mnie o upieczenie ciasteczek. Hmm, dawno nic nie piekłam specjalnie dla dzieci. W sumie to unikamy słodkich przekąsek. Ostatnio ciasta piekę tylko przy okazji. A ponieważ dziś okazji specjalnej nie było, to i ciasteczka będą inne. Bez cukru i bez białej mąki, za to z quinoa, mąką migdałową i mąką gryczaną. Rodzina orzekła, że ciastka są pyszne(...)ochotę. Zagniatamy ręką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedno ciastko to jedna łyżeczka. Ciasto należy rozsmarować łyżeczka na cienki okrąg. Przygotowane do pieczenia ciasteczka posypujemy resztą migdałów. Lekko dociskamy je palcami do ciasta. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu pozostawoamy do wystygnięcia
Przysmaki KarolkiGorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane(...)wierzchu plasterek cytryny, dociskając go otwartą dłonią. Posypujemy wierzch ciastek cukrem kryształem (może być trzcinowy) i pieczemy przez 13–15 min (najlepiej obserwować, aż zarumienią się na brzegach). Przed podaniem cytryniaczki można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne (ja nie posypywałam). Post Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuamoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy użyciu specjalnych drewnianych, ręcznie wykonanych foremek. Foremki i gotową masę daktylową zakupiłam już latem, a teraz inauguracja. Do foremki nie otrzymałam oryginalnego przepisu, a ten prezentowany poniżej to zlepek kilku przepisów znalezionych w interecie(...)foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami tak, by odbił się wzorek z foremki i uzyskać kształt ciastka. Uderzyć z wyczuciem foremką, najlepiej o kuchenną deskę, aby ciasteczko wypadło. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasteczka nie chciały wyskakiwać z foremki, oprósz foremkę mąką piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ahhh co to były za ciasteczka! Tak nam posmakowały, że jednego dnia piekłam je dwa razy. Upiekłam prawie 10 blach ciastek, które do następnego dnia nie dotrwały. Pyszne, delikatne w smaku, idealnie słodkie z rozpływającym się w buzi jabłkiem (użyłam gruszkowych) i do tego pachnący cynamon. Ahh czego chcieć więcej?? Polecam(...)czystym sumieniem. Przepis ten, nawet "awansował" do wpisania go w mój zeszyt z przepisami, a uwierzcie mi, że do tego zeszytu nie trafiają byle jakie przepisy ;) 'ciasteczka z jabłkiem' Składniki (na ok 100 ciastek "na jeden kęs"): - 500g mąki pszennej - 300g masła - 3 żółtka - 2 jajka + 1 jajko na wierzch - 2 opakowanie drożdży instant (14g) lub 30g świeżych - 150ml
CookYourselfwiem, co upiekę. Kruche i chrupiące ciasteczka marcepanowe, grubo oblepione cukrem brązowym, mniam. Ciasteczka są bezproblemowe, w miarę szybkie, oprócz czasu schładzania w lodówce. Czuć w nich lekki smak migdałowy. Jestem bardzo z nich zadowolona i wiem, że często będę je piec. Ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy albo herbaty :-). Uwaga ciastka są bardzo wciągające ;-). Zapraszam! Przepis własny(...)KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE. Składniki: 200 g masy marcepanowej 100 g masła 2 jajka 2 łyżeczki amaretto 100 g cukru pudru 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego cukier brązowy do dekoracji Sposób przyrządzania: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową, cukier puder, masło, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt
Zakątek rozkoszy kulinarnychdeserach które robię, taki i w tych ciasteczkach jest bardzo mało cukru . Jeśli wolicie bardziej słodkie ciastka, zwiększcie ilość cukru do 2/3 szklanki. Ciastka mogą być bardziej lub mniej słodkie również przez rodzaj bakalii jakich do nich użyjecie – same orzechy dadzą ciastka bardziej gorzkawe i wytrawne w smaku, a skórka pomarańczowa, morele lub daktyle podniosą odczuwalny poziom(...)dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je do zezłocenia – około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią się bardziej kruche. Całkowicie ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku, bez dostępu
Karo in the KitchenDziś zapraszam na ciasteczka podwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka:1 szklanka mąki2 żółtkałyżeczka proszku do pieczenia100g masła1 łyżka cukru pudru1 łyżka kakaoKrem:tabliczka(...)konsystencji. 3. Polewa: do rondelka lub na patelnię wlewamy 3 łyżki mleka, dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.4. Mając już gotowe wszystkie składniki, składamy ciastka. Ciastko-kółko smarujemy łyżeczką kremu, przykrywamy drugim ciastkiem, na które również nakładamy łyżeczkę kremu. Całość polewamy zrobioną wcześniej polewą i dekorujemy według uznania
