suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco polecam!!! CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: 1,5 szklanka mąki łyżeczka sody(...)blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się ze złocą
Mania GotowaniaPodczas wielkanocnych przygotowań , warto pomyśleć o małych , słodkich ciasteczkach, dzieciaczki je uwielbiają, polukrowane lub oprószone cukrem pudrem, będą ozdobą stołu . Przepis znalazłam na wż , zmieniłam w nim tylko ilość cukru i aromat, ciasteczka są doskonałe, więc podzielę się przepisem z Wami :) Musiałam ciastek pilnować, bo znikały szybciutko, są przepyszne, mega kruchutkie, rozpływają się w ustach(...)składników zagniatam kruche ciasto, ugotowane żółtka trzeba wcześniej rozdrobnić palcami. Uformowane w kulę ciasto wstawiam do lodówki, po pół godzinie, odkrawam po kawałku , wałkuję i wycinam foremkami różne wzorki ciasteczek. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 12 minut w 180 st C , do lekkiego zrumienienia . Po wystudzeniu, ciasteczka można ozdobić wedle własnego gustu i potrzeby
Takie tam pichcenieWczoraj razem z koleżanką z klasy piekłyśmy ciasteczka orkiszowe na wigilię klasową. Myślałam, że wyszło ich trochę za dużo, ale bardzo się pomyliłam. Dzisiaj wszyscy się nimi zajadali i chyba żadne nie zostało. Takie dobre i zdrowe ^^~ Ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady ~Składniki:420g (3 szklanki) mąki orkiszowej razowej6g proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonej225g zimnego masła220g (1 szklanka) ciemnego brązowego(...)ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i spłaszczamy je łyżką. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Uwaga! ciasteczka twardnieją dopiero po wystudzeniu.*jeśli nie mamy malaksera, możemy również ucierać masło w temperaturze pokojowej z cukrem, dodając jajka, suche składniki i czekoladę
Kuchenny Skrawek Niebadomu, to już niemalże tradycja, że na Święta pojawiają się kruche ciasteczka dekorowane lukrem. Jajeczka, króliczki, kurczaczki, motyle i inne barwne ciastka, stają się jadalnym elementem dekoracyjnym koszyczka oraz stołu. Składniki: 200 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki cukru około 2,5 szklanki mąki szczypta soli 1 jajko Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Zmieszać mąkę(...)lodówki na min 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w 180 stopniach C na złoto. Ostudzone ciasteczka dowolnie ozdobić lukrem. Przepis na lukier znajdziecie TUTAJ Smacznego
kolorowotorcikowoCzasem mam ochotę poczuć się jak dziecko i wtedy robię takie pyszne ciasteczka z m&m's, do tego szklanka mleka i
Aga w kuchnidrugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę z grzankami (ostatnio to mój konik :), ale i na ciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio moim podniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących przekąsek to te mogę spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe
Słodkie PrzyjemnościPo krucho drożdżowych pasztecikach zostało mi trochę zarobionego ciasta. Jak pisałam, resztka ciasta została wykorzystana „na słodko”. Zrobiłam ciastka krucho drożdżowe z marmoladą. Na paszteciki
mojewypiekiinietylkoPrzepis na te szybkie i pyszne ciasteczka wypatrzyłam w gazetce Palce lizać z 13 października, lekko go tylko zmodyfikowałam :) Składniki: 110 g masła 200 g cukru 2 jajka 250 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 g orzeszków ziemnych Przygotowanie: Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajka i ucierałam dalej, aż masa zrobiła się jednolita. Dodałam mąkę(...)proszek do pieczenia, wymieszałam mikserem na niskich obrotach. Dodałam orzeszki i dokładnie wymieszałam łopatką, tak, aby orzeszki były dokładnie rozprowadzone po całym cieście (ciasto wyszło dosyć kleiste). Ciastka wykładałam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam około 10-15 minut (do zezłocenia, czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kulinarny Pamiętnik"Mamo! ciastko na patyku!" takie okrzyki słyszałam co i rusz od niedzieli kiedy to przygotowałam dzieciakom smakowitą niespodziankę na Dzień Dziecka. Forma zachwyciła dzieciaki podobnie jak
Dzieje kuchennej Wiewiórykońca są zdrowe. Jeśli jednak podzielimy całość na 10 porcji, ilość tłuszczu nie jest zabójcza. Ze spokojem można sobie pozwolić na jedno, dwa ciasteczka (które wcale nie są takie małe). Wg mnie warto trochę zgrzeszyć, bo ciastka są przepyszne. Zostawiam Was z przepisem, a sama idę się rozkoszować długo oczekiwanym ochłodzeniem:) Składniki (10 sztuk): 1 łodyga rabarbaru
Powiedz dietom nieBardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej. Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie. Przepis na własnie takie
Dzieje kuchennej WiewióryJeszcze jedna propozycja na kruche ciasteczka tym razem z dodatkiem maku. Dla dużych i małych, do herbatki czy kawy.składniki:200 g masła lub margaryny360 g
Monia miesza i gotujeciepłym ciastkiem prosto z blachy. Idealne do porannej kawy. CIASTKA Z TYMIANKIEM, CZEKOLADĄ I SOLĄ MORSKĄ (przepis zaczerpnięty z tej strony ) 115g masła (w pokojowej temperaturze) 130g brązowego cukru 1 jajko 220 mąki 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100g ciemnej czekolady około 10 gałązek świeżego tymianku sól morska do posypania ciasteczek Czekoladę(...)porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była fleur de sel, ja użyłam mniej wyszukanej soli morskiej. Pieczemy około 10 minut, aż lekko (!) się zrumienią. Studzimy chwilę na blasze, żeby stwardniały. Ciastka przypominają pieguski, ale połączenie ciemnej czekolady, tymianku i soli powoduje, że są bardzo wyraziste
les mirabellesWybierałam się na imprezę urodzinową i chciałam na nią przygotować pączki z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku… ale oczywiście zamiast przygotować normalne pączki wymyśliłam sobie
UgotujmyTo.plPyszne żytnie ciasteczka z dodatkiem chrupiących pestek dyni. Idealne jako przekąska, na zdrowe drugie śniadanie do szkoły, do pracy, ale również jako dodatek do kawki lub herbatki. Nas zauroczyły swym smakiem i super chrupiącym wnętrzem. Ciasteczka bez pszenicy, bez dodatku cukru, moje również bez laktozy- używam masła z ukwaszonej śmietanki (białko mleka już jest). 100% pełnoziarnistej żytniej mąki, syrop(...)lodówce. Zapełniamy drugą blaszkę. Pierwszą wyjmujemy z lodówki, na jej miejsce wstawiamy drugą. Schłodzoną blaszkę z ciastkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.15 minut, na termoobiegu (ja piekłam 14 minut). Po schłodzeniu możemy się delektować pysznymi, zdrowymi ciasteczkami :-) Smacznego
Smaczne Zdrowe