rozpływać się w ustach. Nie wiem dlaczego teraz je prezentuję, ponieważ już dawno opracowałam poniższą recepturę(...)boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Użyłam majonezu Radgoskiego Tarsmak
Di gotujepierwszym razem, kiedy go przygotowałam był trochę za rzadki (prawdopodobnie było to wina mascarpone), jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie wykorzystać pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. Ja jednak jestem zwolenniczką kruchego ciasta Tarta z borówkami i kremem Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła 1 jajko
PatiGotujeWitam serdecznie Dzisiaj chciałbym państwu zaproponować przepis na ciastka ze skwarkami. Ciastka pomimo że są ze skwarkami są bardzo smaczne, kruche i proste w przygotowaniu. Obecnie tego rodzaju ciastka ze skwarkami są mniej znane i coraz rzadziej pieczone, chociaż kiedyś (dawno temu:) były bardzo popularne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: 300 g maki
Uwaga Babcia Gotujemalutkie, kruche i aromatyczne ciasteczka cynamonowe będą miłym wstępem do świątecznych przygotowań. Uwaga! Są bardzo wciągające. CIASTECZKA CYNAMONOWE Składniki: 210 g mąki 150 g margaryny Rama Classic 50 g cukru pudru 70 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych dodatkowo: 3 łyżki drobnego cukru kryształ 3 łyżki cynamonu Przygotowanie: Mąkę, zmielone orzechy lub migdały, margarynę (najlepiej Ramę, bo jest(...)miękka i lekko słona), cukier puder szybko zagniatamy na ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, a potem wycinamy foremkami różne kształty. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok.12-15 min. w 180 stopniach. Upieczone ciastka obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem
Bon appetit mon amieKruche rożki z nadzieniem - składniki: (około 20 sztuk) 200g mąki pszennej 110g masła/margaryny 100g cukru 1 jajko Dodatkowo: marmolada/nadzienie Ponadto: jajko do posmarowania wierzchu cukier do posypania (opcjonalnie) Kruche rożki z nadzieniem - przygotowanie: Mąkę, schłodzone masło/margarynę, cukier oraz jajko należy umieścić w misce i szybko zagnieść do momentu dokładnego połączenie się składników. Ciasto wstawić do lodówki(...)nich położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia. Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki. Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz opcjonalnie posypać cukrem. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17-20 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) W przepisie użyłam termostabilnego nadzienia Lauretta , tym razem o smaku kukułkowym. Wszystkie nadzienia
Di gotujesmaczne. Są świetnym pomysłem np. na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Kruche ciasto z dodatkiem kaszy manny połączone z kawałkami jabłek , kokosem i prażonym słonecznikiem z całą pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po kolejne! Ps. ciasteczka troszkę przypominają ciastka owsiane lub pieguski – tak znane i lubiane przez miliony! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza manna(...)minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy po kawałku, formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy 15 minut / 180C. Smacznego! A jeśli lubicie kruche ciasteczka zobaczcie też
Ostra na Słodkoniej coś słodkiego. Postanowiłam upiec dla niej ciasteczka zwierzaczki.. No cóż może one tak do końca zwierzaków nie przypominają, jednakże mała była zachwycona ;-) Ciastka powstały z przepisu na ciasto na kruchym spodzie i.. gdyby jeszcze nie moje „gapowe” to pewnie ciastka by nie były takie dobre. Pomyliłam się i dodałam do wszystkiego bułkę tartą. Efekt? Ciasteczka
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj przychodzę do Was z jednym przepisem na dwa rodzaje ciasteczek. Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiaca orzechowa beza i dżemem. Najlepiej jest wybrać dość kwasny dzem, może być np. z czarnej porzeczki, ponieważ ciastka sa dość słodkie. Gwiazdki w smaku przypominaja mi przepyszny sekacz, może dlatego, ze ciasto zrobione jest
dolcevitainmykitchensmaku ten sam, ale efekt tortu doskonały. Zapach amoniaku, jaki wydobywa się podczas pieczenia, przypomina mi czas dzieciństwa, kiedy to babcia piekła ciastka amoniaczki, albo właśnie takie kruche placki z amoniakiem przekładane zwykłym budyniem. Uwielbialiśmy to ciasto. Wczorajszy wpis o mojej diecie jest aktualny, ale na blogu będzie niekoniecznie dietetycznie. Składniki: Ciasto kruche
To co kochamKruche babeczki, tarteletki z owocami i bezą włoską . ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru 3 żółtka, beza włoska : 150 ml wody, 375 g cukru, 6 białek, owoce: maliny, porzeczki, borówki, jagody Ciasto : w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą(...)foremek. Foremki wysmarowane masłem, dokładnie wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Foremki ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upiec na złoty kolor - około 15 minut. Wyjąć ciastka z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmować z foremek odwracając je do góry nogami i lekko ściskając foremki. Odstawić do ostudzenia. Beza : Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować
królestwo garówJeżeli lubicie kruche ciasteczka to dobrze trafiliście. Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł, ciasto zawsze jest kruche, delikatne... rozpływa się w ustach. Na 25 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej 150 g masła lub margaryny 60 g cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta soli Dowolne owoce do nadziania, świerze(...)sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego wnętrze opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem, włożyć nadzienie i zlepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Ostudzone polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami, bakaliami lub posypką
Jadło i czytadłopiernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka(...)jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenKolejny raz nie zawiodłam się używając przepisu Siostry Anastazji. Upiekłam w życiu kilkadziesiąt rodzajów ciastek ale tak dobrych jak te, jeszcze nie jadłam. Wszystkie poprzednie biją na głowę. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi(...)wlać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem. W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kokosem. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepisie nie ma miejsca na przypadki. Pyszny spód piernikowy idealnie zgrywa się z delikatnością kokosa. Dekoracja z kokosowych ciastek jedynie podkreśla smak sernika a kwaśny i chrupiący granat przełamuje monotonię ciasta. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kruchy spód piernikowy: 3/4 szklanki mąki 2 łyżki przyprawy korzennej 100 gram masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant(...)jaja 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: opakowanie popularnych ciastek kokosowych granat 1/2 mlecznej czekolady Składniki na kruchy spód zagnieć w misce na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem i podpiecz spód w piekarniku nagrzanym
Mango PapajaCiasteczka orzechowo-kakaowe to małe, bardzo kruche krążki, które przygotowałam z dodatkiem majonezu. Ten składnik sprawia, że ich struktura jest wyjątkowo delikatna i krucha. Spora ilość orzechów włoskich nadaje ciasteczkom smak głównie orzechowy, choć dodatek kakao jest również wyczuwalny. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk . Ciasteczka orzechowo-kakaowe Składniki(...)ciasteczkami schłodzić przez około 1 godzinę - schłodzone ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez 15-20 minut lub do lekkiego zrumienienia (można wcześniej wyjąć jedno ciastko i przełamać, żeby sprawdzić stan upieczenia) - ciasteczka ostudzić, po ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku
Smakołyki Bereniki