mnie to nawet nie dziwi. Zamiast się miotać, w wolnych chwilach piekę ciastka. I to jest najlepsze rozwiązanie. Spróbujcie sami:) Zaczęło się od pierniczków, których miałam w tym roku nie piec. Między innymi dlatego, że jakiś tydzień temu znalazłam pudełko pełne twardych jak kamień zeszłorocznych ciastek. Skoro tamte zostały, to po co się katować? Hm... choćby(...)ciastka powstają impulsywnie, zazwyczaj kiedy ktoś odwoła mi spotkanie. KonQbek nie ma pojęcia, kiedy po powrocie do domu zostanie zaatakowany jeszcze ciepłym ciastkiem i pytaniem "a to dobre?". Myślę, że specjalnie mu to nie przeszkadza. Dzisiejsze ciastka trafiają na bloga, bo użyłam do nich naszych orzechów laskowych (plus orzechów otrzymanych w prezencie od wujka). Przepis na ciasteczka
les mirabellesmogą zaskoczyć nas wałki do ciasta, ciasteczek? Oczywiście! Są piękne, drewniane, grawerowane wałki do ciastek. Są na nich niepowtarzalne wzory. Ja na razie zadowoliłam się plastikowym wałkiem i upiekłam pyszne ciasteczka z wzorkiem. Składniki: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 1 łyżeczek cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku pomarańczowego(...)mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i wszystko miksujemy. Ciasto zwykłym wałkiem rozwałkowujemy, a wałkiem ze wzorkiem odciskamy wzór. Dowolną foremką wykrawamy ciastka. Układamy je na blaszce i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówrogi ciasteczka do środka, a następnie, na wierzchu, kładziemy łyżeczkę marmolady W przypadku pierwszego sposobu robiłam tak, że trzonkiem małego nożyka naciskałam środek ciasteczka dla dokładniejszego zlepienia ciasta na środku Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 7 minut Po tym czasie ciasteczka studzimy i, jeśli chcemy, posypujemy cukrem pudrem Zjadamy:) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskładniki: 100 g ciasta (np. biszkoptu, okrawków z ciast) ok. 4- 5 łyżeczek kremu orzechowego – nutella 80 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju posypka kolorowa
Domowy Smak JedzeniaProste, szybkie w przygotowaniu i mocno czekoladowe ciasteczka z dużymi kawałkami czekolady. Mimo swojej prostoty ciastka są bardzo smaczne i będą stanowić idealny dodatek co codziennej kawy, czy herbaty.Proste Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady - Składniki: 170 g masła80 g cukru pudrucukier waniliowy100 g czekolady gorzkiej230 g mąkipół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakaook. 100 g czekolady gorzkiej Proste Czekoladowe(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę kroimy na niewielkie kawałki i wbijamy w każde ciastko.Ciasteczka pieczemy przez ok. 8-10 minut w ok. 175 stopniach. Tuż po upieczeniu ciastka będą nadal miękkie i dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z tacki. Moje posty
Słodka Stronałączymy wszystkie suche składniki. Do utartego masła dodajemy jajko oraz stopniowo suche składniki, cały czas mieszając. Przygotowane ciasto formujemy w kulki, spłaszczamy je i na każde ciasteczko nakładamy po kilka lentilek. Ciastka pieczemy w 180 C przez około 10 minut
Zainspirowana w kuchniczasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy okrągłą foremką ciasteczka i układamy blisko siebie ( ciastka nie rosną zbyt mocno) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy (lekko wciskając) pestkami z dyni i słonecznika, następne ponownie smarujemy jajkiem i pieczemy
Słodkie Przyjemnościłyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)1 opakowanie cukru wanilinowegoWierzch:6 podłużnych biszkoptów2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody) 4-5 herbatników lub korzennych ciastek Spód:1. Orzechy i ciasteczka przełożyć do blendera i zemleć. Dodać do nich miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Wyrównać
