wspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze Rudolfy są bardzo kruche i nie tylko fajnie wyglądają, ale również smakują. Mogą być zarówno słodkim upominkiem jak i ozdobą choinki czy świątecznego stołu. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 45 min Czas(...)minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 8-10 minut. Ciasteczka po wystudzeniu dekorujemy czekoladą. Noski przyklejamy klejem spożywczym. Notatki - ciasto można przygotować kilka dni wcześniej
Wędrówki po kuchniCiasteczka Imbirowe Kruche z zewnątrz i lekko "kleiste" wewnątrz o wyraźnym smaku imbiru, idealne w połączeniu ze szklanką mleka, coś w sam raz na coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko 1 łyżka esencji waniliowej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 170 gram(...)będzie dość rzadka i klejąca można przed ulepieniem każdej z kulek nabrać odrobinę mąki) Kulki obtaczamy w cukrze, następnie spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układamy w dość sporych odstępach - rosną mocno na boki. Pieczemy w temperaturze 175 st C. przez ok 10 minut do lekkiego zarumienienia się. W szczelnie zamkniętej puszce
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1
Luźna KuchniaKolejny przepis na pierniczki, tym razem o smaku pomarańczowym i jasnej barwie. Delikatnie słodkie, kruche. Nie wiem czy zmiękną przed świętami bo wszystkie zostały zjedzone zaraz po wyjęciu ich z piekarnika. Nie szkodzi, pewnie będę piekła pierniki jeszcze nie raz przed tymi Świętami. Uwielbiam pieczenie pierniczków w gronie najbliższych, to najpiękniejszy czas. Składniki: 500 gram mąki + odrobina do podsypania(...)lodówce na minimum godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto i wykrawam z niego kształty. Jeśli rozwałkowaliście ciasto dość grubo pieczcie pierniki 11-12 minut, natomiast jeśli wolicie cienkie ciastka to nie pieczcie ich dłużej niż 8 minut. Miłego piernikowania i udanych wypieków! Wasza Klaudia
Mango PapajaPyszny sernik dyniowy z dodatkiem korzennych przypraw i kawy o pięknej pomarańczowej barwie na spodzie z ciasteczek to obowiązkowa pozycja do zrobienia jeszcze tej jesieni! Kremowy sernik, kruchy spód i bita śmietana. Prawda, że to idealne połączenie? :) Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm): 200 gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych) 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego(...)wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę. Ciastka miksujemy na piasek z dodatkiem masła i wykładamy na spód tortownicy. Spód umieszczam w lodówce. Podaną ilość syropu korzenno-dyniowego mieszam z ostudzoną kawą. Twaróg miksuję z jajkami, mąką
Mango Papajamojemu facetowi ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe. Przyjemne w smaku, bardzo aromatyczne i kruche. Idealne do popołudniowej herbaty. Ciasteczka można włożyć do puszki i przechowywać kilka dni. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kruchych ciasteczek. Zapraszam na Ciasteczka grejpfrutowo-kardamonowe!" Składniki : masło 100 g cukier 150 g łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 310 g mąki 5 łyżek śmietany(...)gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15 minut - do zarumienienia. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ciastek. Studzimy na blaszce. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSmaczne pierniczki, w stylu fit. Nie za twarde, delikatne i odrobinę kruche. Ciasto jest nieco uciążliwe w przygotowaniu, gdyż dość mocno klei się do rąk, natomiast po odstawieniu do lodówki na kilka godzin z jego wałkowaniem nie powinno być już problemu. Wałek warto wysmarować oliwą z oliwek przed użyciem, wówczas nie będzie konieczności podsypywania ciasta mąką a pierniczki będą ładniejsze(...)ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin lub dobę. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wałkuję dość cienkie ciasto o grubości 0,5 cm. Wykrawam ciastka, które przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8 minut. Studzę na kratce. Ostudzone pierniki dekoruję lukrem i posypką
Mango PapajaBabeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną się kruche i wilgotne. SKŁADNIKI : 550 g mąki (4 szklanki mąki tortowej ) 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ). Ciasto rozwałkowujemy na około 2 mm, posypując blat mąką. Foremkami wycinamy koła które układamy w foremkach i lekko je dociskamy. Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach. Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym
Kulinarne Fantazje Mariolidrobiazgi. W końcu przecież to właśnie drobiazgi budują nasze dni. Przygotujcie sobie i w sobie małe kawałki szczęścia. Budulec Waszego szczęścia sami musicie odnaleźć, a składniki na drożdżowe pierścionki kruche jak ludzkie nastroje są takie: - 500 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g margaryny - 70 ml mleka - 25 g drożdży - skórka starta z 1 cytryny - 1 żółtko(...)wałeczki, które w dalszej kolejności na palcu zawijam na kształt obrączki. Ciasteczka układam bezpośrednio na blaszkę. Z tej porcji wychodzą 4 blachy, na każdej ok. 60 sztuk niedużych pierścionków. Ciastka wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie nabierają złotego koloru. Gorące zsypuję do pojemnika, w którym zamierzam je przechowywać i dosyć obficie posypuję
I tu będę miała takie teBardzo lubimy ciasta z dodatkiem świeżych owoców, dlatego latem często takie ciasta u nas goszczą:) Ostatnio "spodobały" mi się tarty, szybko i łatwo się je
Z miłości do słodkościinaczej chrust, chruściki, a także kreple to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w okolicy Tłustego Czwartku, tuż obok przepisu na pączki. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Smażone są one na głębokim tłuszczu, a na koniec oprószane cukrem pudrem. Faworki są popularną słodkością w okresie Karnawału, Tłustego czwartku oraz(...)zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Dodawanie proszku do pieczenia jest tutaj zbędne. Ważnym elementem jest również dobre wyrobienie ciasta. To od niego zależy 90 % sukcesu, by chruściki wyszły idealne – kruche. Kolejny krok to tłuczenie ciasta wałkiem i rozwałkowanie go bardzo cienko – możliwie jak najcieniej. Zagniecione ciasto, po jego leżakowaniu tłucze się wałkiem, składa i ponownie tłucze wałkiem – powtarzając
Kulinarne Przebojemój dzisiejszy pomysł na podwieczorek. Zrobiłam je z kruchych maślanych ciasteczek i waniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila! deser gotowy :) W wersji super ekspresowej kruche ciasteczka można zamienić na okrągłe biszkopciki - wtedy przygotowanie całości nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut. Składniki na ciasteczka Składniki na krem +cukrowe kolorowe koraliki Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło(...)czas, żeby ostygnąć. Nie możemy zacząć nakładać kremu dopóki nie będą zupełnie zimne. Na środek ciasteczka nakładamy krem (wygodnie zrobić to workiem cukierniczym lub zwykłym woreczkiem strunowym), przykrywamy drugim ciastkiem i lekko zgniatamy. Brzegi ciastka "maczamy" w misce z cukiereczkami, tak żeby dokładanie przykleiły się do kremu. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercydawna przybierałam się do zrobienia takich kruchych różyczek...przepis na nie można znaleźć na wielu blogach kulinarnych..można zrobić z marmoladą a można i bez ..ale z marmoladą są lepsze..ja co prawda użyłam dżemu malinowego..a nie marmolady. 40 dag mąki pszennej 4 żółtka 1 białko 25 dag margaryny 3 łyżki cukru pudru szczypta soli słoiczek marmolady Mąkę(...)połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek nakładać marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić płatki. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniedesery bez jajek i bez mleka Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek) Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych przez siebie kształtach. Po upieczeniu można też wspólnie z dziećmi dekorować pierniczki masami cukierniczymi, albo pomalować je farbkami spożywczymi i udekorować nimi choinkę. W wersji bez jajek(...)Wiórki kokosowe, daktyle, kakao, orzechy i kasza jaglana to pyszne połączenie. Masa kakaowa jest lekko gorzka i dobrze kontrastuje ze słodkim kokosowym środkiem. Ciasta i ciasteczka bez mleka Kruche mini rogaliki makowe Mini rogaliki makowe to świetny deser na świąteczny stół. Mogą z powodzeniem zastąpić klasyczny makowiec. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser
Dieta bez mlekaświąteczny stół polecam pyszne i idealnie kruche ciasteczka. Obłędnie pachną i tak samo smakują. Gotowe w godzinkę wraz z pieczeniem. Z tej receptury wychodzi dwie blaszki. Ciasteczka długo zachowują świeżość. Kto lubi takie smaki to polecam. Potrzebujemy: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru kokosowego 20 dag masła(...)układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. 4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tego przepisu wychodzi około 2 blaszki ciastek. A tutaj
Izabelawkuchni