jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem u Bei i który świetnie się wpisał w świąteczną tradycję kulinarną. Gorąco zapraszam(...)wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Studź na kratce, a następnie zapakuj do pudełek.*Ciasteczka można również ozdobić dowolnymi kolorowymi posypkami, wtedy należy je położyć na ciastka przed wstawieniem do piekarnika
Food SquareSkładniki (na około 12 -13 sztuk) : 500g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka + 1 żółtko
Walijskie PichcenieBabki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym
Kulinarne InspiracjePrzepyszna wilgotna kostka. Banalna w przygotowaniu, a prezentuje się elegancko. Idealna na małe przyjęcia, ale nie tylko ;) Długo pozostaje świeża - jedliśmy cały tydzień i nawet ostatniego
Zielona KuchniaJeśli kochacie serniki, to gorąco Wam polecam mój ostatni wypiek, czyli prosty i smaczny sernik z kajmakiem i Snickersami! Sernik został upieczony w okrągłej formie o
Kulinarne Przebojelubią kombinować w kuchni lub nie mają piekarnika. Składniki 3 paczki herbatników 3 bite śmietany śnieżki 500 g twarogu z kostki 1 i 3/4 szkl. mleka 2 galaretki cytrynowe 0,5 litra wody 1/2 szkl. cukru pudru czekolada gorzka Przygotowanie Rozrobić galaretki w 0,5 litra gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Blaszkę wyłożyć herbatnikami. 3 śnieżki połączyć z mlekiem(...)miseczce zmiksować twaróg, dodać cukier puder. Do masy twarogowej dodać ubitą śnieżkę i połączyć ze sobą całość. Następnie wlewamy łyżką ostudzoną galaretkę i miksujemy powoli. Gotową masę wlewamy na ciastka. Wierzch oprószyć czekoladą i włożyć ciasto na noc do lodówki. Autor przepisu: Helena Ałdaś Artykuł Ciasto pianka na herbatnikach pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisydżemu śliwkowego lub morelowego 100 g cukru pudru ewentualnie cukier waniliowy Wykonanie: 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i szczyptę soli. Wymieszać i dodać skórkę cytrynową według upodobania. Stopniowo wlać sok z cytryny i wymieszać. Zagnieść ciasto stopniowo dodając przesianą mąkę. Ciasto podzielić na 2- 3 części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki(...)resztą ciasta. 3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dwie foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Vanilice piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10- 12 minut. Brzegi ciastek mają się lekko zezłocić, ale ciastka nie powinny być za ciemne. 4. Ciasteczka wyjąć z pieca. Dżem wymieszać z siekanymi orzechami. Ciastka przełożyć dżemem i dobrze docisnąć
dolcevitainmykitchencytrynową i dżem brzoskwiniowy. Składniki na ciasto 6 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 opakowań budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem Danio 500 g serka homogenizowanego Danio 600 ml śmietanki 30% lub 36% (schłodzonej) 1 opakowanie galaretki cytrynowa(...)włożeniu w ciasto powinna być sucha. Następnie należy wystudzić ciasto danio i pokroić na dwa blaty. Tak przygotowane oba kawałki trzeba nasączyć np. herbatą lub wodą z sokiem cytrynowym, aby ciasto było odpowiednio wilgotne. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serki danio oraz
Fascynacje AniSmaczna babeczka przygotowana na szybko. Receptura dostosowana do zapasów lodówkowo - szafkowych, ale taki smak chodził za mną od jakiegoś czasu :)) Składniki : - 4 jajka, - 3/4 szklanki cukru
Przepisy Mikołaja450 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 135 g zimnego masła, 220 g cukru, 3 jajka, 250 ml mleka, 300 g jabłek obranych i
królestwo garówmąki, cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko się gotuje dodajemy mleko z mąkami. Wyłączamy gaz. Szybko mieszamy. Jabłkowa galaretka 10 jabłek obranych i startych na tarce 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny Wszystkie powyższe składniki smażymy. 1 kostka masła Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy(...)usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy ) Artykuł Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plSkładniki: Ciasto kruche kakaowe: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 226 g masła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki 1/2 łyżeczki sól 1 cytryna skórka lukier 120 g cukier puder 2-3 łyżki sok z cytryny Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 °C .Do miski miksera włożyć masło i cukier,utrzeć na puch. Dodać(...)jednym jajku ,miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać ekstrakt wanilii i cytryny,mąkę ,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Użyć maszynki do ciastek ,lub nakładać łyżka na natłuszczona blaszkę .Piec ciasteczka 6-8minut ,aby nie zbrązowiały. Pierwsze piekłam 8 minut i zbrązowiały,następne po 6 minut. Ostudzić przez kilka minut, przenieść do kratkę
mojej kuchniSkładniki: 226 g masła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki 1/2 łyżeczki sól 1 cytryna skórka lukier 120 g cukier puder 2-3 łyżki sok z cytryny Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 °C .Do miski miksera włożyć masło i cukier,utrzeć na puch. Dodać(...)jednym jajku ,miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać ekstrakt wanilii i cytryny,mąkę ,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Użyć maszynki do ciastek ,lub nakładać łyżka na natłuszczona blaszkę .Piec ciasteczka 6-8minut ,aby nie zbrązowiały. Pierwsze piekłam 8 minut i zbrązowiały,następne po 6 minut. Ostudzić przez kilka minut, przenieść do kratkę
w mojej kuchni