ciastka ciasteczka - 1000 przepisów (strona:29/67)

Cytrynowy sernik 206

Joanny:) To tak po nitce do kłębka:) Sernik jest bardzo dobry, dużo cytrynowej nuty dodaje mu glazura mocno cytrynowa. Składniki na spód: 142 g zmielonych ciasteczek typu Digestive; 4 łyżki stopionego masła; Pokruszone ciastka (zmieliłam je w malakserze) wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 23 cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut. Piec

In my kitchen
Słodkie środy - Maślane jeżyki z czekoladą na Dzień Dziecka 151

związku z tym, że to już ostatnia środa przed Dniem Dziecka proponujemy dziś ciasteczka, za którymi dzieci wręcz przepadają. Zrobienie tych ciastek wbrew pozorom jest bardzo łatwe i nie trzeba posiadać żadnych specjalnych foremek, a już samo dekorowanie to czysta frajda.   Maślane jeżyki z czekoladą    SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki 2 jajka łyżka proszku do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 237

toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj rękami, aż mieszanina nabierze konsystencji mokrego piasku(...)zlepienia, na jabłka wyłóż toffi, a na nie połóż dosłownie kilka ziarenek soli morskiej. Na wierzch połóż kolejne kółko z ciasta i za pomocą widelca zlep brzegi. Wysmaruj każde ciastko mieszanką jajka z wodą, wytnij w każdym ostrym nożem po 3 otworki i posyp cukrem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw

karmelowy
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 185

szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając do meritum - mam dla Was kolejny przepis na ciasteczka do świątecznych puszek. Nie typowe pierniczki, ale kruche, kakaowe ciastka z orzeszkami. Są urocze i pyszne! Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a orzeszki przyjemnie chrupią. Moje wyszły odrobinę za duże; polecam więc ukulać smuklejszy(...)wałeczek i przygotować sobie nieco więcej orzeszków (w przepisie podałam odpowiednie proporcje; zastosujcie się do nich, a ciasteczka wyjdą idealne!).  Przepis z gazetki Ciasta i desery , nr 4/2008. Zabawny był fakt, że dokładnie pamiętałam, jak te ciasteczka wyglądają, ale za nic nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie je widziałam! Przejrzałam więc kilka książek i kilkanaście gazet, zanim znalazłam właściwą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owsiane ciasteczka z karmelizowanymi ekologicznymi orzechami nerkowca Symbio 189

zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Ciasteczka te mają w swoim składzie dużą ilością płatków owsianych i orzechów nerkowca. A pod zębami przyjemnie strzela cukier trzcinowy... :-) Wiedziałam, że będą smaczne, ale żeby aż tak? Poezja! Inspiracja pochodzi z tego bloga: KLIK.  (robiłam z połowy porcji, wyszły mi 24 sztuki)Karmelizowane orzechy:100g ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 100g ekologicznych orzechów(...)mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do ciastek, ale nie jest to konieczne).4. Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez około 15 minut

Szefowa kuchni
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami 187

Dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim dzieciom. Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowsza przekąska. Ta porcja zniknęła błyskawicznie.. Składniki: 250 g płatków owsianych 100 g mąki żytniej lub gryczanej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka sody 50 g łuskanego słonecznika 50 g wiórków kokosowych 30 g płatków migdałowych po 50 g posiekanych suszonych wiśni i moreli(...)trzepaczką jajka i dłonią wyrobić ciasto. Schłodzić do momentu aż będzie można formować z masy ciastka. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dłonią spłaszczać delikatnie ciastka. Dla ułatwienia można zmoczyć sobie ręce zimną wodą. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia

Czerwień i błękit
ciasteczka z witrażykiem (na choinkę) 145

mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę. Za pomocą patyczka lub wykałaczki w ciasteczkach zrobić dziurki na sznureczek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180*C i piec około 7 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lody Oreo – bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne 263

Niewiele jest osób które potrafią oprzeć się słodkościom. Ciastko wyjęte wprost z paczki czy cukierek – to najszybsza opcja dla słodyczożerców. Ale jeśli szukacie czegoś odrobinę bardziej wyszukanego, warto smakiem ciastek wzbogacić domowe lody. Lody bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski(...)miękkie zaraz po wyjęciu i nie będą się dały formować w kulki. Markizy można potraktować na dwa sposoby – rozłożyć je na połowy, osobno ciasteczka pokruszyć a krem dodać do ubitej śmietany, albo szybciej – pokruszyć ciastka w całości, z nadzieniem, np. w malakserze. Ja lubię to załatwić szybko, korzystam z drugiego sposobu. Jeśli zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie

Karo in the Kitchen
Pierniczki leckerli 121

ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii i są pieczone w całości, dopiero po upieczeniu kroi się je  na rodzaj prostokątnych batoników. My wałkujemy je trochę cieniej i przed wypiekiem kroimy foremkami. Ciastka te są przepyszne, ale też szczególne. Krótko po upieczeniu twardnieją i  są baaardzo(...)łatwo się przypala. Zdejmuję gorące ciastka delikatnie  na papier, dość szybko stygną i robią się twarde jak kamyki. Skosztować można tylko cieplutkie. Mniam! A potem czekamy. Po kilku tygodniach zrozumiemy na co. Oczywiście pyszne są i bez lukrowania, ale warto  przed podaniem tradycyjnie poświęcić wieczór  na dekorowanie ciasteczek. My lukrujemy, ale przecież każdy ma swoje upodobania

