ziemne (fistaszki) niż orzechy włoskie. Składniki na foremkę 20x30 cm (lub 25x25 cm): Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 220 g masła Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 180 g herbatników (zwykłych, jasnych) 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka(...)pieczenia. Ciepłą masę budyniową dzielimy na 3 równe części, które znajdą się między 4 warstwami herbatników. Na dnie blaszki układamy warstwę kakaowych herbatników, na które wykładamy pierwszą warstwę masy budyniowej. Na niej układamy warstwę jasnych herbatników. Na nie wykładamy drugą warstwę masy budyniowej i przykrywamy ją warstwą herbatników kakaowych. Ostatnią część masy budyniowej wykładamy na ciemne ciastka
Trzeci talerzMogą być zrobione z dowolnych płatków. W oryginalnym przepisie są zrobione z miodowych kółeczek, u mnie - czekoladowe. Najdłuższą częścią przepisu jest oczekiwanie na schłodzenie w
Czerwony Gupikmoże robić panna cottę czy tiramisu itp. więc istnienie takich "proszkowych smakołyków" jestem w stanie zrozumieć (pomijam aspekty zdrowotne) ale po co w sumie robić z proszku ciasto bez pieczenia skoro jego przygotowanie samemu zajmuje dokładnie tyle samo czasu? no przynajmniej wiem co mam w środku. No i najważniejsze, nie czarujmy się nawet totalny laik kuchenny(...)wiórki czekoladowe Wykonanie: Rodzynki przesypujemy do miseczki i zalewamy je rumem. W tym czasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy zestawiamy go z pieca do ostygnięcia. W tym czasie. Tortownicę wykładamy folią (spód i brzegi) następnie układamy warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix aby usztywnić ją całkowicie. Czekoladę roztapiamy
ciastkarnia na kruchym spodzieKorzenny aromat w połączeniu ze słodkimi śliwkami tworzy super ciasto o niezwykłym smaku. Szybkie do zrobienia na dużą formę. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60
zdrowo i aktywnieKorzenny aromat w połączeniu ze słodkimi śliwkami tworzy super ciasto o niezwykłym smaku. Szybkie do zrobienia na dużą formę. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60
Zdrowie i pysznie na talerzuJ ako, że mamy dzisiaj Dzień Dziecka, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na małe, słodkie co nieco Są to nietypowe, bezglutenowe ciasteczka, których głównymi składnikami
Okiem Blondynki by McBlondiJ ako, że mamy dzisiaj Dzień Dziecka, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na małe, słodkie co nieco Są to nietypowe, bezglutenowe ciasteczka, których głównymi składnikami
Okiem Blondynki by McBlondiPodstawowy przepis na ciasto drożdżowe bez mleka - proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto
prawdziwe jedzenietęsknią tylko za moją kuchnią, a nie za mną. Pierwsze co musiałam zrobić po powrocie do domu to upiec ciastka, bo jak to „niedziela i nie ma ciastek?” Miałam jeszcze schowany jeden słoiczek własnej produkcji wiśni kandyzowanych więc ulepiłam na szybko, ot tak od niechcenia jakieś ciacha i jak to bywa, gdy siedzę godzinami w kuchni(...)więc dodaj 50 ml wody. Dodaj posiekane orzechy i wiśnie. Masa jest grudkowata, ale gliniasta, bez problemy daje się formować. Możesz formować kulki wielkości orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczać, lub tak tak ja wylepiaj ciastem formę, dzięki czemu ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Smacznego! ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie
greenscarfPochodzę z Lubelszczyzny, dlatego podzielę się z Wami tym razem regionalnym przepisem na słono, a mianowicie "Pierogiem Biłgorajskim". Tak naprawdę zetknęłam się z nim przypadkiem po
Ciastka - domowe słodkościowijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z jagodami 600 g jagód 3 jagodowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody(...)czym gotową masę wykładamy na galaretkę. Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy. Składniki bezy: 3 białek 300 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałów Barwnik różowy Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy
Podróż w kulinariaciastek pełnoziarnistych 50 g masła Wykonanie: Ciastka bardzo mocno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Ja to robiłam w malakserze. Wymieszać do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm ( ja robiłam w formie o średnicy 23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć(...)intensywniejsze!), wymieszać. Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w zebrze). Nie mieszać. Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. *sernik pieczemy w kąpieli wodnej
Blondynka GotujeCiacha, ciastka i ciasteczka! To jest to co ciasteczkowe potwory lubią najbardziej 😄 Plusem przepisów na ciastka jest fakt, że można je wykonać praktycznie ze
Candy PandasJedni uwielbiają tą propozycję, inni wręcz przeciwnie. Ale jak wiele ludzi na świecie, tak wiele opinii na ten temat. To ciasto jest idealną propozycją dla osób bez piekarnika. Tak, takie osoby też istnieją. Nie jedna z moich znajomych w okresie, gdy wynajmowała mieszkanie (, a właściwie studencki kącik) była pozbawiona kuchenki. Ale w większości przypadków cud nowoczesnej techniki, którym jest(...)mojej kuchni. Ciasto "nadruszone" byście mogli zobaczyć jakie jest puszyste w środku. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżka budyniu czekoladowego kilka rodzynek Przygotowanie: Przygotowanie jest bardzo proste. Wszystkie składniki łączymy w misce np. mieszając łyżką. Na koniec dodajemy kilka
Słodkie okruszkiPięknie prezentujące się ptysie w postaci efektownych łabędzi. Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej
Słodka Strona