zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli nie posiadamy foremek można użyć np. szklanki)Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby(...)powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki masła (w razie konieczności nawet więcej). W polewie zanurzamy jedną stronę każdego ciasteczka i przekładamy na kratkę lub na papier do pieczenia. Od razu dekorujemy posypką. Moje posty
Słodka Stronasamodzielnie przygotowane i ozdobione ciastko. Takie pierniki i ciastka na święta, na okazje mniej czy bardziej uroczyste, imieniny czy urodziny robię kilka razy do roku. Zebrałam i spisałam wszystko, co wiem o lukrze i dekorowaniu. Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około 36-40 ciastek 2 białka jajek rozmiaru(...)jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny. Wyprowadzony przez
Karo in the Kitchenpoczytam :) Okej, teraz wracam co smaczniutkich ciasteczek, które miałyśmy z Mamą możliwość spróbować :) Pamiętacie je jeszcze? Jeżeli nie to zapraszam do wcześniejszego posta :) I zachęcam do komentowania :) Naskrobcie chociaż parę wyrazów :) Ciasteczko owsiane z kawałkami jabłka Jest mięciutkie, ale przy tym zachowuje swoją delikatną kruchość. Nie jest przesadnie słodkie. Wypełnione kawałeczkami jabłuszek. Pycha :) Ciasteczko maślane z migdałami To prawda, jest(...)owsianych, z których powstało. Możemy posmakować w nim żurawinę, śliwkę i rodzynki. Porządna dawka zdrowej energii :D Ciasteczko "Dekadent" Niby nie pozorne, a jednak bogate w środku :) A co tam ciekawego skrywa? Czekoladę! Pyszną deserową czekoladkę w towarzystwie chrupiących migdałów. Uwielbiam :) Ciasteczko czekoladowe z kawałkami czekolady "Double Chocolate" I na koniec, na deser (hmm, tak na prawdę to dzisiaj
Zdrowie na języku :Pcałą pewnością mogę polecić)i dojrzałam cudowne stempelki do ciastek ze zwierzątkami. Przy tym teście bawiłam się zupełnie jakbym nadal była dzieckiem. Może zacznę od początku. W kartoniku znajduje się tajemnicza tuba, tłoczek, stempelki ( ptaszek, kotek, myszka, osiołek, świnka i piesek ) i przepis na pyszne maślane ciasteczka. Składniki: 350 g mąki pszennej 120 g cukru pudru(...)grubość ok. 3-4 mm i za pomocą wykrawaczki i stempelków przygotuj ciastka (krok po kroku pokazałam ci na zdjęciach jak wygląda ten przyjemny proces twórczy). Piecz w temperaturze 160 stopni 10 minut. Co podoba mi się w nowej, kuchennej zabawce? - łatwość wykonania ciasteczek- świetny przepis, który mogę sobie dowolnie modyfikować. - stempelki chowam do środka tuby i wiem
Wielki apetytprzekonywać, a że sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować smakowite ciasteczka z dodatkiem tych pysznych owoców. Składniki 280-300 g mąki pszennej 170 g roztopionego niesolonego masła 120-140 g bardzo drobnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie ciastka lubicie) 150 g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 2 duże jajka w temperaturze pokojowej(...)formować kuleczki o średnicy około 2 do 2,5 cm. i obtaczać je w cukrze pudrze. Ciasteczka układać w papilotkach lub foremkach do mini muffinek i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 9-11 minut, aż na ciastkach pojawią się pęknięcia, ale nadal będę wilgotne w środku. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKruche maślane ciasteczka... bardzo proste a jednocześnie eleganckie. Już od zeszłego tygodnia chodziły mi po głowie, ale zajęta innymi sprawami zostawiłam to weekend. Przyznam, że ciasto jest idealnie kruche, no i bardzo maślane. Świetnie zachowują swój kształt, nie wyrastają(...)ponieważ w przepisie nie ma żadnego czynnika wspomagającego wyrastanie ciasta. Wystarczy pięć prostych składników, chwila cierpliwości i dobry wypiek gotowy. Dzisiaj w robieniu ciasteczek pomogła mi moja córka Nikola i jej przyjaciółka Wiktoria. Zabawa przy ciastkach oczywiście gwarantowana, bo dla dzieci zawsze jest to ekscytujący moment, gdy mogą same coś przygotować. Ciastka w trzech kształtach i trzech odmianach
