Magda Bardzo uniwersalny przepis na szybkie i proste ciasto kruche warto wykorzystać do zrobienia tych świątecznych ciasteczek. Można zaszaleć z kształtami, dać ulubione nadzienie, zaangażować dzieci, które chętnie powycinają ciasteczka a i na pewno pooblizują łyżkę po dżemie. Ładnie się prezentują, pięknie pachną przy pieczeniu, ale niestety… bardzo szybko znikają. Składniki (na około 20 ciasteczek): 2 szklanki mąki 100g(...)którym łatwo zakleimy nadzienie. Wycinamy parzystą ilość kształtów, aby nam nie zabrakło, którego kształtu Na połowie wyciętych kształtów, na środku, nakładamy około pół łyżeczki dżemu, przykrywamy drugim ciastkiem i sklejamy za pomocą widelca. Na środku robimy małe nacięcie nożem. Układamy na blaszce do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Smaczna StronaTradycyjne świąteczne kruche ciasto z mocno czekoladową polewą i orzeźwiającą konfiturą z pomarańczy to świetna propozycja słodkiego Wielkanocnego deseru. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka: 200g konfitury z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny 100g mlecznej czekolady 90ml śmietany 30% 2 łyżki masła(...)masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Następnie wylać na konfiturę pomarańczową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch mazurka udekorować, płatkami migdałowymi, ciastkami w kształcie zająca i czekoladowymi jajkami
Szalona Kuchnia Ewelinykażdemu, kto lubi małe wypieki z dodatkiem płatków owsianych. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, z lekko kokosowym smakiem. Nie zawierają w składzie mąki, lecz jej brak nie czyni ciastek dietetycznymi, gdyż masło czy słodka śmietanka są również dość kaloryczne. Nie przeszkadza to jednak zajadać się takimi ciasteczkami, o ile nie jesteśmy na diecie i nie liczymy każdej spożytej kalorii(...)ostygnięciu Kokosowe ciasteczka owsiane można przygotować bez dodatku cukru, zamieniając go na nieco większą ilość miodu w przepisie. Przechowywane w zamkniętym pojemniku jeszcze bardziej zmiękną, ale nie są to kruche ciasteczka, więc w niczym to nie przeszkadza. W przepisie najlepiej wykorzystać zwykłe płatki owsiane (nie błyskawiczne), gdyż będą one lepiej wyczuwalne w strukturze ciasteczek
Smakołyki BerenikiTych ciasteczek nie trzeba specjalnie zachwalać, trafiają do serca każdego, kto je kosztuje :) Bo kto nie lubi czekolady i ciasteczek? A połączone w jednym wypieku są
Taste Of My Dayczekoladowych? Nie sądzę. Niestety sklepowe ciastka zawierają zboża, gluten, utwardzone tłuszcze roślinne i mnóstwo innych chemicznych składników. Całe szczęście jest alternatywa – i to bez zbóż, glutenu, cukru, nabiału i orzechów – ciasteczka czekoladowe paleo są pyszne, a ich wycinanie z foremek jest świetną zabawą dla dzieci . Jak zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciastka paleo z foremek – bezglutenowe(...)zostanie. Ilość ciasteczek zależy oczywiście od wielkości foremek i grubości ciasta, mi z powyższych składników wyszło równe 55. Pod koniec wycinania rozgrzej piec do 180 stopni – ciastka trzeba piec od 12 to 15 minut , ale uważaj, bo łatwo je przypalić. Pozwól im nieco ostygnąć na blaszce. Miód i większe ilości mąki kokosowej nie mieszczą się w diecie FODMAP
PaleoSMAKDobrze wiecie, że jestem chyba największą na świecie miłośniczką serników . Na kruchych spodach , z owocami , kokosowe , czekoladowe , z brownie i wiele innych – wszystkie totalnie podbijają moje serducho! I wszystkie serniki kocham miłością bezgraniczna tak samo bardzo jak ciasto drożdżowe! Dziś przygotowałam dla Was przepis na chyba najlepszy sernik na świecie! Wydaje mi się nawet, ze swoim smakiem przebija(...)Cienkim strumieniem wlewamy olej, następnie mleko. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier. Dodajemy do masy serowej, mieszamy szpatułką. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka, wylewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godzinę i 20 minut w 170 C. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ps. najlepiej smakuje zimny z lodówki! Smacznego! Dajcie znać
Ostra na SłodkoCzekoladowe ciasteczka dyniowe to małe słodkie krążki powstałe z ciasta kruchego z dodatkiem purée z dyni oraz gorzkiej czekolady. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość miękkie. Podczas stygnięcia ich konsystencja zmienia się, choć nawet po kilku dniach leżakowania w szczelnym pojemniku nie twardnieją. W smaku są intensywnie czekoladowe. Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu(...)pieczenia - ciasto podzielić na 30 kawałków tej samej wielkości (można pomóc sobie wagą kuchenną) - każdy kawałek spłaszczyć lekko dłonią, aby utworzył się krążek, następnie ciastko jeszcze bardziej spłaszczyć zębami widelca, odbijając przy tym wzorek - ciastka ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze - piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut - po ostudzeniu przechowywać w szczelnym