Mała Cukierenkasłonecznika. Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł.Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski. Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy"PRZEPIS{"Kuchnia bez pszenicy", Davis William} Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 25 min. | Ilość 30 sztuk Składniki 4 szkl. mączki migdałowej (patrz: uwagi(...)cukru, w zależności od upodobań 1/4-1/2 szkl.*** dodatkowo oprócz czekolady dodałam podpieczone ziarna słonecznika i sezamu. Część ziaren dodałam do masy ciasta, a część wyłożyłam na wierzch ciasteczek (delikatnie je przyklepując łyżką)**** ciastka łatwiej się formuje gdy masę schłodzimy (ok. 30 min w lodówce)Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasteczka z lukrem w kształcie duchów to prosta, a zarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne(...)przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru. Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki:Ciasteczka:duże jajko250 g mąki pszennej100 g masłałyżka jogurtu natutalnego2/3 szklanki cukru pudrucukier waniliowy1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaLukier:szklanka cukru pudru4 łyżki ciepłej wodyok. 20 g gorzkiej czekolady (lub czarnego barwnika)Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem
Słodka Stronazasługa dżemu z delikatnym posmakiem róży, ale także bardzo ciekawe ciasto kruche. Dodaje się do niego wódkę, który zapobiega tworzenia się glutenu, przez co ciastka są bardziej kruche. Podczas pieczenia cały alkohol wyparuje, więc ciasteczka można spokojnie zaserwować dzieciom. Receptura przypadnie do gustu weganom. Z przepisu wyszło 30 ciastek. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś
Przepisy AleksandryLubię po obiadku zostać jeszcze w kuchni i przygotować coś słodkiego :-) Tym razem padło na kruche, maślane cynamonowe ciasteczka o lekkim waniliowym posmaku i puszystym, mięciutkim wnętrzu :-) Do kawy czy herbaty są idealne!Inspiracja: http://kotlet.tv/ciasteczka-z-migdalami/Składniki:200 g mąki (1 szklanka ma około 130 - 150 g mąki)150 g miękkiego masła7 łyżek cukru1,5 łyżeczki cynamonu1(...)dolewamy około 2-3 łyżki wody. Następnie formujemy płaskie (na grubość 0,5 - 1 cm) okrągłe ciasteczka. Kładziemy je na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 15-18 minut (aż ciastka lekko się zarumienią). Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Anielska Kuchnia AniPrzepyszne, słynne na cały świat amerykańskie chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady - chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Dla mnie najlepsze z najlepszych, nawet w McDonadzie nie zjecie takich dobrych :) Testowałam wiele przepisów, ale zawsze coś z nimi było nie tak, najczęściej środek ciastek nie był idealny. Aż wreszcie ta kombinacja składników okazała się idealna(...)smakują wybornie i nie można się od nich oderwać :) A gdy już Dzień Dziecka się skończy, gwarantuję Wam, że staną się to Wasze ciasteczka nr 1 przez cały rok :D SKŁADNIKI (na 18 ciastek): 125 g miękkiego masła 120 g brązowego cukru (około 0,55 szklanki) 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g mąki pszennej (około
Słodko-Słony Świat IlonyPozostając jeszcze w klimacie korzennych wypieków, dzisiaj przepis na lekko korzenny sernik (ciasto serowe) z ciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno ciastka speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto(...)150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej czekolady - 3/4-1 szklanka cukru (do smaku) - 60g pokruszonych ciastek speculoos - 1 łyżeczka przyprawy korzennej * wierzch: - 200g śmietany 18% - 2 łyżki cukru - 3 łyżki świeżo zaparzonego espresso Spód: Ciasteczka (pokruszone) wymieszać
CookYourselfciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 20 g budyniu śmietankowego (proszku) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej 3 jajka Dodatkowo: 100 g malin, łyżeczka masła do wysmarowania formy Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Dno i boki tortownicy o średnicy około 23 cm posmarować masłem. Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić do lodówki. Należy pamiętać aby wszystkie składniki masy serowej były w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i przestudzić. Twaróg, mascarpone i jajka
Bullio