Szefowa kuchnisobie uaktualnić, ponieważ brakowało w nim zdjęcia (może niech to będzie taki prezent na rok bloga :P) Są to moje ulubione ciastka, zważając na to że innych słodkości nie jem :P Zachęcam do spróbowania, ciasteczka są kruche, pachnące i niezbyt słodkie, niestety uzależniają, więc nie mówcie, że nie ostrzegałam!:) Dowolność produktów jest dość duża, można dodać różne suszone owoce
Czerwona PorzeczkaCiastka te wyszły zupełnie przypadkiem.A jak to z przypadkami wychodzi - przeważnie są bardzo smaczne ;) Ciastka są łatwe w przygotowaniu i robi się je w niecałe 45 minut. Są bardzo treściwe - to co do nich dodamy, to tylko nasz wybór. U mnie dzisiaj z jagodami goji. Do tego nie zawierają w sobie jajek, więc dla alergików idealne. Polecam! 'łatwe(...)owsiane ciasteczka bez jajek' Składniki (na ok.9szt): - 2 dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych - 2 łyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie, łyżką nakładać porcje ciasta. Formować okrągłe placki
CookYourselfKolejna wersja uwielbianych przez nas ciasteczek. Idealne na zdrowe drugie śniadanie lub na podwieczorek. Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy margarynę bezmleczną i jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej śmietany i jogurcie naturalnym, pychotka... :-) Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, należy uważać by się nie rozpadły, po 2 dniach(...)włoskie) - 200g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 250 zimnego masła lub margaryny bezmlecznej (dałam masło) - 150ml jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier trzcinowy do posypania ciastek Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem
Smaczne Zdrowekolejna wersja zdrowych ciasteczek. Wersja, do której na pewno będę wracać, zmieniając tylko czasami zestaw bakalii. :-) Ciastka nie są suche, świeży sok jabłkowy Marwit dodaje im miłego posmaku i naturalnej słodyczy. Z przepisu wyszły mi 32 ciastka. Nie są zbyt słodkie, więc można dosłodzić je dowolnym słodzidłem, choć mi odpowiadają w takiej wersji. Są idealne na zdrową przekąskę
Szefowa kuchniBajecznie czekoladowe, kruche orzechowe ciasteczka. Ciemne i aromatyczne, lekko wytrawne, idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim czy po prostu do schrupania przy herbacie. To jedne z tych ciastek, które długo zachowują zarówno świeżość, jak i kształt jaki nadamy im foremką do wycinania. Dzięki temu idealnie nadają się do dekoracji lukrem Royal Icing. Możecie też wyciąć je tylko(...)rozwałkowujemy je na grubość około 4mm. Można to zrobić od razu na papierze do pieczenia, ale lepiej na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawamy ciastka. Na papierze usuwamy zbędne ciasto, na stolnicy usuwamy zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy
Karo in the Kitchenweselej. Dlatego dopiero teraz prezentuję moje halloweenowe smakołyki. Na pierwszy ogień idą krwawe ciasteczka, które wszyscy dokładnie oglądali przez zjedzeniem. Oczywiście musiałam zademonstrować obie dłonie i dziesięć palców, bo pojawiły się, nieuzasadnione moim zdaniem, wątpliwości co do moich umiejętności posługiwania się nożem. Ciasteczka same w sobie wyszły bardzo smaczne - cytrynowo-cynamonowe, kruchutkie, aromatyczne. Dekoracja dodała im charakteru - lukier królewski(...)minut. Ostudzić. Cukier puder przesiać, utrzeć z białkiem na gładki lukier. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, żeby powstała mała dziurka i narysować na ciastkach okręgi. Pozostały lukier rozrzedzić wodą, wypełnić środki ciasteczek. Zostawić do zastygnięcia. Barwniki wymieszać z ekstraktem. Za pomocą pędzelka pryskać na ciastka, żeby powstały plamy krwi. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Tak naprawdę jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze jeden rok :) Podejrzewam, że z 8-latką nie będzie już tak łatwo. Ciasteczka na Mikołaja już czekają. Mleczko również. Jak zwykle trochę rozleje, nakruszy ciastkami i zostawi prezenty. A w tym roku ciasteczka wyjątkowe! Do powtórzenia obowiązkowo. Większość wyjedliśmy sami z mężem, chowając się przed dziećmi... Chrupiące i lekko ciągnące się w środku. Wypatrzyłam je na FB Manufaktury
bistro mamaZdrowe, beztłuszczowe ciastka śniadaniowe, które można "włożyć do kieszeni" i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne Fanaberie, lekko go modyfikując pod swój smak - dodałam m.in. trochę cukru trzcinowego, bo ciasteczka wydawały mi się za mało słodkie, mimo miodu w ich składzie - i wykorzystując ulubione bakalie. Koniecznie chciałam tu wypróbować lekko kwaskowate jagody(...)mieście ;) Laboratorium kuchenne...Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka zyskała - podoba mi się ten intensywnie czerwony
Grunt to przepis!