Kiedy zobaczyłam te gwiazdki w Småkager. Kræs for slikmunde wiedziałam, że muszę je przygotować. Urocze maleństwa w czarne kropeczki, w dodatku przełożone powidłami śliwkowymi - mniam. Na
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne pączki ze słodką śmietaną. Pieczone pączki są łatwiejsze do zrobienia niż smażone. Wyjątkowo użyłam drożdży suszonych; bez przygotowania rozczynu jest troszkę szybciej. Składniki: 400
prawdziwe jedzenieciastek nie zdążył spróbować... SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 żółtka 200 g masła 200 - 250 g cukierków M&M's dodatkowo: folia do żywności i papier dopieczenia Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło(...)ciastka były kruche). Zawijamy ciasto w folię do żywności Gosia - sprytne patenty (jest fantastyczna, bo posiada przy pudełku gilotynkę, która bez problemu odcina potrzebny kawałek folii) i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm potem wycinamy szklanką ciastka. Jeśli podczas wałkowania ciasto
Czary - gary w kuchnidominujący więc powinny posmakować większości ;) Zapraszam :) Składniki na 2 blaszki ciastek: 125 gr masła skórka oraz sok z 1/2 cytryny 100 gr cukru pudru 2 żółtka 200 gr mąki pszennej 1 cały budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (47 gr) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1. Masło wraz z cukrem miksujemy na puszysta masę, następnie dodajemy(...)Schłodzone ciasto wyjmujemy i na podsypaną mąką blacie wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Ciastka pieczemy w 200 stop. przez około 8-10 minut do lekkiego ze złocenia. Źródło inspiracji Tutaj
Gotowanie...to proste !prażonych orzechów ziemnych bez soli 120 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 4 łyżki miodu polewa 1/4 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy drugą warstwę krakersów. masa(...)ognia. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą dokładnie ją rozprowadzając. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Artykuł Snickers z mascarpone bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniałyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie - powidła śliwkowe Polewa - 40 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Na stolnicę wsypujemy mąkę. Robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej jogurt oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zagniatamy. Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Następnie wycinamy dowolne kształty. W środek ciastka nakładamy powidła(...)czym zlepiamy brzegi. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Czas na polewę. W garnuszku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy wystudzone ciastka. Ciastka to dobry zamiennik sklepowych produktów. Bez zbędnych polepszaczy i ulepszaczy:) Wiem
Health-Fit-Lifeminut, aż ciasto będzie sztywne i łatwo będzie je porcjować bez utraty kształtu ciasteczek - schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki, ostrym nożem odcinać plastry o grubości nie większej niż 1cm - ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - blachę z ciastkami ponownie krótko schłodzić w lodówce (20-30 minut) - ciasteczka piec w 180-190 stopniach przez
Smakołyki Berenikiżółtko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego szczypta soli frużelina z mango: 2 dojrzałe mango średniej wielkości lub 1 duże 1/3 szkl cukru sok z 1 limonki 1/3 szkl wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier rozmarynowy: 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki drobnego cukru Przygotowanie: ciastka: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy(...)włoskiego. W każdej kulce robimy okrągłą łyżeczką wgłębienie. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok.8 minut (będą jeszcze blade i dość miękkie). Od razu po wyjęciu z piekarnika ponownie pogłębiamy łyżeczką w ciastku dołek. (Ciastka można też wstawić do piekarnika w formie kulek, bez uprzedniego robienia wgłębienia i zrobić je od razu
Bon appetit mon amiezmodyfikowałam go, nadając mu jedynie intensywnego cytrynowego smaku i aromatu. Sernik jest bez pieczenia, na kruchym ciasteczkowym spodzie, a swoją konsystencją przypomina nieco piankę z wnętrza ptasiego mleczka. Na upalne dni jest idealny. Składniki na sernik: Spód: 250g zbożowych, kruchych ciastek (polecam bonitki z biedronki) 70g miękkiego masła Masa serowa: 450g serka homogenizowanego ( użyłam Danio ) 400ml śmietanki
NiePieprz.plpieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostępy nie muszą być duże. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne ciastka posmarować marmoladą lub powidłami (powinny być jednolite, bez kawałków owoców) i przyłożyć każde ciastkiem z otworkiem. W niewielkiej misce
Trzeci talerzwyrabiając, do momentu ,kiedy ciasto będzie jednolite. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj. Do zrobienia ciastek użyłam dekoratora, ściągnęłam końcówkę i wyciskałam ciasto bez końcówki, przez dość duży otwór. Następnie spłaszczałam dłońmi. Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej pergaminem i nasmarowanej delikatnie olejem kokosowym. Piecz około 25 minut. Krem daktylowy. Włóż wszystkie składniki do naczynia i zmiksuj na gładka
Z Kuchni Do Kuchniwykrawać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek wyłożyć masę orzechową. Piec na lekko złoty kolor 15-20 minut w 175oC.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami budyń, dobrze łącząc ze sobą. Przekładać ciastka, nakładając krem na ciastko bez orzechów, przykrywając ciastkiem z orzechami i lekko dociskając. Włożyć
Czerwień i błękitPrzepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku
w kuchni i w ogrodzieJabłecznik lubi każdy, a taki prosty do zrobienia, bez pieczenia jest świetną alternatywą dla ciężkich ciast Świątecznych. Składniki na 2 porcje: - 4 jabłka, - 2 płaskie łyżki substancji żelującej – agar-agar, - ¾ szklanki dowolnego mleka roślinnego (użyłam owsianego), - pół łyżeczki cynamonu, - 4 ciastka np. typu digestiwe (ja użyłam domowych pełnoziarnistych pierników), - ew. cukier. Wykonanie: Jabłka umyć obrać(...)Przełożyć go do garnka, jeśli są mało słodkie dosłodzić do smaku, dodać cynamon, wymieszać. Zagotować, dosypać do niego ok 1,5 łyżki agaru, wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować. Ciastka pokruszyć do dwóch foremek, wyłożyć na nie masę jabłkową. Odstawić. Do garnka wlać mleko roślinne, podgrzać – gdy jest mało słodkie można odrobinę dosłodzić. Wsypać ½ łyżeczki agaru, wymieszać
Co na wege obiad?Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa: 2
Ciastka - domowe słodkości