ulubione ciasto więc chętnie się zgodziła. To ciasto naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może zrobić samo. A serniczek serio palce lizać! *foremka 23*28 cm Składniki: 24 herbatniki maślane 1 kg sera z wiaderka (użyłyśmy waniliowy) 4 jajka 1 opakowanie(...)skórkę pomarańczową. Od razu gorąca masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwę ciastek. Odstawić, żeby wystygło. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Uwaga: można użyć zwykłego sera bez dodatków ale wtedy trzeba dodać więcej cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia. Ja stworzyłam swoją własną wersję, która jak dla mnie jest najlepsza! Ciasto smakuje rewelacyjnie, tak jak powinno jest mocno bananowe, ale jednak nie mocno przesłodzone. Koniecznie sami spróbujcie. (Tortownica o średnicy 24-26 cm) Masa: 3-4 banany (mogą być bardzo dojrzałe; u mnie 3 duże) 2 galaretki cytrynowe (u mnie bez cukru , które można nabyć(...)należy przelać do garnuszka i energicznie mieszając lekko podgrzać - do momentu roztopienia się masła oraz uzyskania jednolitej konsystencji.) Na dnie tortownicy szczelnie ułożyć dwie warstwy biszkoptów (można jedną). Na ciastka wylać lekko tężejącą masą bananową i wstawić do lodówki, aby bardziej stężała. Po tym czasie na wierzchu ułożyć plasterki banana, a całość zalać lekko zastygniętą galaretką bananową/o smaku
Di gotujecelebry. A więc obiecuję będą kolejne przepisy z regionu, tylko cierpliwości. :) To że jestem fanką kokosu i wszelakich jego smaków to raz, a dwa że lubię ciasta bez pieczenia. Daję ten komfort, że zawsze się udają i nie ma ryzyka zakalca. I oczywiście jest przy nich dużo mniej zmywania. paczka krakersów 2 paczki herbatników w czekoladzie Krem(...)popłynie. Tortownicę (20 cm) wykładamy połamanymi krakersami. Powierzchnia jest dość mała, a więc taką mozaiką dużo łatwiej zapełnić okrągły spód. Wykładamy około 40 % masy, którą przykrywamy czekoladowymi ciastkami. I znów 40 % masy i na sam koniec warstwa krakersów, które pokrywamy resztą kremu i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki aby ciastka naszły wilgocią. Najlepiej wstawić
Dieta moja pasjaCenię to bardzo. Dotarliśmy do momentu, w którym blog, mój blog, ma swój własny osobisty wałek i co teraz? Ciasteczka? Firma nawet dołącza przepis na ciasteczka. Eeeee, wszyscy pieką i tłoczą wzory na ciasteczkach. Ja przecież nie umiem być taka jak wszyscy, czasami chciałabym, ale ja tak nie umiem. Ciasteczka, no to byłoby zbyt prosto, a ja z automatu(...)mojej Blond głowie wylazł pomysł, wałkowanie czekolady. A przecież mogłam wałkować masę plastyczną, zrobić i wałkować czekoladę plastyczną, byłoby łatwiej, ale nie! Blond postanowiła, że będzie wałkować czystą czekoladę, bez żadnych dodatków. Pierwszy dzień to był test wałka i jak on działa, wzór wyszedł ale bardzo płytki i efekt mnie nie zadowolił, drugiego dnia efekt wyszedł idealnie! Widzicie
Blondynka Gotujedomowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami 100 g gorzkiej czekolady 100 ml płynnej śmietanki 30-36% (może być także słodka śmietanka 12/18(...)dowolnej czekolady (u mnie 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) 50 ml słodkiej śmietanki 30-36% Dodatkowo: wiórki kokosowe, drobno siekane orzechy lub migdały do posypania/obtoczenia ciastek Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką umieszczamy w garnuszku. Rozpuszczamy, cały czas mieszając. Wszystkie rodzaje ciasta, herbatniki czy biszkopty kruszymy drobno i umieszczamy w sporej misce. Dodajemy mleko, rozpuszczoną
Ratunku obiadPyszne pierniczki. Niby niemieckie, a jak nasze toruńskie :) Lebkuchen są miękkie i aromatyczne. Owszem, po upieczeniu twardnieją, ale po lukrowaniu ponownie rozpływają się w ustach
OliveandThymeCiasteczka takie dawniej przygotowywała moja Mama. Tym razem ja upiekłam je na święta i obdzieliłam Rodzinkę :) Część jeszcze pozostała, więc jak macie ochotę, to zapraszam na
Kuchnia w czekoladziekluczowe składniki smaku i tekstury ciasta. Kiedy dobrze wykonane, tres leches jest kremowe, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach. Najczęściej ciasto podawane jest z bitą śmietaną i truskawkami. Bez żadnych dodatków, może się szybko znudzić i zamdlić na śmierć. Nieczęsto pozwalam sobie na tres leches ze względu na kosmiczną zawartość kalorii. Z tego też powodu stworzyłam własny przepis(...)sekrety. Zatem do roboty! Ciasto „3 mleka” z hibiskusem i mango Składniki (na tortownicę o średnicy 20-25 cm): 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru ¼ łyżeczki soli 5 jajek (żółtka oddzielone od białek) 1 łyżeczka wanilii ⅓ szklanki zwykłego mleka 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 1 puszka niesłodzonego zagęszczonego mleka
Jem więc JestemBabeczki marchewkowe Składniki na babeczki marchewkowe 2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju
Gotujemy i jemyDzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne gofry na budyniu i jogurcie śmietankowym oraz mące kokosowej. Ten dość nietypowy przepis powinien przypaść do gustu smakoszom wszelkiego rodzaju gofrów
Przepisy BabciKinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W tym przepisie nie dodaję białej czekolady, a dzieci go po prostu uwielbiają! Aby tort wyglądał naprawdę oryginalnie proponuję przygotować go w prostokątnym pojemniku (np. plastikowym pudełku), dzięki czemu uzyskamy ciekawy kształt(...)małą tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na spód należy ułożyć warstwę herbatników - każde ciastko zanurzamy w mleku. To będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne. Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek, które lekko wciskamy w masę. Masę czekoladową przykrywamy
Gotujemy i jemyKinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W tym przepisie nie dodaję białej czekolady, a dzieci go po prostu uwielbiają! Aby tort wyglądał naprawdę oryginalnie proponuję przygotować go w prostokątnym pojemniku (np. plastikowym pudełku), dzięki czemu uzyskamy ciekawy kształt(...)małą tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na spód należy ułożyć warstwę herbatników - każde ciastko zanurzamy w mleku. To będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne. Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek, które lekko wciskamy w masę. Masę czekoladową przykrywamy
Korniszonkiwzór..Polecam, bo naprawdę warto mieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów ciast i będą wpisy na blogu..a na początek pokażę Wam proste i szybkie do zrobienia ciasteczka bez jajek ..takie ciasteczka w sumie można zrobić i bez użycia foremek..Z okazji świąt mam też fajną foremkę(...)mąkę, wanilię i wodę , zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 min.Rozwałkować ciasto .Foremkę oprószyć dokładnie mąką (najlepiej zanurzyć całą w mące). Ciastka wykrawać stopniowo. Przyłożyć oprószoną foremkę do ciasta, odcisnąć trochę, ponownie oprószyć w mące, znów odcisnąć trochę, po 3 oprószeniu odcisnąć do końca.Ciasteczka ułożyć na blachach wyłożonych papierem
Moje domowe kucharzenie