Smakołyki Berenikiwarto. Mniam! Co do mazurków, to jeszcze się nie zdecydowałam. Jakoś nie do końca mnie do siebie przekonują - jadłam pyszne, ale też przesłodzone i mdłe, na twardym, a nie kruchym cieście... Robiłam raz czy dwa, wyszły niezłe, ale strasznie słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki(...)Herme. Od siebie dodałam żelatynę, żeby był bardziej stabilny. Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady i granatem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 2 łyżki kakao 60 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie zmielonego 3 jajka 200 g ciemnej czekolady (70%) 80 g ciemnego brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczka herbaciane, ale większość była z herbatą Earl Grey. Z tego, co zaobserwowałam w swoich wypiekach, duet masła i wanilii jest stworzony dla siebie . Więc idąc tym tropem, zrobiłam kruche ciasteczka maślane z waniliową herbatą Rooibos. Choć popularnie o Rooibos mówi się, że jest herbatą, to tak naprawdę nią nie jest. Jest to czerwonokrzew uprawiany w RPA, niespokrewniony z krzewem(...)uformujcie zawinięte ciasto i do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto jest twarde i łatwo będzie go pokroić w plastry grubości 1 cm. Teraz pozostaje tylko upiec ciastka, ostudzić i jeść . Więcej przepisów na słodkie przekąski tutaj: Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia Ciasteczka brownie z solonym karmelem Maślane ciasteczka z czekoladą Artykuł Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą
Słodkie Gotowanietęsknią tylko za moją kuchnią, a nie za mną. Pierwsze co musiałam zrobić po powrocie do domu to upiec ciastka, bo jak to „niedziela i nie ma ciastek?” Miałam jeszcze schowany jeden słoiczek własnej produkcji wiśni kandyzowanych więc ulepiłam na szybko, ot tak od niechcenia jakieś ciacha i jak to bywa, gdy siedzę godzinami w kuchni(...)czemu ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Smacznego! ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie przetrzymają tydzień, u mnie wytrzymały godzinę Artykuł Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfWiem, bardzo słodkie :) Wiem bardzo kaloryczne :) Ale też wiem, że bardzo smaczne i czasami ma się ochotę na coś takiego jak bezy. Bezy z kremem z
O kuchni z uczuciemtych oryginalnych, które są dość twarde i suche, ja osobiście wolę te ciasteczka w formie, takich kruchych, bez obawy o utratę uzębienia ;-). Cantuccini to ciasteczka nadziewane z różnymi dobrociami, te najbardziej popularne są z migdałami czy pistacjami. Moje cantuccini są zdecydowanie bardziej kruche niż twarde i mocno maślane, margaryny nie używam od lat i to się nie zmieni. Znajdziecie również(...)wysuszenie, im mocniej je będziemy wysuszać ty będą bardziej twarde i bardziej przyrumienione. Ja dopiekam około 10-12 minut w zależności od wielkości. temp. 180°C grzanie dół + termoobieg Ciastka studzimy na kratce i przechowujemy w słoju. *Jeśli chcesz aby były bardziej twarde odejmij z receptury 70 g masła i w zamian dodaj 1 białko
SMYKWKUCHNIsłodkie minki i rączki, uporczywie zaciskające się w piąstki; sama rozkosz. Małe dzieci są cudowne! Bardziej dla jej rodziców, niż dla niej samej, przygotowałam ciasteczka. Niby takie zwykłe, kruche, ale jednak zupełnie wyjątkowe za sprawą dekoracji z lukru królewskiego. I owszem - to zabawa na długie, wieczorne godziny (niepolecana, gdy następnego dnia trzeba wstać o czwartej nad ranem), ale warto(...)zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachwując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Cukier puder i białka utrzeć na gładki, gęsty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOgólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/rogaliki-z-ziemniakow/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('3f024f0134f8aeddd723fb28b0e386b8').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: ciastka z ziemniaków rogaliki z ziemniakami rogaliki z kartofli rogaliki z ziemniaków The post Rogaliki z ziemniaków appeared first
dom-agi.plSłodkiego nigdy dość! Połączenie karmelu, ciastka, orzechów i czekolady – zawsze idealne! Zainspirowana konkursem „Złocista kuchnia Diamant” na Durszlak.pl stworzyłam przepis na fantastyczne profiterole z karmelizowanymi z rumem bananami, kremem z palonej białej czekolady, obłędną bezą włoską i chrupiącymi frytowanymi orzechami. Nieziemska całość, od której ciężko się oderwać! Deser jest świetnym pomysłem na imprezę albo słodkości(...)masło, wodę, sól i cukier gotujemy. Dodajemy mąkę pszenną, zaparzamy, chłodzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: Cukier gotujemy z wodą, redukujemy, delikatnie studzimy, dodajemy rum i pokrojone w plastry banany – mieszamy ok. 1 minuty ( banany
Ostra na Słodko