Pyszny , mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem bakalii na Święta Bożego Narodzenia, z delikatną gorzką czekoladową . Składniki: 3 jajka 375 g margaryny 3 szklanki mąki pszennej
Ciastka - domowe słodkościTo już ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli
Kulinarne przygody Gatityciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców. Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa
Słodki Zakątekwielkości ciastka bezowe – chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące wewnątrz. Przepis jest idealny, pochodzi od Olgi Smile . Gorąco polecam do kawy, herbaty… i nie tylko. :) Polecam również inne przepisy na wykorzystanie białek znajdujace się na blogu: Bezy z kremem limonkowo bananowym Włoskie bezy z kremem kiwi Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Ciepłe lody cytrynowe Zielona Pavlova
mojewypiekiinietylkotorcik dla czterolatki. Ponieważ upał dały nam "popalić", więc torcik tylko na zimno. Bardzo smaczny z borówką, brzoskwinią i malinami. Zapraszam. SKŁADNIKI Na spód sernika : 4 paczki kruchych ciastek 50 g masła Masa I warstwa 1 kg sera mielonego 500 ml śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru szklanka borówek(...)twarogu (nie z wiaderka ) 5 dag masła 1 galaretka np. wiśniowa ( tu dowolność) Na wierzch: 25 dag malin 25 dag borówki 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń WYKONANIE Na początek rozpuszczamy dwie galaretki czerwone i dwie żółte i odstawiamy, by sobie stygły. Będą potrzebne do dekoracji. Tortownica ok 25 cm. Potrzebne będzie podwyższenie, ponieważ torcik jest
W kuchennym oknie EwySkładniki: 250g zmielonego twarogu 400 g mąki pszennej 1 jajko ½ szklanki cukru 1 cukru wanilinowy 16g 15 g proszku do pieczenia ½ szklanki
Walijskie PichcenieSkładniki na około 40 szt.:225 g mąki50 g cukru75 g marcepanustarta skórka z 1/2 cytryny1 jajko125 g masłaDodatkowo:1 żółtko2 łyżki mleka100 g cukru pudrutrochę
Świat Ciastapomarańczową i czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krem odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto : utrzeć smalec. Dodać do niego żółtko i cukier puder. Do utartej masy dodać wanilię, marsalę, skórkę cytrynową, kakao i cynamon. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Wycinać z niego prostokąty lub owalne kształty(...)zanurzać). Rurki zanurzyć w tłuszczu. Ostudzone rurki owijać ciastem. Końce ciasta zlepiać białkiem. Rurki owinięte ciastem zanurzać w w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią. Podczas smażenia, gdy ciastka wypłyną wyjmować metalowe rurki. Następnie dosmażyć ciastka. Wyjmować usmażone ciastka na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Odstawić do ostudzenia. Rurki napełnić kremem. Posypać cukrem pudrem. Krem na końcach
królestwo garówCytrynowe kuleczki z kaszy jaglanej Nie samymi pastami i zupami człowiek żyje i od czasu do czasu pasuje zjeść coś słodkiego. Aby wyzbyć się wszelkich wyrzutów sumienia, że dupa rośnie w niekontrolowany sposób i nie mieścimy się w ulubione spodnie, dobrze jest użyć „zdrowych” produktów do wyrobu naszych słodkości. Przynajmniej po części będziemy się z tym dobrze czuli(...)więcej będziemy zadowoleni z siebie, że zamiast skoczyć do stonki po ciastka na promo ruszyliśmy te duże cztery litery i zrobiliśmy coś własnoręcznie. Idąc dokładnie tym tokiem rozumowania chwyciłem za garnek i ugotowałem kaszę jaglaną, która jest świetną bazą do słodkości. Skoro sprawdza się w sernikach to czemu nie w kuleczkach? Była już tylko kwestia smaku… w jakim
Blendmanpołączenia. Polecam! Zerknijcie też na przepisy: Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem (moje ulubione, kruche i delikatne) - klik . Kruche ciasteczka z majonezem - klik . Marmurkowe babeczki z majonezem - klik . Babeczki cytrynowo-majonezowe - klik . (około 18 sztuk) 180g mąki pszennej 100g masła/margaryny 3 łyżki majonezu (płaskie) 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli kilka kropli(...)Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni. Z powstałej masy uformować kuleczki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kulkę odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce
Di gotujeSERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa kokosowa: 2 opakowania budyni
Ciastka - domowe słodkościcytrynowa GOTUJEMY BUDYŃ : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. W drugiej części mieszamy mąkę, budynie oraz roztrzepane jajka. Gdy mleko zacznie się gotować przelewamy go do mąki, a następnie z powrotem do garnka. Cały czas mieszamy i chwilkę gotujemy. SKŁADANIE CIASTA : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy folią spożywczą, aż do samej góry. Układamy warstwę ciastek
Pani na desercytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z herbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia): Ciasteczkowy spód: 100 gram herbatników 30 gram ciastek digestive
Mango Papajaciastko ze słoika! Zjeść coś dobrego. I to jest czas na przepis: LECZO A LA LES MIRABELLES 2 łyżki oliwy 3 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielki kawałek cukinii 1 niewielki patison kiełbasa (u mnie 1 śląska i trzy małe kiełbaski pieprzowe) zioła (u mnie drobno posiekane: cząber, majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano
les mirabellesChristmas cookiesSkładniki.30 dag mąki pszennej10 dag masła1 jajo1 żółtko10 dag cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki śmietany1 łyżeczka skórki otartej z cytrynyWykonanie.Mąkę przesiać
Kulinarny karnet Christophera