Słodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się(...)szklanki ksylitolu,4 jaja,skórka otarta z 2 cytryn,sok z ½ cytryny,1 łyżka posiekanego estragonu,2 łyżki posiekanej stewii,nasiona z 1 laski wanilii.Spód:100 g ciastek owsianych,½ szklanki mielonych migdałów,3 łyżki masła migdałowego,4 łyżki oleju kokosowego.Sos:Duża garść listków bazyli,Garść listków mięty,3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu,½ szkl. pistacji (wyłuskanych
SzczyptaSmaQProste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać
Moja Delicjarabarbaru kule mrożone: 20 ml syropu z owoców czarnego bzu, 12 g żelatyny, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, (foremki do ciastek z dziurką) „ laski” rabarbaru: 1 łyżka cukru, 6 jagód jałowca, 6-8 łyżek syropu z owoców czarnego bzu mus: cienko obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sos czekoladowy: 50 g śmietany kremówki, 50 g deserowej(...)mało, należy dolać wodę i zagotować, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie. Kule mrożone: 280 ml przecieru z rabarbaru wlać do garnka, dodać 20 ml syropu z czarnego bzu (w razie potrzeby dosłodzić do smaku cukrem), zagotować, rozpuścić w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorąco przecieru zamieszać, następnie wlać więcej przecieru, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać
królestwo garówNiedawno wpadła mi w ręce książka "Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują" . Kilka przepisów już wypróbowałam. Są to proste dania, desery, przekąski, które nie wymagają
Kulinarne InspiracjeMasło maślane i herbatniki herbaciane ? W sumie to tak, bo i masło i herbata, które to spotkały się w jednym herbatniku. Aromatycznie, chrupiące, takie
kolorowotorcikowo"Life's short - eat cookies" bardzo mi przypadło do gustu to hasło, które zobaczyłam gdzieś w necie :) No bo czemu nie? Jeść czy nie
Bon appetit mon amieKokosowo- owsiane ciasteczka na bazie białek. Oryginalny przepis pochodzi z książki ” Pyszne do pudełka ” autorstwa Grażyny Bober – Bruijn. Kredowa okładka, piękne zdjęcia i
Niebieski kubek z kawaCiasteczkowania ciąg dalszy. A dzisiaj konkretnie pierniczenia :) Jeśli nie zdążyliście do tej pory upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować
My simple kitchenW ramach eksperymentów wczoraj zrobiłam z mamą wspaniałe migdałowe ciasteczka. Są tak pyszne, że postanowiłam że koniecznie będę je musiała zrobić wkrótce na urodziny moje i
Lili w kuchniI kolejny raz gotowałam, a raczej piekłam z Karoliną. Odkryłam, że to świetny sposób na wspólne spędzanie czasu, którego mi wiecznie brakuje. Mam frajdę z takiego
Kulinarne InspiracjeJagodzianki – drożdżowe bułeczki wypchane jagodami. W sezonie świeżymi, po sezonie z mrożonymi lub dżemem jagodowym. Mogą być posypane cukrem pudrem, polukrowane, z kruszonką lub bez
królestwo garówJeśli znacie Metrowca ( a znacie na pewno, przynajmniej z nazwy ), to te ciasto, to właśnie taki Metrowiec, tyle że złożony w taki sposób, aby w przekroju
Opowieści z piekarnikatakie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego przepisu we francuskiej cukierni jest trochę lepszy(...)tylko troszkę. Poza tym w tygodniu nie mam czasu ich zrobić, bo idę do pracy, a w niedzielę wolę sobie poczytać książkę niż kręcić krem migdałowy. Zwykle robię je bez pierniczków, ale pierniczki to dobry dodatek dla osób, które lubią słodkie śniadania – poza tym można sobie nimi przytrzymywać płatki migdałów, żeby nie spadały nam na spódnice przy jedzeniu
Ugotowane pozamiataneŚniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem
MarcinChefwłoskie? Łuskane orzechy włoskie mogą być smaczne przez długie miesiące bez ryzyka zjełczenia, o ile przechowywane są we właściwy sposób. Jeśli orzechy wyłuskane zostały na świeżo, czyli w krótkim czasie od zebrania ich, muszą zostać uprzednio wysuszone. Wystarczy wysypać je do dużego płaskiego pojemnika, lekko przykryć papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kilka(...)najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych, v połówki orzechów wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v posiekane orzechy rozsypane na bezie stanowią ostatnią warstwę słynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast, w szczególności ciasta miodowego
Trzeci talerz