I tu będę miała takie te
Ciasteczka u Eleni's 134

instant i prawie od razu gotowe do użycia). Z dodatkiem różnych barwników spożywczych lukier królewski świetnie nadaje się do dekoracji ciasteczek czy pierników, a w Eleni's tę sztukę opanowali do perfekcji. Na półkach piętrzyły się gotowe zestawy ciastek na różne okazje: chrzciny, śluby, urodziny, ale także tematyczne komplety zwierzątek, narzędzi ogrodowych, szachów, dinozaurów czy zestawy do makijażu. Wszystko(...)pięknie zapakowane i wręcz idealne na słodki prezent. Oprócz ciasteczek można był kupić firmowe precelki w czekoladzie, bombonierki, a nawet zapakowany w woreczki ze wstążką popcorn. W rogu sklepu stał komputer, na którym klienci mogli realizować zamówienia specjalne wybierając spośród bogatej oferty dostępnych wzorów ciastek (w tym podobizny aktorów i celebrytów!) a także tworzyć swoje własne kreacje. ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 142

delikatne, kruche, ale nie kruszące się, z duuużą ilością czekolady. C. stwierdził, że to jedne z najlepszych ciastek, jakie zdarzyło mu się jeść. I potwierdził to ilością wchłoniętych wczoraj przed pracą (na szczęście wyszło dużo, więc trochę nam na drogę zostało).Ciasteczka z czekoladąSkładniki:(na 45-50 sztuk)215 g miękkiego masła150 g ciemnego brązowego cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1/4(...)orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto.Piec w 180 st. C. 12-14 minut.Wystudzić na kratce. Smacznego!W sobotę w nocy, poza pieczeniem ciastek, zabrałam się za jeszcze jedną rzecz. Zainspirowana wpisem Truskawkowej Ani, wykorzystując fakt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 236

ploteczki ;) Musze Wam powiedzieć, że to świetna zabawa :)W grudniu tematem naszych harców po kuchniach są ciasteczka, bo przecież nadchodzące święta bardzo mocno są związane właśnie z ciasteczkami i pierniczkami. Każda z nas ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy, więc dlaczego nie podzielić się nimi :)A oto lista uczestniczek akcji grudniowej:PAULINA (organizatorka)www.mojapasjasmaku.blogspot.comMARTA (organizatorka)www.magicznezyciemarty.blogspot.comMONIKAwww.papryczkaa.blogspot.comMAGDAwww.only-my-simple-kitchen.blogspot.comIWONAhttp://www.izioni-smaki.blogspot.com/JUSTYNAwww.niePieprz.plBOŻENAwww(...)miejscu muszę przeprosić moje koleżanki (może mnie nie wykopią z grupy), bo znowu zapomniałam sfotografować ciastka wraz z kartką z nazwą naszej akcji. Jak myślicie, wykopią mnie, czy nie wykopią?.... ;)Moje ciasteczka to amoniaczki. Stare, dobre i chyba troszkę zapomniane obecnie. Piekłam je pierwszy raz, ale wiem że nie ostatni, bo są bardzo smaczne i mogą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasikonik (Grasshopper Pie) - Tarta bez pieczenia 470

która. Polecam niech i u Was w kuchni wiosennie się zazieleni! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Jedno ciasteczko należy zostawić do dekoracji wierzchu gotowej tarty. Pozostałe ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek(...)masę rozsmarować na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Wyrównać nożem lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty. Masa wersja II: 213 g (słoik) kremu Marshmallow Fluff 100 g białej czekolady 30 ml mleka 3.2% 80 ml likieru cr è me de menthe

maniapieczenia
Koperty z jabłkami 145

Moje pierwsze ciasteczka z owocami. Pyszne, pachnące cynamonem... Idealne na jesienny wieczór, gdy na dworze smutno i deszczowo. Do tego kubek gorącej herbaty lub filiżanka czekoladowej kawy i jestem w niebie. Potrzebujemy (na około 60-65 ciastek):- 2 kostki masła- 6 szklanek mąki- 2 szklanki śmietany 18%- aromat waniliowy- 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru - 6-7 średniej wielkości

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasteczka tahini z mahlep 143

samą myśl o niej. Miłość z kategorii trudnych. Żeby wypośrodkować uczucia powstały ciastka. Bardziej słone niż słodkie. Cudownie kruche. Pachnące wanilią, sezam, chałwą i migdałami. Do zrobienia ciastek użyłam tureckiej przyprawy mahlep, która daje lekką goryczkę i migdałowy aromat, ale nie musicie jej dawać, w przepisie podam wam zamiennik. Potrzebujemy: 130 g drobnego cukru do wypieków(...)pieczenia wyłożonej papierem. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 – 18 minut. Mają lekko zbrązowieć. Wykładamy na kratkę, żeby przestygły. Ciastka trochę rosną więc układamy je w odstępach. Jemy Smacznego Post Ciasteczka tahini z mahlep pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen