opakowanie suchych drożdży ( na 0,5 kg mąki), 2 żółtka, 1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem (15 g), 150 g śmietany 18%, szczypta soli, nadzienie: 150 g suszonych daktyli bez pestek (lepsze będą miękkie), 100 g suszonych moreli, 1 żółtko, 1 opakowanie pierników „Serca lukrowane w kratkę” KOPERNIK TORUŃ 120 g, lub Serca Toruńskie lukrowane, 4 duże łyżki konfitury(...)zwijamy ciasto, chowając w nim nadzienie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy str. łączenia ciasta. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasteczka wkładamy na środkową półkę i pieczemy ok. 15 – 20 min, aż się zarumienią. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Kiedy ciastka się pieką, przygotowujemy kolejną porcje. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Moniki SmakołykiJeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich
Kuchnia domowa Anibiszkoptów bezglutenowych 1 łyżka miodu 100 g margaryny lub masła mały słoiczek dżemu pomarańczowego (można ewentualnie użyć morelowego) Ciastka zmielić lub mocno pokruszyć. Do pokruszonych ciastek dodać miód i margarynę lub masło (nie roztopione) i zagnieść całość. Powstanie masa o konsystencji kruszonki. Jeśli jest za sucha można dodać jeszcze łyżkę masła lub margaryny. Masę wyłożyć na blachę nasmarowaną(...)zdecydowanie i raczej szybko wymieszać. Gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Nie należy piec dłużej. Ja potrzymałam dłużej i za bardzo się przyrumienił. Oczywiście sernik urośnie niemożebnie a zaraz po wyjęciu opadnie - inaczej nie będzie, jeśli do sera poszła piana
Ze smakiem bez glutenuPierwsza niedziela adwentu za nami.A przed nami nie tylko radosne 4 tygodnie oczekiwania na swieta Bozego Narodzenia,ale rowniez ciasteczkowe manewry kuchenne.Przyznam szczerze ,ze nie przepadam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam po południu napić się dobrej kawy. A do kawy idealnie pasuje coś słodkiego, prawda? ;) Najłatwiej skoczyć do sklepu za rogiem po paczkę ciastek lub czekoladę. Szybkie, proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :))) Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego. Ciasto łatwe i w sumie(...)zważyły. Jak się zacznie robić pianka na wierzchu, to zdjąć z ognia. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Zagnieść ciasto z powstałej masy. Podzielić na 6 części, każdą rozwałkować cieniutko. Piec w temperaturze ok. 180 stopni około 3 minut, zanim zacznie brązowieć. Na krem potrzebujemy: 500 ml śmietany kremówki paczka kremu śmietankowego (ja użyłam dr.Oetker) 400 gram mieszanki owocowej mrożonej Śmietanę
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasteczka? W sumie to chyba bardziej małe batoniki, ale co by to nie było, są po prostu pyszne :-) Do ich przygotowania możecie użyć dowolnych bakalii, ale
Czary - gary w kuchniMamy już grudzień, więc święta przyjdą praktycznie w mgnieniu oka. Wczoraj u nas na ulicach leżał pierwszy śnieg, dlatego wypieki trzeba dostosować do tej białej aury
Candy PandasPolecam Wam wspaniałe eklery z kremem budyniowym i malinami. Rewelacyjny smak i rozkosz podniebienia. Może skusicie się i zrobicie takie smakowitości. Na blogu znajdziecie również przepis
O kuchni z uczuciemmożemy znaleźć w takich produktach: kasza manna, jęczmienna płatki owsiane makaron pszenicy, mąka pszenna mąka owsiana i żytnia niektóre mieszanki przypraw kawa zbożowa gluten może występować w przetworach mlecznych ciastka, wędliny, konserwy mięsne czy rybne napoje gazowane Zastanawiałam się czym zastąpić produkty zawierające gluten, ale teraz jest ich naprawdę spora ilość. Produkty, które nie zawierają glutenu: mąka razowa mąka(...)gryczana ryż, płatki ryżowe makaron ryżowy, pieczywo ryżowe płatki jaglane ziemniaki, mąka ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko i bezglutenowe przetwory mleczne miód, słodycze bez glutenu kawa naturalna i herbata soja, tapioka, amarantus, komosa ryżowa orzechy, soczewica, ciecierzyca sezam, siemię lniane Wynika z tego, że produkty, które kupujemy w sklepie mogą zawierać śladowe
Codzienna kuchnia niecodziennaLato, słońce i upały zobowiązują do jedzenia olbrzymiej ilości lodów! No ba! ;) Nie ma tu żadnych wymówek i nikt nie liczy kalorii ( no, bo przecież warto
Ostra na SłodkoUznaję tylko kremówki z budyniem bo kojarzą mi się z dzieciństwem i najlepszymi, jeszcze ciepłymi kremówkami z pobliskiej cukierni. Jakoś nie przemawiają do mnie kremówki z
Smakołyki AsiLekki, delikatny, bardzo bardzo smaczny. Mało słodki, więc coś co najbardziej lubię, ale fanatycy słodyczy muszą go troszeczkę dosłodzić, myślę że do musu mango można
Życie zaczyna się w kuchniLubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam, aby może zrobić galaretkę... Ciasto okazało się istnym hitem, że już nie raz przygotowywałam je na życzenie rodziny oraz znajomych. Całość jest przepyszna i wprost rozpływa się w ustach! Polecam! (Forma o wymiarach(...)cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - zmiksowanym
Di gotujewszystko co najlepsze dopiero przed Wami! Miały być pączki, arabskie, rok temu albo jeszcze dawniej. Ale jakoś nam jednak nie było do nich po drodze. Dałyśmy sobie czas, bez pośpiechu, presji, tak jest najlepiej. Poczekałyśmy, aż nasze myśli pójdą w jedną stronę. Aż w końcu naszła nas ochota na duuuuużo wałkowania, na francuskie i na drożdże. Jednym(...)piekł, nie wie co traci! Wpiszcie upieczenie croissants na listę tegorocznych postanowień:) Upiekłam czekoladowe croissants , które przygotowuje się łącząc masło z gorzkim kakao. Efekt przerósł moje oczekiwania. Rogaliki są cudownie maślane i mają niebywale uzależniający czekoladowy aromat. Z podanych w przepisie proporcji powstało 12 croissants . Z reszty ciasta upiekłam 6 pain au chocolat (ciastka nadziewane czekoladą
KUCHARNIA