ciastka cytrynowe - 1134 przepisów (strona:42/76)

DESER CAPPUCCINO Z BORÓWKĄ 85

Składniki: Mus borówkowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny z górką 250 g borówki Mus cappuccino: 330 ml śmietanki kremówki

Ciastka - domowe słodkości
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem 94

To już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche

AleTorcik
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem 94

To już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche

AleTorcik
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem (wg dawnego przepisu) 112

Drożdże należy utrzeć z łyżką cukru. (Powinny zrobić się płynne.)  Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy(...)każdego kawałka ułożyć odrobinę nadzienia.  Całość delikatnie zwinąć i uformować rogaliki. Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. (Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam

Di gotuje
Puszyste pączki – najlepszy przepis 30

curd’ami. Ja wybrałam (trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem(...)trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam szklanki, ok. 5cm średnicy i wyszło mi ok. 40 pączków. Skrawki ciasta ugniatamy ponownie, wałkujemy i powtarzamy

SmartBake.pl
Puszyste pączki – najlepszy przepis 96

curd’ami. Ja wybrałam (trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem(...)trzymamy przez 1 godzinę w pokojowej temp. (24-28*C). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na ok. 2cm. Ciasto podsypujemy dużą ilością mąki. Szklanką lub okrągłą foremką (średnica ok. 7cm) do ciastek wykrajamy kółka. Kółka nie mogą być przyklejone do blatu. (Ważne) Ja użyłam szklanki, ok. 5cm średnicy i wyszło mi ok. 40 pączków. Skrawki ciasta ugniatamy ponownie, wałkujemy i powtarzamy

SmartBake.pl
Rokitnik w cieście. I o ekscytacji ogrodnictwem 163

ciastko - czy jednoporcjowy deser, który poza lodówką może stać kilka dni, nic ze swoich walorów smakowych i estetycznych nie tracąc. Nie chcąc prezentować czegoś oklepanego, jak malinowa krajanka czy ciasteczka Kaja (kiedyś dokładniej Wam o nich opowiem), szukałam przepisu pasującego do mojego tematu: jesieni . I wtedy pomyślałam o rokitniku - kwaskowym, intensywnie pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 163

strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop będzie gęsty . Na Tłusty Czwartek  ,smażone rozetki. Propozycja trochę lżejsza , co nie znaczy ,mniej atrakcyjna  ,czy niesmaczna(...)odbiega techniką  od  smażenia faworków i pączków, czyli tradycji stanie się za dość. Moje oko napotkało w szufladzie ,trochę przeze mnie zapomnianą  ,foremkę na druciku do ciastek smażonych ,tzw. rozetek. Foremki przeważnie mają kształty wzorów norweskich ,płatków śniegu. Ja posiadam  tylko gwiazdkę, ale w handlu można spotkać najróżniejsze wzory.  Ciasteczka są lekkie, chrupiące

Kulinarny karnet Christophera
Sernik cynamonowy bez pieczenia 403

wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostygnięcia- żelatynę wlać do masy, dobrze wymieszać- na spód tortownicy wyłożyć pokruszone herbatniki (około połowę z przygotowanych), na ciastka wylać masę, na wierzchu ułożyć w całości lub w większych kawałkach resztę herbatników, schłodzić w lodówce- przygotować pół opakowania galaretki w około 0,2 litra wody, ostudzić- z pozostałym(...)mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką- na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do słodyczy cynamonu

Smakołyki Bereniki
Jabłkowy budyniowiec (bez pieczenia) 259

Ciasto bez pieczenia ze śmietankowo-jabłkową masą budyniową oraz bitą śmietaną na wierzchu, przygotowane na biszkoptach. Masa budyniowa składa się z budyniu śmietankowego, śmietanki kremówki oraz

Kuchnia MagdaLeny
Sernik na gofrach z serków homogenizowanych 374

Sernik na zimno przygotowany na spodzie gofrowym, z masą serową z serków homogenizowanych waniliowych oraz naturalnych i musem truskawkowym na wierzchu. Masę serową można również wykonać

Kuchnia MagdaLeny
Idealne desery na DZIEŃ DZIECKA – aż 20 przepisów! 64

Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek z galaretką na bazie dżemu oraz z polewą czekoladową. Ciasto smakuje… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na kokoski w jasnej polewie! Pyszne ciastka z kokosem Przepis na kokoski w polewie z mlekiem w proszku! Jest to nieco zmieniony przepis na znane kokoski w czekoladowej polewie.… ZOBACZ PRZEPIS Ptysie z kremem nugatowym(...)miodem! Przepis na ptysie z kremem nugatowym – czyli pyszne ptysie przełożone kremem na bazie bitej śmietany z miodem, migdałami i… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na lody wegańskie cytrynowo kokosowe Domowe lody cytrynowo kokosowe – jest to przepis na lody wegańskie, które zrobisz w kilka minut! Lody są kremowe i… ZOBACZ PRZEPIS Babeczki z Nutellą – pyszne muffiny

Via Gusto
Torcik bez pieczenia -idealny gdy nam doskwierają upały czy mało czasu mamy 128

wymieszać ,zdiąć z palnika i czekać aż masa stężeje dopiero wylewamy do tortownicy . Masa piankowa potrzebne składniki 11o g cappuccino śmietankowe 500 g śmietany 36 procentowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub przezroczystej 2 łyżki cukru pudru przygotowanie Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem .Cappuccino zalewamy 1/4 szkl wody przegotowanej i wymieszać ,jak będzie zimna masa wymieszać ze śmietaną.Galaretkę zalać(...)szkl wody gorącej i wymieszać.Jak galaretka będzie zimna wlać do śmietany i wymieszać następnie gotową masę wlewamy do tortownicy i dajemy do lodówki .Tort można przyozdobić owocami lub ciastkami

Moje Wyroby
Bananowiec bez pieczenia 234

wody, a bananową/o smaku owoców tropikalnych w 450 ml. Masło utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z dokładnie zblendowanymi bananami. Masę wymieszać z ostudzonymi galaretkami cytrynowymi i schłodzić w lodówce. (Uwaga: Galaretki nie powinny być schłodzone i należy wlewać je bardzo powoli, ponieważ masa może się zważyć. Jeśli jednak tak się stanie to nic strasznego. Całość należy przelać(...)garnuszka i energicznie mieszając lekko podgrzać - do momentu roztopienia się masła oraz uzyskania jednolitej konsystencji.) Na dnie tortownicy szczelnie ułożyć dwie warstwy biszkoptów (można jedną). Na ciastka wylać lekko tężejącą masą bananową i wstawić do lodówki, aby bardziej stężała. Po tym czasie na wierzchu ułożyć plasterki banana, a całość zalać lekko zastygniętą galaretką bananową/o smaku owoców tropikalnych. Ciasto

Di gotuje
Ciasteczka migdałowe 177

Ciasteczka migdałowe Na około 25 szt:    115 g mąki pszennej    135 g mąki pszennej pełnoziarnistej    100 g cukru   

peggiwkuchni
BABKA CYTRYNOWA 119

Składniki:  6 jajek 1 szklanka cukru 2 cytryny 400 g mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 200 ml oleju cukier puder

Ciastka - domowe słodkości