spodzie. Połączenie intensywnego smaku kakao, delikatnie kwaskowych truskawek i lekkiej serowej masy okazało się strzałem w dziesiątkę! Zapraszam do przygotowań :) Składniki na spód (śr. 23 cm): 220 g kakaowych ciastek 100 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 300 g twarogu z wiaderka 300 g mascarpone 1 tabliczka białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej 300 ml śmietany(...)truskawkowa galaretka na 500 ml CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: min. 210 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kakaowe ciastka mielimy na proszek. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy ciasteczka, wyrównujemy i dokładnie uklepujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty masy serowej. 2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej
My Culinary Artchciała czekać zbyt długo na degustację... ;) Składniki: 5-6 ciastek biszkoptowych - lekko twardych lub innych tego typu ciastek, które nam zostały 6 truskawek 5 łyżek mleka 1-2 łyżeczki cukru pudru do posypania Przygotowanie: W blenderze rozdrabniamy ciasteczka. Dodajemy następnie mleko i truskawki. Tak przygotowaną masę oddajemy w ręce małemu kucharzowi, który tworzy z niej truskawkowe kuleczki. Podajemy
Słodkie okruszkiSześciolatki zaczynają kumać bazę, jak powiedziałby dziś gimnazjalista. Taki sześciolatek już wie, ze nie każdy Mikołaj jest prawdziwy, bo na przykład pamięta z przedszkola przebranego Pana
bistro mamaDzięki uprzejmości firmy: Moje Musli mogłam samodzielnie skomponować swoją mieszankę. Wybór był przeogromny bo aż 60 składników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne
Bon Appetit MałgorzatyJeszcze nie tak dawno, z chorym Frankiem, ucierałam składniki na ciasteczka Nigelli. Czekoladę chciał wtedy wrzucić do miski w całości, razem z opakowaniem. To było nasze pierwsze wspólne gotowanie, do tej pory nie dopuszczałam do siebie nawet myśli, że w kuchni można z tym małym gościem zrobić cokolwiek oprócz bałaganu. I choć uchwyty w szafkach dalej mają zabezpieczenia, choć(...)wrażenie, że Franek ma dziesięć rączek i potrafi znaleźć się w pięciu miejscach jednocześnie, choć sprzątania po tych ciastkach tyle, jak by w kuchni przebywało kilka osób, to tę pierwszą kulinarną przygodę uważam za całkowicie udaną.Czytaj więcej
bistro mamaPopękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) to mięciutkie w środku, a delikatnie chrupiące na zewnątrz ciasteczka w cukrowej otulinie. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Ich smak przypomina brownie, a więc jest intensywnie czekoladowy. Robi się je bardzo prosto – jedyna niedogodność to czekanie, aż czekoladowa masa schłodzi się przed pieczeniem. Znikają szybko, podjada się je i nie wiadomo(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastek nie spłaszczamy, bo nie popękają. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (jeśli zapomnieliśmy nagrzać piekarnik, to trzymamy ciastka w lodówce) i pieczemy ok. 9-11 minut (nie dłużej, bo przepieczone zrobią się twarde). Studzimy na kratce do pieczenia. Post Popękane ciasteczka czekoladowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudżemu. Przykryć ponacinanymi okręgami. Zacisnąć nadzienie między płatami ciasta za pomocą widelca, tworząc charakterystyczny rant. Tak uformowane ciasteczka poukładać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 220C, wstawić blachę z ciastkami, piec ok 15-20 minut do zarumienienia się ciasta francuskiego. Studzić na metalowej kratce. Smacznego
Grunt to przepis!było nam wałkować. Wałkujemy na około 5 mm i wycinamy różnego rodzaju ciasteczka. Należy pamiętać ,że ciasta powiększą nieco swoją objętość. Układamy powycinane ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180*C przez od 10 - 15 minut ( najlepiej obserwować pierwszą porcję ciastek ile czasu potrzebują) moje gotowe były po 10 minutach, ale wszystko zależy
W Moim Magicznym DomuSłodkie z dużą ilością orzechów włoskich ciasteczka. Fajną sprawą jest to, że piecze się jeden kawałek ciasta, który po polaniu polewą i udekorowaniu orzechami kroi się na mniejsze ciastka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki suszonego imbiru ¾ szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
Mama GotujeDługo się zastanawiałam jakim przepisem przywitać Was w Nowym Roku. Z racji jakiegoś dziwnego porannego zabiegania i zbliżającej się pory na kawę zapraszam na kruche ciastka
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 300 - 350 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 jajka 225 g masła 200 g brązowego cukru 140 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 176 g ciastek
cooklifesię gubię :) ) Dlatego trzymajcie mocno kciuk, tylko jeden, bo w drugiej ręce powinny znaleźć się ciastka z dzisiejszego przepisu. Zrobiłam je parę dni temu, miałam ochotę na kokosowy specjał, bez bezy. Szukałam przepisu odzwierciedlającego ten, którym raczą nas sklepikarze. Takie kruche, smaczne ciasteczka kokosowe. I znalazłam ... na Kwestii Smaku - maślane kokosowe ciacha, kto się skusi? "Sposób przygotowaniaMasa maślana2 szklanki
Słodkie PrzyjemnościSkładniki Lody waniliowe Mleko Kilka ciastek oreo Wkładamy do dzbanka dowolną ilość lodów i zalewamy mlekiem, aby przykryło ich warstwę (można dodać więcej). Blendujemy. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i blendujemy ponownie. Smacznego
KuukBuukpierwsze świąteczne ciasteczka. Co prawda bez przypraw korzennych, ale za to z mnóstwem czekolady. W dodatku włożyłam je do mojego świątecznego pingwinka - to zdecydowanie znak, że Święta tuż, tuż!Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące. Nie przechowają się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane(...)każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach - ciastka rozleją się na boki.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Przestudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Listy świątecznych ciasteczek jeszcze nie zamknęłam. Co chwilę znajduję coś, co przyciąga moją uwagę i wręcz woła o przygotowanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewystarczy. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i masła, jest w nich trochę cukru, który śmiało można zastąpić stewią lub miodem, a masło olejem kokosowym - wtedy ciastka będą jeszcze bardziej fit. :) Cytrynowe ciastka owsiane: 120 g masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego) 85 g brązowego cukru (można zastąpić stewią lub dodać mniej i resztę dosłodzić miodem(...)dodać inną ulubioną przyprawę). Gdy składniki się połączą dodajemy płatki owsiane, skórkę i sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości małej mandarynki lub mniejsze, jeśli wolicie mniejsze ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy palcami. Z podanej ilości wychodzi ok 14-15 dużych ciasteczek. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 16-18 minut Ciasteczka
Cooking Monsterpomyśleć o wyjątkowym menu na ten wyjątkowy wieczór. Ja co roku robię zabawne ciasteczka ze śmiesznymi wróżbami. Polecam :) Składniki: 20 dag masła 30 dag mąki 20 dag twarożek homogenizowany 1 aromat cytrynowy 2 łyżki cukru pudru 10 dag daktyli drylowanych lub moreli 1 jajo do smarowania ciastek Cukierki ozdobne na posypkę Sól do smaku Wykonanie: Masło utrzeć z twarożkiem(...)jajkiem i posypać cukiereczkami. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Z kolorowych karteczek zrobić wachlarzyki, napisać wróżby Andrzejkowe i włożyć do ciasteczek
Tradycyjna Kuchnia