moja Mama swego czasu potrafiła na święta upiec 10-12 placków i jeszcze do tego z 6 rodzajów ciastek... I w blaszkach naprawdę sporych... A po świętach jedyne co zostało to może odrobina sernika i makowca... no i ciastka, ale te mogły spokojnie poleżeć do kilku tygodni. Fajnie było 😍 Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)lodówce minimum pół godziny. Po tym czasie każdą część wałkujemy na wielkość blaszki. Osobno układamy na papierze do pieczenia i wyrównujemy do boków. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. Dwa placki pieczemy same, trzeci z masą orzechową. Masa orzechowa: Orzechy siekamy. Masło przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier
Kuchnia w czekoladzieBolączka poprzeprowadzkowa ze środka wielkiego miasta do małej mieścinki: daleko do sklepu i brak masła może przekreślić wiele planów. Dlatego też zrobienie bułeczek rano okazało się
Przepysznik - BLW i nie tylkoCała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche
Szefowa kuchnijasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary 2 jajka 1/8 szkl. cukru 2 łyżki majonez Winiary 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1/4 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/4 cytryny Masa ciemna: 1 op. cukru wanilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary 4 jajka 3/4 szkl. cukru 4 łyżki majonez Winiary(...)przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez Winiary oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika. Przygotowujemy
Kuchnia w oparachBardzo smaczne wilgotne ciasto makowe z kokosem. U mnie blacha znikła w jeden dzień. Składniki: ( mała blacha ) Ciasto: 1, 5 szklanki mąki tortowej 2 żółtka
W Moim Magicznym Domutrzech piwach,drinku i lampce wina wysnuwamy teorię,że panie planistki przechodzą specjalne kursy by umiejętnie skomplikować życie żaka) i jak dany student skomplikuje sobie życie-to student bez jedzenia nie da rady. Jest wtedy nieznośny i lepiej uciekać...albo dać mu jeść INSPIRACJA: Siaśka. Nie żebym stosowała się do jej rad i sama je robiła(...)nudów na wykładzie. 2. Posmaruj je nadzieniem 3. Zwiń ciasto w rulonik 4. Rulonik podziel nożem na tyle ślimaczków ile masz ochotę Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż ciastka. Posmaruj rozbełtanym jajkiem Piecz w 180 C około 20-30minut
Fiolka w kuchniKolejne ciasteczka. Tym razem owsiane i baaardzo chrupiące:) Ocenę smaku ciasteczek pozostawiam Wam - dosyć specyficzne, różniące się od innych. Znajdą się tutaj ich smakosze? Znalezione
Smaczne ZdroweCzy wiecie, że po raz pierwszy jadłam Oreo jakiś rok temu. Wszystkie Wegusy je kochają, a mnie tak irytowała reklama, że omijałam je szeeeerokim łukiem, no
greenscarfkokosowy podgrzewamy do stanu płynnego, dodajemy miód i mieszamy. Mieszanką polewamy nasze płatki i orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wysypujemy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 min bardzo często mieszając, aby granola się nie przypaliła. Płatki i orzechy mają być zarumienione i chrupiące, ale nie przypalone. Po wyciagnięciu(...)dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone
Zawsze głodna!Na pewno kojarzycie kruche ciasteczka warszawskie, znane też jako “słoneczka”. Rzuciłam sobie wyzwanie, aby przerobić je na wegańską wersję. Z moich poszukiwań wynika, że
Via GustoPrzepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek
Gotowanie...to proste !Tarta z kremem z dodatkiem serka mascarpone na lekko słonym spodzie z paluszków z dodatkiem świeżych truskawek. Niebo w gębie! Dosłownie! Przepis na tę bajeczną
Rusty ForkKorzenne ciasteczka z miodem Ten zapach unoszący się po całym domu… Radość dzieci, które wycinają ciasteczka… I wspólne zajadanie się domowymi korzennymi ciasteczkami z
Słodkie okruszkibiałkach, krótko pieczone w wysokiej temperaturze, przybiera apetyczną złoto-brązową barwę i staje się chrupiące, w środku jednak pozostaje miękkie i lekko ciągnące. Sylwestrowa zabawa nie może się obyć bez kransekage - o dwunastej przegryza się je do szampana. Klasycznie w Danii używa się masy o nazwie kranse xx - jest to masa na bazie migdałów i pestek moreli(...)pieczenia. W część wcisnąć orzechy laskowe, włoskie i migdały. W pozostałych wilgotnym palcem zrobić dziurki. Połowę z nich wypełnić powidłami. Piec w 220 st. C. przez 6-7 minut. Ciasteczka powinny się zrumienić. Puste ciasteczka wypełnić nugatem (jeśli jest zbyt twardy, lekko go podgrzać). Zostawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę zatemperować, maczać w niej spody ciastek, odkładać na papier
Pożeraczka, czyli raz adobrze