vaniliowoczekoladowaDziś przedstawiam wyjątkowo smaczne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig z akcentem pomarańczy i cynamonu. Doskonałe na deser i do kawy, a ich przygotowanie nie
karmelowyBardzo kruche ciasteczka z kakao i wanilią. Recepturę na ciasto kruche użyte do wyrobu ciastek, dostałam od koleżanki z Turcji. Inne wypieki z "zebrowym" wzorem: - Sernik zebra - Babka zebra (tradycyjna) - Babka zebra (pomarańczowo-kakaowa Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy AleksandryKolejne nasze słodkie pomysły na Tłusty Czwartek zebrałam razem. W zeszłym roku ukazał się post grupujący Przepisy na Tłusty Czwartek teraz kolejna ich tura. Katolicy wiedzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDla mnie kawa i ciastko ze świeżymi owocami to połączenie idealne. Dlatego myślę, że dzisiejszy deser spodoba się wszystkim, którzy zgadzają się ze mną w tej
CiastkozercyVanillekipferl są jednymi z najbardziej popularnych bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to tak zwane waniliowe księżyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne.Składniki:180 g masła
Aga w kuchnimówi bajka z 1875 roku, jeden z nich nie chciał zostać zjedzony, wyskoczył więc z piekarnika i uciekł w świat :-) Korzenne kruche ciasteczka mogą być udekorowane jak tylko Wam się zamarzy, bo piernikowy ludek vel "Ciastek" ma różne oblicza, czasem nawet bywa co ciekawe piernikową dziewczynką ;-) Ciasto na piernikowe ludki nie zawiera glutenu, nie kruszy się, można je zjeść(...)masło. Wyrobić dobrze ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, podsypać troszkę mąki. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Blat roboczy lub stolnicę przykryć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić kawałek, lekko zagnieść by ciasto nabrało
maniapieczeniachciałoby się. Ale dopóki jej nie ma, to będę sobie spędzać wieczory słodko, nie każde oczywiście, ale w niektóre nie odmówię ciasteczka z ciepłym kakao. Takiego jak to, z mlecznym kremem, malutkiego, słodkiego, idealnego domowego ciastka. Składniki:200 g masła2 jajka140 g cukru200 g mąki pszennej100 g maki kukurydzianejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia100 g posiekanej mlecznej czekoladykrem mlecznySposób(...)dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające małe orzechy laskowe - około 1/3 łyżeczki masy. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez około 7 minut - do zarumienienia się spodu ciasteczek.Gotowe, ostudzone ciasteczka przekładamy wcześniej przygotowanym kremem - jedno ciasteczko smarujemy kremem
Słodkie Przyjemnościurodzinowe przyjęcie C., poza lodami, chciałam też przygotować ciasteczka. Małe, niezobowiązujące, każdy sięga po nie z przyjemnością; szczególnie najmłodsi. Szukałam czegoś prostego, a jednocześnie efektownego. Skusiłam się na tuiles z książki Saved by cake Marian Keyes. Uwielbiam tę pozycję - za tchnący z niej optymizm, za kolorowe, nieco cukierkowe zdjęcia i za podejście autorki - ma być słodko i prosto, z barwnymi(...)Brat C. w jedzenie wierzy, w dodatku w jedzenie męskie i mięsne. Słodycze to zdecydowanie nie jego bajka. Po ciastko sięgnął bardziej z grzeczności, a później nie mógł się powstrzymać przed podjadaniem kolejnych. Ręka sama wędrowała mu do puszki. Ciasteczka są lekkie, delikatne, rozsypują się na języku, a ich świeży, rześki smak tylko potwierdza wrażenie lekkości. Polecam Wam je ogromnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze