Kruche ciasteczka z brzoskwiniowym środkiem i orzechami ... czego chcieć więcej? Ja wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić(...)wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy, podsypując delikatnie mąką. Bierzemy 2 szklanki - jedną większą i jedną mniejszą - tą będziemy wycinali w środku oczka i wycinamy taką samą ilość ciastek pełnych i taką samą ilość ciastek z dziurką w środku. Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pełne ciasteczka, smarujemy brzegi roztrzepanym białkiem i układamy
charlotte gotujeMożecie również ominąć truskawki i galaretkę i podać ciasto np. z polewą czekoladową lub karmelową. Taki sernik na zimno sprawdzi się również jako nadzienie do tart. Wystarczy jedynie upiec kruchy spód w kształcie tarty i wylać serową masę na środek. Znajdziecie dwa sposoby (a może i więcej), na zrobienie takiego sernika bez pieczenia. Jeden to ser, cukier, żelatyna. Drugi sposób(...)galaretki truskawkowe 200 g czekoladowych herbatników 80 g rozpuszczonego masła Wykonanie herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem. Masą wyklejamy spód tortownicy, wyłożony papierem do pieczenia. Dociskamy spód z ciastek łyżką. Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Pilnujemy, żeby żelatyna zaczęła gęstnieć, ale żeby nie robiły się jeszcze grudki galarety. Ser miksujemy z cukrem i śmietanką. Dodajemy
Mieszam w GarnkuDziś kolejna propozycja na słodkie prezenty na Dzień Chłopaka (do 30. września jest jeszcze parę dni :)). Ciasteczka xbox zrobiłam z przepisu na kruche maślane ciasteczka mojej Babci (ostatnio wypróbowałam kilka innych, chyba tylko po to, żeby przekonać się, że ten, to wciąż mój ulubiony). Link do przepisu zamieszczam poniżej. Jako że w tym przepisie kluczową rolę odgrywa dekoracja, warto rozejrzeć(...)cukier z białkiem, wtedy nie ryzykujemy, że podczas miksowania będziemy mieć całą kuchnię w cukrze pudrze :) Lukier przekładamy do worka cukierniczego lub malutkiego woreczka strunowego, odcinamy rożek i lukrujemy ciastka. Kiedy pierwsza warstwa lukru zastygnie dodajemy kolejne lukrowe guziki. Z cukierków robimy resztę guzików używając lukru jak kleju. Końcówkę białego lukru barwimy barwnikami spożywczymi na jasno zielony kolor (używamy
CiastkozercyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Proste i efektowne kruche ciasteczka, bezproblemowo w przygotowaniu, do tego pięknie się prezentują idealne na słodki prezent :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)wyrabiamy, aż uzyskamy jednolity kolor, formujemy kulkę i również schładzamy w lodówce 1godzinę ze schłodzonego ciasta wykrawamy najpierw dużą foremką kształty, następnie małą foremką na środku każdego ciastka wykrawamy mniejszy kształt i ciasteczka ciemne wkładamy w środki jasny ciasteczek i odwrotnie ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnieniePołączenie chrupiących kruchych, maślanych ciasteczek z kokosankami. Pyszny duet. Z dodatkiem powideł śliwkowych przełamujących słodycz masy kokosowej. Wbrew pozorom szybkie do wykonania. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w jednej z książek kucharskich, zmodyfikowałam go i myślę, że efekt jest równie smaczny. Proporcje wystarczają na upieczenie jednej blachy dość dużych ciasteczek ( 15 sztuk ), o średnicy około 7 cm. To idealna ilość(...)mieszamy łyżką. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na około 3 mm placek. Wycinamy kółeczka szklanką lub okrągłą foremką, układamy na blaszce, odstępy nie muszą być duże, bo ciastka nie rosną w trakcie pieczenia. Na każdy krążek ciasta, na sam środek, kładziemy łyżkę masy kokosowej tworząc kopczyk, na jego wierzchołek nakładamy pół łyżeczki powideł śliwkowych. Blaszkę z ciastkami
Kronika Piekarnikapojawiają i szybko ze stołu znikają. Jeśli fajnie wyglądają, to szczególnie dzieci je zjadają. Wygląd ma kusić, ale to smak wygrywa, i serca łasuchów zdobywa. Moje ciasteczka są delikatne, kruche, lekko dosłodzone, bo w środku cukierkiem są osłodzone. Forma zależy od foremek jakie posiadamy i jaką okazję mamy. Ja w klimacie świątecznym przygotowałam, ciasteczkowe choinki do których witraże z cukierka(...)cukierka. Cukierki wówczas dzielimy kolorami, wkładamy do woreczków foliowych i rozkruszamy na proszek, np. za pomocą tłuczka do mięsa. Pieczemy ok. 10 min, pozostawiamy do wystygnięcia i dopiero zdejmujemy ciastka
