Karnawałowe kruche ciasteczka, które nie wymagają piekarnika, zaskoczą Was zupełnie. Smakują jak pieczone, rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Ich wadą jest to, że są uzależniające. Najpierw bierzesz jedno, potem drugie i zaraz orientujesz się, że zniknęło pięć 😉 Ciasteczka smażymy na patelni z powłoką non-stick – nieprzywierającą – jaka powłoka będzie najlepsza napiszę pod przepisem(...)pędzelka lub przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. W innym przypadku oleju może być potrzeba więcej, a ciasteczka mogą przywierać. Smażymy ciastka ok. 3 minut z każdej strony. Ciepłe są miękkie, po całkowitym wystygnięciu stają się kruche. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem. Do smażenia ciasteczek użyłam patelni z powłoką Teflon PlatinumPlus. Mało kto wie, że Teflon to marka
Poezja smakuBardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe. Jednym słowem: pyyyszne! Koniecznie sami spróbujcie! (około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich) 60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu z agawy/płynnego
Di gotujetego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte i pokrojone w plastry grubości mniej więcej
Życie ze smakiemzrobienia, a można je długo przechowywać i mieć zawsze coś chrupiącego i pysznego pod ręką. Tym razem zdecydowałam się na lekko czekoladowe ciastka budyniowe i udekorowałam je czekoladą z orzeszkami arachidowymi. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, kruche i w sam raz słodkie dzięki polewie czekoladowej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 cukier waniliowy(...)kakao i szczyptę soli. Wbiłam jajko, dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. W maszynce do mięsa zamontowałam nakładkę do robienia ciastek. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Do maszynki wkładałam porcjami ciasto. Wychodzące z maszynki paski ciasta dzieliłam nożem na mniej więcej równe ciastka i układałam
Waniliowe Improwizacjemożna przechowywać kilka dni. Choć przyznam, że u mnie wytrwają max 2 dni i muszę zabrać się za kolejną porcję ciastek :) Ciastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, kruche a co najważniejsze szybko znikają z talerzyka :) Składniki: * 400 g mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 3 jajka(...)ciastem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około 20 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem. Mnie z podanych proporcji wyszło 35 ciastek
Zrób to smaczniePolecam przepis na bardzo kruche ciasteczka. Przepis znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Ciasteczka są bez dodatku jajek a swą kruchość zawdzięczają mące ziemniaczanej. składniki: 250 g ziemnego masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 170 g mąki ziemniaczanej ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 % Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem(...)pieczenia. Dodać ziemne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość była zbyt sypka i składniki nie chciały się połączyć dodać śmietanę. Jeśli gotowe ciasto jest zbyt miękkie na formowanie ciastek to schłodzić je w lodówce ok 30 minut, u mnie było dobre więc od razu zabrałam się za produkcje. Gotowe ciasto można rozwałkować na grubość
Monia miesza i gotujedowolne kształty. Ja wykroiłam kółka szklanką a później w każdym ciastku odcisnęłam wzór specjalnym stempelkiem do ciastek. Kupiłam go jakiś czas temu w sieci i zapomniałam o nim. Wyleżał się swoje w szufladzie kuchennej aż wreszcie postanowiłam go przetestować. Kruche ciasteczka pieczone z miłości Kruche ciasteczka pieczone z miłości Kruche ciasteczka pieczone z miłości
Pyza i SurówkaCzym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się
Słodki sentymentCzym byłby maj bez rabarbaru… Niczym bułka bez masła, ciastko bez herbaty… Maj bez rabarbaru byłby smutny, tak po prostu. Dlatego dzisiaj propozycja z rabarbarem Niech tradycji stanie się zadość. Myślę, że rabarbarowa łąka jest w stanie wypełnić rabarbarowy obowiązek wypiekowy, zanim na dobre rozpocznie się lato. To świetne kruche ciasto z pysznym rabarbarem pod super kruszonką. Warto dać się
Słodki sentymentjajko - 1/4 szklanki ksylitolu - 100g zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki) Dodatkowo: - mąka kukurydziana do podsypania blatu - czekolada do polania ciastek - cukier trzcinowy do posypania + białko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i energicznie zagnieść kruche ciasto. My dosypałyśmy dodatkowo łyżkę mąki kukurydzianej (w oryginale była 1/2 białka, my dałyśmy całe). Gotowe ciasto podzielić na mniejsze porcje(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, termoobieg do lekkiego przyrumienienia, u nas ok.16 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystudzenia. Schłodzone ciastka dekorować roztopioną na parze wodnej czekoladą. Można także ciasteczka przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym białkiem i posypać grubym cukrem (u nas trzcinowym). Choć nie jestem fanką czekolady
Smaczne Zdroweciasteczka nie zawsze dają się zawinąć po upieczeniu bez pęknięć, wszystkie trudy i znoje przygotowania wynagradza jednak rezultat - są idealnie kruche i przepyszne! Jeśli jednak nie macie zbyt dużo czasu możecie skorzystać z trochę oszukanego sposobu na ciastka z wróżbą i zrobić je z malutkich naleśników zapieczonych w piecu - zwija się je bajecznie łatwo, nic się nie kruszy
CiastkozercyKolejna cześć z serii „Co zrobić z nadmiarem śliwek?” Ja osobiście proponuje wykonać najlepsze, najprostsze na świecie ciasto kruche ze śliwkami
kuron.com.plDigestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną czekoladą. Składniki: 175 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 3-4 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Płatki owsiane(...)solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem. Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około 15-17 minut w temperaturze 185ºC. W gustu można przygotować je z czekoladą
Pyry na Gazzaletą jest krem – słodki, z lekkim posmakiem masła orzechowego. Do ich wykonania potrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm , foremki do mini-muffinków i odrobina chęci. Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki drobnego cukru 200 g zimnego masła(...)Szybko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i owinięte folią schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na 2 mm , wyciąć kwiatki za pomocą foremki do ciastek i umieścić je w foremce na mini-muffinki. Piec w 175 stopniach przez około 10 minut. Kwiatki wystudzić w foremce. Krem: 2 duże łyżki masła orzechowego 120 g serka
Trzeci talerzsię, że wyszły tak cudownie pyszne, że natychmiast po spróbowaniu musiałam upiec ich kolejną, podwójna porcję! Solone dodatki podkreślają delikatnie orzechowy smak ciastek. W pierwszy dzień po upieczeniu są mięciutkie, ale kolejnego stają się odrobinkę kruche. Test świeżości był naprawdę ciężki, ponieważ trudno oprzeć się takim w miarę zdrowym i domowym pysznościom. Zresztą sami spróbujcie! (około 8 sztuk) 100g(...)blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć za pomocą widelca. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Mąka z orzechów nerkowca oraz pestki dyni i pistacje pochodzą ze sklepu Radix
Di gotuje