ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:107/244)

Jabłecznik z kisielem 522

Co prawda najlepsze szarlotki są z jesiennymi jabłkami ale kto powiedział , że nie można ich robić na wiosnę. Kruche ciasto a w środku nadzienie jabłkowe o

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Strzępiec - pleśniak 203

Każdy chyba zna to ciasto a mowa o Strzępcu inna nazwa Pleśniak może nie zbyt ciekawa ale ciasto pyszne a to się liczy najbardziej.  (adsbygoogle

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Truskawkowy amoniaczek 408

Pyszne ciasto które ma wiele zalet :) nie jest pracochłonne w wykonaniu, jest tanie i przepyszne ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą a ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasteczka z okienkiem 329

Składniki na 38 ciasteczek: 20 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag miękkiego masła 8 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1

Świat Ciasta
Kruche rurki z kremem 138

Składniki na około 30 sztuk rurek:  1/2 kg mąki 25 dag margaryny 25 dag kwaśnej gęstej śmietany 18% szczypta soli brązowy cukier trzcinowy do obtaczania Składniki

Świat Ciasta
Ciasto serowo- jabłkowe 478

Pyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...?? Czas

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto owocowe a'la skubanek 168

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pychotka rabarbarowo - jabłkowa 306

Na ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 1

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cupcake meksykańskie z jabłkiem 145

Pomysł na zrobienie takich ciastek narodził się z moich fanaberii. Usiadłam sobie w kuchni i zaczęłam się zastanawiać na co tym razem mam ochotę (chyba

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka Wielkanocne 124

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszne, kruche ciasteczka, które niekoniecznie muszą być pieczone w okresie świątecznym. Tu zostały wystylizowane na jajeczka, ale równie dobrze można wykrawać serduszka, okręgi - czy inne kształty.   (25-30 sztuk) 125g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko (duże) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego Lukier(...)powstała gęsta masa) rozmieszać w ciepłym mleku/wodzie/soku, opcjonalnie dodać barwnik i rozsmarować na na ciasteczkach. Masa plastyczna. Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek (tych samych - co wykrawane zostały ciastka) powycinać odpowiednie kształty.  Masę ułożyć na lekko zwilżonych ciastkach, docisnąć i udekorować. Użyłam gotowej masy cukrowej w kolorze białym i dodatkowo zabarwiłam ją barwnikami na różne kolory

Di gotuje
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 133

połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3-4mm, wycinamy z niego koło. Na wałku(...)płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło

Karo in the Kitchen
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 183

połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3-4mm, wycinamy z niego koło. Na wałku(...)płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło

Karo in the Kitchen
Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym 217

mierzone u góry). Ponieważ ciasto jest kruche zamiast je wałkować, wykładamy nim każdą foremkę. Foremki z ciastem przed pieczeniem trzymamy w lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się w pieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Foremki układamy na dużej aluminiowej blaszce. Babeczki pieczemy około 20-25 minut(...)krem czekoladowy w taki sposób, aby po jednej stronie był krem jasny, a po drugiej ciemny. Nakładanie kremu zaczynamy od środka babeczki kierując się okrężnym ruchem ku zewnętrznej krawędzi ciastka. Babeczki przechowujemy w lodówce, ale przed podaniem „ogrzewamy” je w temperaturze pokojowej

Trzeci talerz
Ciasteczka owsiane z jabłkiem 126

ciasteczka to prawdziwy hit, zniknęły dosłownie w momencie. Naprawdę przepyszne, lekko kruche, z dodatkiem słodkiego jabłka, które nadaje im nieco delikatności. Użyłam płatków owsianych Melvit z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą, przez to ciastka są jeszcze bardziej owocowe.  Zamiast miodu można użyć syropu z agawy lub innego płynnego słodzika.  Pyszne, zdrowe ciasteczka

Healthy food explorer
Ciasteczka prawie francuskie 119

Ciastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki(...)lodówki, najlepiej na noc. U mnie leżało cały dzień. • Wyjmować po kawałku ciasta, wałkować na grubość do 5 mm i wycinać foremką ciastka. • Białka lekko rozbić, cukier wysypać na talerzyk. • Każde ciastko posmarować pędzelkiem namoczonym w białku i położyć na talerzyku z cukrem, tak aby cukier przykleił się

To co kocham