Śniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem
MarcinChefwłoskie? Łuskane orzechy włoskie mogą być smaczne przez długie miesiące bez ryzyka zjełczenia, o ile przechowywane są we właściwy sposób. Jeśli orzechy wyłuskane zostały na świeżo, czyli w krótkim czasie od zebrania ich, muszą zostać uprzednio wysuszone. Wystarczy wysypać je do dużego płaskiego pojemnika, lekko przykryć papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kilka(...)najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych, v połówki orzechów wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v posiekane orzechy rozsypane na bezie stanowią ostatnią warstwę słynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast, w szczególności ciasta miodowego
Trzeci talerzopakowanie suchych drożdży ( na 0,5 kg mąki), 2 żółtka, 1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem (15 g), 150 g śmietany 18%, szczypta soli, nadzienie: 150 g suszonych daktyli bez pestek (lepsze będą miękkie), 100 g suszonych moreli, 1 żółtko, 1 opakowanie pierników „Serca lukrowane w kratkę” KOPERNIK TORUŃ 120 g, lub Serca Toruńskie lukrowane, 4 duże łyżki konfitury(...)zwijamy ciasto, chowając w nim nadzienie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy str. łączenia ciasta. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasteczka wkładamy na środkową półkę i pieczemy ok. 15 – 20 min, aż się zarumienią. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Kiedy ciastka się pieką, przygotowujemy kolejną porcje. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Moniki SmakołykiJeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich
Kuchnia domowa Anibiszkoptów bezglutenowych 1 łyżka miodu 100 g margaryny lub masła mały słoiczek dżemu pomarańczowego (można ewentualnie użyć morelowego) Ciastka zmielić lub mocno pokruszyć. Do pokruszonych ciastek dodać miód i margarynę lub masło (nie roztopione) i zagnieść całość. Powstanie masa o konsystencji kruszonki. Jeśli jest za sucha można dodać jeszcze łyżkę masła lub margaryny. Masę wyłożyć na blachę nasmarowaną(...)zdecydowanie i raczej szybko wymieszać. Gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Nie należy piec dłużej. Ja potrzymałam dłużej i za bardzo się przyrumienił. Oczywiście sernik urośnie niemożebnie a zaraz po wyjęciu opadnie - inaczej nie będzie, jeśli do sera poszła piana
Ze smakiem bez glutenuPierwsza niedziela adwentu za nami.A przed nami nie tylko radosne 4 tygodnie oczekiwania na swieta Bozego Narodzenia,ale rowniez ciasteczkowe manewry kuchenne.Przyznam szczerze ,ze nie przepadam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam po południu napić się dobrej kawy. A do kawy idealnie pasuje coś słodkiego, prawda? ;) Najłatwiej skoczyć do sklepu za rogiem po paczkę ciastek lub czekoladę. Szybkie, proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :))) Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego. Ciasto łatwe i w sumie(...)zważyły. Jak się zacznie robić pianka na wierzchu, to zdjąć z ognia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Zagnieść ciasto z powstałej masy. Podzielić na 6 części, każdą rozwałkować cieniutko. Piec w temperaturze ok. 180 stopni około 3 minut, zanim zacznie brązowieć. Na krem potrzebujemy: 500 ml śmietany kremówki paczka kremu śmietankowego (ja użyłam dr.Oetker) 400 gram mieszanki owocowej mrożonej Śmietanę
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasteczka? W sumie to chyba bardziej małe batoniki, ale co by to nie było, są po prostu pyszne :-) Do ich przygotowania możecie użyć dowolnych bakalii, ale
Czary - gary w kuchniMamy już grudzień, więc święta przyjdą praktycznie w mgnieniu oka. Wczoraj u nas na ulicach leżał pierwszy śnieg, dlatego wypieki trzeba dostosować do tej białej aury
Candy PandasPolecam Wam wspaniałe eklery z kremem budyniowym i malinami. Rewelacyjny smak i rozkosz podniebienia. Może skusicie się i zrobicie takie smakowitości. Na blogu znajdziecie również przepis
O kuchni z uczuciemmożemy znaleźć w takich produktach: kasza manna, jęczmienna płatki owsiane makaron pszenicy, mąka pszenna mąka owsiana i żytnia niektóre mieszanki przypraw kawa zbożowa gluten może występować w przetworach mlecznych ciastka, wędliny, konserwy mięsne czy rybne napoje gazowane Zastanawiałam się czym zastąpić produkty zawierające gluten, ale teraz jest ich naprawdę spora ilość. Produkty, które nie zawierają glutenu: mąka razowa mąka(...)gryczana ryż, płatki ryżowe makaron ryżowy, pieczywo ryżowe płatki jaglane ziemniaki, mąka ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko i bezglutenowe przetwory mleczne miód, słodycze bez glutenu kawa naturalna i herbata soja, tapioka, amarantus, komosa ryżowa orzechy, soczewica, ciecierzyca sezam, siemię lniane Wynika z tego, że produkty, które kupujemy w sklepie mogą zawierać śladowe
Codzienna kuchnia niecodziennaLato, słońce i upały zobowiązują do jedzenia olbrzymiej ilości lodów! No ba! ;) Nie ma tu żadnych wymówek i nikt nie liczy kalorii ( no, bo przecież warto
Ostra na SłodkoUznaję tylko kremówki z budyniem bo kojarzą mi się z dzieciństwem i najlepszymi, jeszcze ciepłymi kremówkami z pobliskiej cukierni. Jakoś nie przemawiają do mnie kremówki z
Smakołyki AsiLekki, delikatny, bardzo bardzo smaczny. Mało słodki, więc coś co najbardziej lubię, ale fanatycy słodyczy muszą go troszeczkę dosłodzić, myślę że do musu mango można
Życie zaczyna się w kuchni