opakowania ciasta francuskiego (po 375g) - 450g twarogu półtłustego - ½ szklanki drobnego cukru - 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru - ½ łyżki miękkiego masła - 2 jajka (z tego 1 do smarowania ciastek) - aromat według uznania (dałam esencję rumową) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Piekarnik nagrzewamy do 210 ° C. Masę serową robimy w blenderze. Wbijamy jajko, dodajemy cukier, miksujemy. Twaróg
mojewypiekiinietylkosprawia, że w brzuszku latają mi motylki...Na drogę potrzebne są dwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam psa, wykąpałam się i doszłam do wniosku, że nie warto(...)gdybym miała kakao, z pewnością bym je dosypała.Mimo wszystko wyszły boskie - delikatne, kruche, ale nie kruszące się, z duuużą ilością czekolady. C. stwierdził, że to jedne z najlepszych ciastek, jakie zdarzyło mu się jeść. I potwierdził to ilością wchłoniętych wczoraj przed pracą (na szczęście wyszło dużo, więc trochę nam na drogę zostało).Ciasteczka z czekoladąSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Gotowe ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (z wyposażenia piekarnika) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Ciastka twardnieją jakiś czas po upieczeniu, ale pozostawione na kilka dni, na talerzu, bez przykrycia stają się ponownie miękkie. Goździki, ponieważ nie udało mi się
Gospodyni MiejskaBardzo prosty i szybki deserek.. jogurt owocowy [ u mnie truskawkowy] herbatniki Ciastka pokruszyć.Układać w pucharkach na przemian z jogurtem.
Moje domowe kucharzenieProsty i szybki do zrobienia...do tego deserku można oczywiście wykorzystać jakieś ciastka zamiast kruszonki . orzechowa kruszonka jogurt [ u mnie truskawkowy] dowolne owoce [ u
Moje domowe kucharzenieEklerki z bitą śmietaną . Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły. Składniki: ciasto: - 1/2 margaryny (125g) - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka wody - 4 jajka masa: - śmietanka 30% - cukier puder do smaku - śmietan-fix dodatki: - cukier puder(...)wystudzić i dopiero wtedy dodaję jajka. Miksuję na gładką masę. Przekładam do rękawa cukierniczego (można użyć szprycy) i wyciskam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formułując podłużne, ale dość cienkie ciastka . Należy zachować między nimi odstępy, bo wyrosną. Można nadać im wzór przy pomocy widelca. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190-200 °C (u mnie
Kuchnia co dniapewnego rodzaju guru w tej kwestii i w 100% zgadzam się z twierdzeniem, że "Siła motywacji tkwi w ludziach, którymi się otaczamy" . Wracając do tematu: zachęcona faktem, że wspomniane ciastka nie zawierają żadnych niepożądanych dodatków i bardzo ciekawa ich smaku sięgnęłam po jedno. No i na jednym się nie skończyło. Ba! Nie skończyło się nawet na dwóch, trzech(...)zbyt często, bo nimi po prostu nie potrafię się dzielić i zdarza się, że pochłaniam całą upieczoną porcję w ciągu jednego dnia, a jak wiadomo nawet zdrowe rzeczy spożywane bez umiaru przestają być zdrowe. Tak więc zdradzam Wam przepis i mam nadzieję, że tym samym wywołam efekt uzależnienia u kilku osób:) Batoniki granola SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich
peanutbuttermonsternieco pikantnymi ciastkami dyniowymi! W grze potrzebujecie przynajmniej 80 poziomu, aby móc je stworzyć, ale u nas wystarczy Wam tylko szczera chęć i kilka podstawowych itemków! Zobacz, jak ciastka wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z DYNI (20 min + 60 min pieczenia) Ten krok warto uczynić(...)wykorzystamy do ciastek, zamrażamy w plastikowych pojemnikach. Później wystarczy takie puree rozmrozić i wykorzystać do kolejnych partii ciastek. 2. PIEKARNIK Ustawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto. 3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI (3 min) Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki na jakąś godzinę przed robieniem ciastek. Gdy będzie już miękkie
Nerds Kitchenmąki + trochę mąki do podsypywania 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia wiśnie Lukier (opcja niekonieczna) cukier puder wrzątek Wiśnie obieramy, myjemy i drylujemy. Twaróg ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz mlekiem starając się, aby masa miała jak najmniej grudek. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Wyłączamy mikser i wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy(...)wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle wiśni, aby można było bez problemu skleić końce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko przestygną
My simple kitchencytryny 1 opakowanie cukru waniliowego cynamon cukier puder do posypania gotowych ciastek Biały ser dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy do niego przesianą mąkę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 jajko, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy tak żeby powstała gładka masa bez grudek. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce(...)miejscach. Na nieprzeciętych prostokątach układamy jabłka i posypujemy je cynamonem. Brzegi prostokątów z jabłkami smarujemy roztrzepanym jajkiem i dokładnie sklejamy z porozcinanymi prostokątami. Gotowe ciastka układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem
Piekielna Kuchnia PatiKilka razy w roku potrzebuję do wypieków twardej marmolady, która nie wycieka z ciastek lub bułeczek podczas pieczenia. Stosowanej kupnej mnie przeraża (czego w
Weekendy w domu i ogrodziemiejscu zrobimy krem. Od momentu kiedy mama była na kursie pieczenia bez, bezy często goszczą w naszym domu, bo bardzo je lubimy. Zrobiłam też blaszkę małych bezików. Niestety te zniknęły zaraz po upieczeniu. Składniki: 200 g białka (mama miała w płynie zostało jej jak lukrowała ciastka), lub 5 białek 330 g drobnego cukru 1 łyżka cukru
Lili w kuchnicudnym korzennym aromacie- pychota. Były tak pyszne, że choć od świąt czasu minęło niewiele, to piekliśmy je już drugi raz, tym razem w wersji maślanej, bez przyprawy korzennej. U nas od razu z podwójnej porcji. Jedna porcja, to ok.1,5 blachy ciastek. Składniki: - 270g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub pszennej) - 30g skrobi z tapioki(...)ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na blacie na dość gruby płat (chyba, że wolimy cienkie ciacha, to wówczas cieniej). Wykrawamy foremkami różne kształty i umieszczamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy jeszcze najlepiej na kilka minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasteczka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.10-15
Smaczne Zdroweżurawina itp. Ciasteczka owsiane (bez jajek) PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180 o C Czas pieczenia: 12-15 min. Składniki 250g miękkiego masła roślinnego (najlepsze) 1,5 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie) 3/4 szkl. cukru trzcinowego 2 łyzki jogurtu naturalnego 1,5-2 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. rodzynek(...)szklanki płatków owsianych kilka kropel zapachu waniliowego 3 łyżki sezamu 50g orzechów laskowych (opcjonalnie) 50g pokrojonej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Masło utrzeć mikserem z cukrem, zapachem, sodą i proszkiem do pieczenia na puszystą masę. Dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Dodawać kolejno płatki owsiane, mąkę, sezam, rodzynki, orzechy oraz czekoladę. Wymieszać ręką. W zależności od rodzaju mąki dodać
coolinarnastrefa.blogspot.comLatem w ogóle sięgamy po przepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/borówki amerykańskie, które uwielbiam! Ale pysznie będzie też np. z dojrzewającymi(...)wydrylowaniu Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Spód : Herbatniki lub ciastka zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). Masę ciasteczkową wysypać
Opowieści z piekarnika