Taką oto niepozorną paczkę przyniósł mi dzisiaj kurier. Wiedziałam mniej więcej, co znajdę w środku, ale i tak ilość słodkości wprawiła mnie w bardzo miłe
W poszukiwaniu inspiracjiTym razem postanowiłam pokazać wam bułki które zrobiły u nas w domu furorę. Przepis pochodzi prosto z kuchni norweskiej a nazwa się kanelboller. Dostać można je
ciastkarnia na kruchym spodzieKruche ciasteczka doskonale smakują o każdej porze dnia, idealnie pasują zwłaszcza do popołudniowej kawy lub herbaty . Ciasteczka s ą bardzo proste, szybkie w przygotowaniu a ich pieczenie może stanowić wspaniał ą zabawę dla naszych małych pociech. Polecam serdecznie, smacznego ;):) **** I biscotti con confettura di albicocche sono piccoli dolcini di pasta frolla a base(...)godzinę. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. W środku każdego ciastka robimy dziurkę. Ważne tylko, żeby nie robić dziurki do samego końca. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Upieczone
La grande e la piccola cuocamuszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Ja je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy. Do ich przygotowania użyłam składników, które otrzymałam(...)polewa zastygła. 6. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania. 7. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi tak około 30 ciastek
IzabelawkuchniChociaż Bogusia jest mistrzynią wszelakich wypieków, dzisiaj pochwalimy się przepisem na ciasto bez pieczenia. Zawsze wychodzi idealnie puszyste i kremowe, przygotowane oczywiście
kuron.com.plKruche, korzenne ciasteczka delikatną nutką anyżku, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny czas, są mięciutkie, choć zaraz po upieczeniu trochę twardnieją ale po przełożeniu miękną, możemy je dekorować dowolnie. Kwintesencja świąt. Zawsze są w moim domu, lubimy je pochrupać ;) Ostatni dzwonek aby je upiec. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej(...)pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy. Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze zastygł na ciasteczkach. Wesołych Świąt
Wanilia i KardamonBardzo szybkie ciasteczka. Miałam ochotę na coś słodkiego w kilkanaście minut i z pomocą młodszej pociechy powstały takie cudne pierożki z jabłkami. Są wspaniałe. A tak
MojaQchnia.plJabłka dostępne są przez cały rok. W Polsce należą do najpopularniejszych owoców. Na świecie można wyróżnić kilkanaście tysięcy odmian. Różnią się wyglądem, smakiem i aromatem, a
Ciastka - domowe słodkościMasło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy odrobina jajka i obsypujemy cukrem lub migdałami. Pieczemy przez około 10-15 minut do zrumienienia brzegów. Książką Moniki Śmigielskiej "Kuchenny(...)przepisy np. na naleśniki panieńskie czy też perduty w śmietanie. Trzeci rozdział to już coś słodkiego czyli przedwojenne desery np. takie jak krem szodonowi, legumina z sera czy też kruche ciasteczka cukrowe do herbaty które osobiście przygotowałam, posmakowałam i całym serduchem je wam polecam. Czwarty rozdział to obiady wystawne w których znajdziemy przepisy na mięsa, dziczyznę, ryby oraz na wytrawne
Gotowanie...to proste !Pamiętacie przepis na jabłecznik pod twarożkową kołderką ? W listopadzie wszelkiego rodzaju jabłeczniki były bohaterami comiesięcznego (jak ustaliłyśmy) Wyzwania Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż
Codzienna kuchnia niecodziennaPiątek, więc jest i propozycja ciasta na weekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to
kruche babeczkijest surowy. Będziesz potrzebować (tortownica 24 cm) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 150 g ciasteczek owsianych (najlepsze będą z czekoladą) 50 g herbatników (najlepsze będą ekstra kruche lub ekstra twarde) 150 g białej czekolady (będzie potrzebna na spód oraz do masy serowej) 4 łyżki masła (płaskie) 800 g twarogu sernikowego (wg mnie najlepszy jest "mój ulubiony" z Wielunia(...)wlej śmietanę, następnie dodaj pozostałą roztopioną czekoladę sól oraz ziarenka z wanilii. Masa będzie płynna ale spokojnie tak ma być! Wylej serową masę na wystudzony spód z ciastek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni grzałka górna i dolna. Piec przez 35-40 minut. Wierzch sernika powinien mięc piękny brązowy karmelowy kolor, a jego konsystencja powinna być
Wylizany Rondeljest surowy. Będziesz potrzebować (tortownica 24 cm) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 150 g ciasteczek owsianych (najlepsze będą z czekoladą) 50 g herbatników (najlepsze będą ekstra kruche lub ekstra twarde) 150 g białej czekolady (będzie potrzebna na spód oraz do masy serowej) 4 łyżki masła (płaskie) 800 g twarogu sernikowego (wg mnie najlepszy jest "mój ulubiony" z Wielunia(...)wlej śmietanę, następnie dodaj pozostałą roztopioną czekoladę sól oraz ziarenka z wanilii. Masa będzie płynna ale spokojnie tak ma być! Wylej serową masę na wystudzony spód z ciastek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni grzałka górna i dolna. Piec przez 35-40 minut. Wierzch sernika powinien mięc piękny brązowy karmelowy kolor, a jego konsystencja powinna być
Wylizany RondelFaworki nieodłącznie kojarzą mi się z okresem karnawału czy też ostatków. W domu rodzinnym przez mamę nazywane faworkami, przez tatę, z południa Polski – chrustem. Podobnie
Mieszam w Garnku