ciastka kruche - 3653 przepisów (strona:196/244)

Pełnoziarniste muffiny z jabłkami 94

nadzieją w głosie, bo uwielbiam tarte jabłka z cukrem - mój brat wie o tym najlepiej - jedliśmy je razem jako małe dzieci... no dobra... jako duże dzieci też.) - Nie, robię ciastko. Tak! Poniższy przepis powstał niespodziewanie... Słoneczne popołudnie z razowymi muffinkami, które są wilgotne, niezbyt słodkie, a po upieczeniu w ustach chrupie cudna zarumieniona skorupka...  Muffiny pełnoziarniste z jabłkami Składniki(...)fosfor, magnez, cynk i wapń. Jestem zachwycona efektami i serdecznie polecam mielenie ziaren pszenicy w robocie kuchennym . Taka świeżo mielona mąka zmieni Wasze życie :) Idealnie nadaje się do przygotowania kruchego ciasta. Jedzcie zdrowo

Gary Bez dna
Waniliowe ciasteczka Duszki 113

Delikatne i kruche, maślane ciasteczka o smaku waniliowym, dodatkowo przełożone mleczną czekoladą. Przepis na ciasto jest uniwersalny i można modyfikować go według preferencji i okoliczności ( dodając np.: cynamon, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, itp.), u mnie- z racji tego, że wykorzystałam wzór w kształcie duszka- będą idealne na Halloween 👻🎃🕷🕸 Wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinanie, to sama przyjemność i łatwizna, dlatego(...)papierem do pieczenia i piec przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, a następnie rozlać po 1 łyżeczce na całym ciastku i przykryć ciastkiem z wyciętym wzorem, lekko dociskając. Ewentualnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Snickers bez pieczenia 255

Składniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka

Gotowanie moimi oczami
Kruche rogaliki z musem z pigwy 133

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Kruche faworki bez ubijania 170

istnieje przepis na kruche i lekkie faworki bez ubijania? Owszem istnieje, faworki czy też chrust wychodzą z niego naprawdę znakomite. Dla mnie to najlepszy przepis na faworki z jakiego do tej pory korzystałam. Zapraszam!   Czas przygotowania: 60 min Czas oczekiwania: 30 min Czas smażenia: ok. 60 min Składniki: (na trzy duże talerze faworków) 500 g mąki pszennej 4 żółtka(...)otwór. Przeplataj jeden koniec faworka przez wycięty otwór wywijając go na drugą stronę. Olej rozgrzej do temp. 175°C i smaż faworki na złoty kolor z obu stron. Usmażone ciastka odsącz na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem. Wskazówki: Ilość śmietanki będzie zależała od wilgotności mąki, może być potrzebne trochę więcej lub trochę mniej niż

Słodki Blog
Kruche rogaliki z musem z pigwy 141

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Babeczki makowe z kruszonką 184

ciągu roku nie mam na niego parcia, a gdy przychodzi grudzień wszędzie bym go wciskała. Wtedy smakuje mi najbardziej. Dlatego na deser babeczki makowe. Powiem szczerze są przepyszne, ciasto kruche, kruszonka, a w środku poezja makowa to jest połączenie idealne. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności średni- jest trochę pracy przy nich od zmielenia maku po wykonanie kruszonki, ale efekt jest tego(...)składniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie  Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek. Kruszonka:   Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem

Kubki smaku
Bakaliowy mazurek 145

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Beza włoska z bitą śmietaną i owocami 238

Do tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka Xbox 182

Dziś kolejna propozycja na słodkie prezenty dla Chłopaków (do 30. września jest jeszcze parę dni :)). Do przygotowania ciasteczek Xbox zdecydowałam się na przepis na kruche maślane ciasteczka mojej Babci (ostatnio wypróbowałam kilka innych, chyba tylko po to, żeby przekonać się, że ten, to wciąż mój ulubiony). Link do przepisu zamieszczam poniżej. Jako że w tym przepisie kluczową rolę odgrywa dekoracja(...)cukier z białkiem, wtedy nie ryzykujemy, że podczas miksowania będziemy mieć całą kuchnię w cukrze pudrze :) Lukier przekładamy do worka cukierniczego lub malutkiego woreczka strunowego, odcinamy rożek i lukrujemy ciastka. Kiedy pierwsza warstwa lukru zastygnie dodajemy kolejne lukrowe guziki. Z cukierków robimy resztę guzików używając lukru jak kleju. Końcówkę białego lukru barwimy barwnikami spożywczymi na jasno zielony kolor (używamy

Ciastkozercy
Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!) 193

komputera. W ramach rekompensaty zamieszczam dzisiaj najbardziej efektowne wizualnie tarteletki na świecie (nie no, na pewno są jakieś ładniejsze). Dodatkowo proste w wykonaniu i przepyszne, dla każdego kto lubi kruche czekoladowe ciasto i soczyste letnie owoce ;) no i jeszcze orzechy! CZEKOLADOWE TARTELETKI Z OWOCAMI Składniki: - 250 gram mąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi(...)cieście owoców. Ja wybrałam nektarynkę, borówki i maliny. Gdy już to zrobimy rozpuszczamy dżem z łyżką wody i polewamy taką mieszanką tarteletki. Dzięki temu owoce nie będą z ciastek spadały, a ponadto całość wyda się bardziej profesjonalna. Tarteletki będą wyglądały jak te, które śmieją się do ludzi zza witryn cukierni ;) Zainspirowane: "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine

Życie zamknięte w smaku
75. Kolejny słodki dzień, czyli serniczki trochę inaczej. 218

płatki migdałów golden syrup (opcjonalnie) Przygotowanie - wersja 1 - sernik w połówce jabłka Jabłko kroimy na pół i wydrążamy tyle, ile się da uważając aby nie połamać jabłka, jeśli jest kruche i nie wydrążyć za dużo by nie przebić skórki. Wnętrze smarujemy łyżeczką miodu i owijamy folią część jabłka pokrytą skórką. Twaróg miksujemy tak aby trochę rozbić grudki i dodajemy mascarpone(...)uszkodzić.  Na talerzu układamy nasze zamarynowane w miodzie i soku z cytryny półksiężyce jabłka tak aby tworzyły okrąg o średnicy większej niż sernika. Układamy ciastko posypujemy migdałami, układamy zwinięte półksiężyce z jabłka i maliny. Opcjonalnie polewamy golden syrupem. Smacznego!  Bierzemy udział w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku". (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Symfonia Smaków
Chrust 116

Czas czytania: 3 min Tłusty czwartek! Dla niektórych jest to najwspanialszy dzień w roku, no może zaraz po Bożym Narodzeniu. Co pieczecie w tym dniu pączki

SprawdzonaKuchnia.pl
Chrust czyli faworki 202

Faworki... tego smakołyku, obok  pączków  nie może zabraknąć  na polskim karnawałowym stole ! Przepis pochodzi ze starej książki "Kuchnia polska", z której

Kulinarne przygody Gatity
Najprostsze ciasteczka kruche à la pierniczki 230

niezawodnego i klasycznego ciasta kruchego- ot, taka ciut oszukana wersja pierniczków 😜 Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to nie!!! Są to po prostu inne pierniczki- maślane, kruche, słodkie w sam raz, smakujące przyprawą korzenną (jak na pierniki przystało 😉), a i zabawa z tym ciastem to sama przyjemność więc nie ma się co zastanawiać tylko działać! Z dekoracją(...)kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem- pamiętając o niewielkich odstępach- i piec max 8-9 minut w 180 stopniach. Gotowe ostudzić i przełożyć do pojemniczka na ciastka. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Faworki 157

bowiem panny na wydaniu produkowały ten przysmak, by pokazać, że są dobrymi gospodyniami. Faworki mają swoje odpowiedniki na całym świecie. Chorwaci mają krostole, Duńczycy klejner, a Słowacy fańkę. Chrupiące ciastka są znane również w Szwecji, Białorusi, w Niemczech, w Rumunii czy na Ukrainie. Obecnie nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez faworków. Są to tak popularne smakołyki, że z łatwością(...)wałkowania, ale po chwili kiedy ciasto się rozluźni miło się z nim pracuje. Najważniejsza sprawa - ciasto po rozwałkowaniu powinno być bardzo cieniutkie, jak kartka papieru. Tylko wtedy faworki będą kruche i chrupiące. Po rozwałkowaniu przy pomocy radełka wycinamy pasy o szerokości około 2-2,5 cm. Długość zależy tylko od was, ale moim zdaniem najlepsze są długości

Wędrówki po kuchni