Moniki SmakołykiSkładniki: 500g mąki 90 g sezamowych nasion 125g rozpuszczonego masła 125ml. oleju 1 łyżka proszku do pieczenie szczypta soli 1/2 łyżki mielonego cynamonu 175g cukru
Viola cooks with passionMałej Cukierence karnawał w pełni i następny przysmak, któremu trudno się oprzeć – róże karnawałowe. Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu, pycha:). Róże wyglądają fantastycznie, takie pofalowane i puchate. Ozdobią każdy karnawałowy stół, bardzo polecam… Jeśli nie mamy wiśni w syropie, możemy użyć wiśni kandyzowanych lub dżemu (przepis z książki „Kuchnia polska(...)dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i róże smażyć z obu stron na rumiany kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. 5. Gotowe róże posypać cukrem pudrem i w środek każdej z nich włożyć po jednej wiśni z syropu lub nałożyć trochę dżemu. Smacznego
Mała CukierenkaWykorzystałam tym razem przepis z jednego z blogów do którego bardzo często zaglądam. (nie będę kłamać to nie była moja pierwsza a na pewno nie ostatnia
ciastkarnia na kruchym spodziePyszna tarta wypełniona kremem kokosowym. Krem według receptury z ciasta rafaello bardzo dobrze komponuje się z truskawkami. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 2,5 szklanki mleka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miekkiego masła(...)było go ciut przy dużo jak na takie cienkie ciasto. Polecam z 5 łyżek kremu odłożyć i zjeść z biszkoptami albo zrobić jakiś deser w pucharku przełożony owocami i ciastkiem
Monia miesza i gotujeDzisiaj przepis na pyszne owsiane batony z chrupiącym słonecznikiem, rozpływającym się w ustach miodem i kremowym masłem orzechowym, a to wszystko bez dodatku cukru
zdrowa vege kuchniaOwocowy sernik z puszystym kremem na kruchym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Jak pewnie zauważyliście, moja strona przeszła małą przemianę. Jak to mówią, kobieta zmienną jest i mam nadzieję, że na razie taki styl tu pozostanie. Zmieniłam go jednak też ze względu na menu, z którym niektóre urządzenia miały kłopoty. Myślę, że aktualny szablon jest o wiele przejrzysty, wszystko(...)słodzika/cukru masa śmietankowa 200 ml śmietanki 30% 70 g jogurtu naturalnego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) Przygotowanie: Ciastka kruszymy na proszek i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód formy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem. Formujemy z ciastek spód oraz boki Wstawiamy
zdrowo i aktywnieOwocowy sernik z puszystym kremem na kruchym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Jak pewnie zauważyliście, moja strona przeszła małą przemianę. Jak to mówią, kobieta zmienną jest i mam nadzieję, że na razie taki styl tu pozostanie. Zmieniłam go jednak też ze względu na menu, z którym niektóre urządzenia miały kłopoty. Myślę, że aktualny szablon jest o wiele przejrzysty, wszystko(...)słodzika/cukru masa śmietankowa 200 ml śmietanki 30% 70 g jogurtu naturalnego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) Przygotowanie: Ciastka kruszymy na proszek i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód formy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem lub olejem. Formujemy z ciastek spód oraz boki Wstawiamy
Zdrowie i pysznie na talerzurazem obejdzie się bez zbędnych wstępów. Pyszne kruche ciasteczka obronią się same. Skąd mam tą pewność? Połowa szybko zniknęła w pracy, a po drugiej w domu zostały tylko okruszki. To chyba o czymś świadczy ;) SKŁADNIKI: 1 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 110 g masła 1 jajko 1/3 szkl(...)Ostatni raz rozwałkować i pokroić na 32 równe paski (8 cięć pionowo i 4 poziomo). Każdy z pasków złapać za końce i jeden z nich przekręcić o 90 stopni. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Kuchnia w opałachNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosi