Pyszne, proste ciastka z kawałkami czekolady. Świetnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek. 3 szklanki mąki 200 g
Bulliostopni.Wyciąć ciasteczka foremką, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarniki i piec około 6-8 min, aż ciastka zaczną się delikatnie rumienić.Wyciągnąć z piekarnika, odczekać kilka minut aż ciasteczka stwardnieją, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia
Moje domowe kucharzenieciasteczka z gorzkiej czekolady, obtoczone cukrem pudrem. Mięciutkie w środku i nie za słodkie. Z pewnością będą jednymi z moich ulubionych :) Ciasteczka inspirowane przepisem ze strony Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki (na 1 blaszkę ciastek): 150 g gorzkiej czekolady 50 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej szczypta(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę się spłaszczą, wyrosną i popękają. Pieczemy 12-14 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!!! :) Przepis bierze udział w akcji "Moje przepisy i desery na każdą okazję", ponieważ powyższy deser inspirowany jest przepisem organizatorki, Pani Doroty Świątkowskiej. Ciasteczka idealnie nadają się na poczęstunek dla gości do kawki
My Culinary ArtBardzo proste i bardzo czekoladowe. Mięciutkie, szybciutkie i lekko ciągnące. Czekoladowe ciągutki to ulubione ciasteczka mojego lubego :) Są wspaniałe w swojej prostocie i jeśli ktoś lubi miękkie ciastka albo krówki to z pewnością zasmakują :) Są mocno czekoladowe ale nie są za słodkie - będą smakowały i miłośnikom gorzkie jak i zwykłej mlecznej czekolady. Zaliczam je do tego rodzaju smakołyków(...)przy ich pieczeniu to to, że trzeba dobrze trafić z czasem pieczenia. Ciastka pieczone zbyt długo będą twarde i nie będą ciągnące i lepiące (czyli nici z ciągutek), natomiast ciastka pieczone za krótko nawet po ostygnięciu będą jedną wielką papką. Wiele razy próbowałam robić te ciastka i uważam, że czas, który podam na końcu jest optymalny. Bardzo
JedzeniomaniaCiastka z Ciasta Francuskiego z masą budyniową i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi. Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki:masa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier(...)Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości ok. 8x8 cm. Na każde ciasteczko będą się składały trzy kwadraty: dwa z nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak można posłużyć się np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci
Słodka Stronaukładałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto tak, jak pierogi i delikatnie zginałam na środku (zbliżając "rogi" pierożka do siebie). Ciasteczka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - do zarumienienia się ciastek
Kulinarny PamiętnikCzasami zdarza się, że mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic takiego pod ręką a i do sklepu daleko :-) Albo znajomi wpadają z
Kulinarny Pamiętnikszklanka kaszy jaglanej , 1 laska wanilii , 4 łyżki cukru , 2 szklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche ciasteczka. Kaszę wsypać do garnka i podprażyć lekko. Wlać mleko (kokosowe i krowie), wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do miękkości kaszy. Wanilię rozkroić wzdłuż(...)zależności od upodobań. Jeśli lubicie bardziej gładkie w strukturze desery, wtedy można tak ugotowaną kaszę zmiksować blenderem. Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno szklanek, salaterek lub pucharków. Na ciastka wylać ugotowaną kaszę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi deser. Podawać na ciepło
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasteczka o zdecydowanym smaku, idealny dodatek do różnych sosów,pomidorowego, czosnkowego, do czerwonego barszczyku, piwa itp. Składniki:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka i jedno całe jajko-2 czubate łyżki kwaśnej śmietany-1,5 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-łyżeczka soli-łyżeczka ostrej papryki mielonej-3 łyżki granulowanej cebuli-10 dkg startego drobno żółtego sera(...)minut. Ciasto dzielimy na dwie części,cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm.Paski dzielimy na połówki. Formujemy dowolny kształt ciastek i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem z dodatkiem papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyNaszło mnie na ciastka... chciałam zrobić coś szybkiego i prostego z białą czekoladą... i tak powstały pyszne, mięciutkie ciasteczka z białą czekoladą i orzechami :)Składniki:1 i 1/3szklanki mąki,100 g białej czekolady,1 łyżeczka sody, 100 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, 1 garść orzechów włoskich, 1 jajko.Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane
Aga w kuchniPyszna i bardzo ładnie prezentująca się propozycja ciasteczek idealna na niedzielne popołudnie ze szklanką dobrej mrożonej kawy w ogrodzie. Składniki : Na ciastka : - 200g masła - 1 szklanka cukru/ksylitolu - 1 jajko - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na krem - 1/2 opakowania serka arla apetina kremowy naturalny - 1/2 opakowania(...)białego zmielonego twarogu (jak na sernik) - 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu Przygotowanie : Ciastka - wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, włożyć na kilka minut do zamrażarki (łatwiej się rozwałkuje) rozwałkować wyciąć szklanką ciasteczka i piec 10-12 minut w temepraturze 170 stopni Krem- wymieszać twaróg z serkiem arla i dodać cukier, przekładać nim ciasteczka jak wystygną. Smacznego
zdrowa vege kuchniapewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka z czekoladą i deser gruszkowo-orzechowy z amarantusem. W ostatnim rozdziale znajdziemy kilka przepisów na pyszne chleby np z migdałami i sezamem. Szczerze polecam wszystkim
Cynamonowe szczęścieMy Blueberry Corner by "jagodzianka" To mój ulubiony przepis na pierniczki świąteczne. Świąteczne, bo najczęściej piekę je przed świętami Bożego Narodzenia, choć w święta przeważnie …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Najlepsze drożdżowe ciasteczka. Kruche, delikatnie słodkie, rewelacyjne. Mój średni syn nazwał je „zawijane szczęście”. Każdy kto je te mini-rogaliki, po
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Chiacchiere [ˈkjakkjere] – po włosku znaczy pogaduszki. Pogaduszki są tak samo ważne jak i poważne rozmowy. Mam dwie cudowne przyjaciółki, … Przeczytaj
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Bardzo smaczne, chrupiące i szybkie biszkopciki – doskonałe do kawy i herbaty. Szybkie do zrobienia, upieczenia i zjedzenia. Porcja na …
My Blueberry CornerJoanny:) To tak po nitce do kłębka:) Sernik jest bardzo dobry, dużo cytrynowej nuty dodaje mu glazura mocno cytrynowa. Składniki na spód: 142 g zmielonych ciasteczek typu Digestive; 4 łyżki stopionego masła; Pokruszone ciastka (zmieliłam je w malakserze) wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 23 cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut. Piec
In my kitchenzwiązku z tym, że to już ostatnia środa przed Dniem Dziecka proponujemy dziś ciasteczka, za którymi dzieci wręcz przepadają. Zrobienie tych ciastek wbrew pozorom jest bardzo łatwe i nie trzeba posiadać żadnych specjalnych foremek, a już samo dekorowanie to czysta frajda. Maślane jeżyki z czekoladą SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki 2 jajka łyżka proszku do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki