ciastka robię w rok w rok.Robiła je moja mama a teraz ja.Ciastka są kruche,chrupkie , pełne dzieciństwa smaków.W tym roku , niestety zostały tylko 8 szt.bo reszta przez moje rozmowy z siostrzenicą,spaliły się na węgiel ,co jeszcze do tej pory się nie zdarzyło.Tak więc zdjęcia nieciekawe,ale co tam... 3 szkl.mąki 2 szkl.skwarek(...)szkl.cukru pudru kupiec 3 jajka 1 op.cukru waniliowego szczypta soli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Skwarki zemleć.Wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce.Wyciąć ciastka,piec w 180st. na lekko złoty kolor,uważać bo szybko się pieką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasteczka korzenne... Kruche, mocno aromatyczne. Z dużą ilością przypraw korzennych. Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 500 g mąki pszennej; 250 g masła; 200 g białego cukru; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g); 2 jaja; 2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g); 2 łyżki imbiru; 2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki gałki muszkatałowej; Skórka otarta z całej cytryny; 2 łyżki miodu. Dodatkowo (opcjonalnie); Pisaki cukrowe do ozdobienia ciastek. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód
Gospodyni MiejskaGorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane(...)plastry o grubości 5–7 mm i rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Środki kółek smarujemy rozmąconym żółtkiem i układamy na wierzchu plasterek cytryny, dociskając go otwartą dłonią. Posypujemy wierzch ciastek cukrem kryształem (może być trzcinowy) i pieczemy przez 13–15 min (najlepiej obserwować, aż zarumienią się na brzegach). Przed podaniem cytryniaczki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest
Poezja smakubezproblemowa. Ciasteczka wyciskam z niej zawsze bezposrednio na blaszkę, nie wykłądając jej papierem do pieczenia. Chodzi o to, aby ciastka przyklejały się do blaszki. Ciastka nie rosną, więc nie musimy zachowywać duzych odległości pomiędzy nimi. Są bardzo kruche (dodatek krupczatki), aromatyczne i spokojnie przechowywamy je np. w szklanym słoju kilkanaście dni. Składniki: 125 g mąki pszennej(...)ciasto zawijamy w folię i chłodzimy chwilę w lodówce. Następnie przekładamy je do szprycy. Wyciskamy ciasteczka bezpośrednio na blaszkę do pieczenia, dociskając mocno maszynkę do blachy. Na każde ciastko nakładamy odrobinę powideł lub pomijamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zezłocenia : około 12 minut
Walijskie PichcenieCiasteczka nazwałam super szybkimi ciasteczkami, ponieważ są gotowe w 10 minut i niewiele więcej potrzebują, żeby się upiec. Aby cieszyć się wspaniałym smakiem kruchych, budyniowych ciasteczek
Słodki sentymentCiasteczka nazwałam super szybkimi ciasteczkami, ponieważ są gotowe w 10 minut i niewiele więcej potrzebują, żeby się upiec. Aby cieszyć się wspaniałym smakiem kruchych, budyniowych ciasteczek
Słodki sentymentciasteczka są obłędne, po pierwsze dlatego, że ciasto jest mega kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach, po drugie słony karmel jest niebiański, kto nie próbował ten niech żałuje. ok. 2 szklanek słonego karmelu z tego przepisu ciasto na około 30 ciastek 250 g margaryny 330 g mąki pszennej 1 łyżka gęstej śmietany
Jadło i czytadłoPyszne, dwukolorowe ciasteczka z nutką lawendy - są kruche (te grubsze w kształcie jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione) , nie za słodkie i długo zachowują świeżość. Ciasteczka będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu, choć uprzedzam, że za długo na nim nie poleżą, bo znikają w mgnieniu oka :) Składniki (na ok. 40-45 szt): Ciasto jasne(...)dłużej) do zamrażalnika, ciasto musi być dobrze schłodzone, aby później łatwiej się kroiło. Po wyjęciu z zamrażalnika pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, następnie wykrawać jajka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować (można cieniej niż jajka - na grubość ok. 0,5 cm) i wykrawać zajączki. Ciasto jasne również rozwałkować i wykroić
Domowa Cookierenka Agiokazała się być mąką gryczaną. Dalej nie było odwrotu. Tak oto powstały poniższe ciastka, od których cały dom przepełnił się cudowną wonią. Przygotowanie 10 minut. Pieczenie 30 minut. Składniki: 500 g mąki gryczanej, 300 g masła lub margaryny roślinnej, 200 g cukru, 3 żółtka. Przygotowanie: Kruche ciasteczka z mąki gryczanej – przepis Wymieszać składniki i dobrze je razem ugniatać
MODA NA BIOdało się mnie odspawać od tacy z ciastkami, Olivki i Amelki zresztą też nie. Amelka oczywiście musiała sprawdzić czy kruche ciasteczka są na prawdę kruche... (Chyba przy Amelce zatrudnimy kurę w domu na pół etatu - jajka będą przy okazji... ) Chyba muszę wzmocnić swoją siłę woli i być bardziej asertywny w stosunku do ilości spożywanych węglowodanowych posiłków(...)układamy luźno na wysmarowanej blaszce. Na ciasteczka możemy położyć dżem lub marmoladę, wszystko zależy od naszego gustu, możemy też posmarować białkiem i posypać grubym cukrem, a jeśli ktoś preferuje ciastka słodkie to można dodać do ciasta trochę cukru pudru. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez 15 minut na złoty kolor (ja następne partie piekłam już tylko
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKarnawałowe kruche ciasteczka, które nie wymagają piekarnika, zaskoczą Was zupełnie. Smakują jak pieczone, rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Ich wadą jest to, że są uzależniające. Najpierw bierzesz jedno, potem drugie i zaraz orientujesz się, że zniknęło pięć 😉 Ciasteczka smażymy na patelni z powłoką non-stick – nieprzywierającą – jaka powłoka będzie najlepsza napiszę pod przepisem(...)pędzelka lub przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. W innym przypadku oleju może być potrzeba więcej, a ciasteczka mogą przywierać. Smażymy ciastka ok. 3 minut z każdej strony. Ciepłe są miękkie, po całkowitym wystygnięciu stają się kruche. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem. Do smażenia ciasteczek użyłam patelni z powłoką Teflon PlatinumPlus. Mało kto wie, że Teflon to marka
Poezja smakuBardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe. Jednym słowem: pyyyszne! Koniecznie sami spróbujcie! (około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich) 60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu z agawy/płynnego
Di gotujetego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte i pokrojone w plastry grubości mniej więcej
Życie ze smakiemzrobienia, a można je długo przechowywać i mieć zawsze coś chrupiącego i pysznego pod ręką. Tym razem zdecydowałam się na lekko czekoladowe ciastka budyniowe i udekorowałam je czekoladą z orzeszkami arachidowymi. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, kruche i w sam raz słodkie dzięki polewie czekoladowej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 cukier waniliowy(...)kakao i szczyptę soli. Wbiłam jajko, dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. W maszynce do mięsa zamontowałam nakładkę do robienia ciastek. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Do maszynki wkładałam porcjami ciasto. Wychodzące z maszynki paski ciasta dzieliłam nożem na mniej więcej równe ciastka i układałam
Waniliowe Improwizacjemożna przechowywać kilka dni. Choć przyznam, że u mnie wytrwają max 2 dni i muszę zabrać się za kolejną porcję ciastek :) Ciastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, kruche a co najważniejsze szybko znikają z talerzyka :) Składniki: * 400 g mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 3 jajka(...)ciastem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasteczka około 20 minut. Schłodzone można posypać cukrem pudrem. Mnie z podanych proporcji wyszło 35 ciastek
Zrób to smacznie