opcji po prostu nie przyjmuję do wiadomości). A na przywitanie wiosny mam wyjątkowy sernik. Pieczony, bo już bardzo dawno właśnie takiego u mnie nie było. Na samych białkach, które zostały po sosie, a które dodatkowo ubiłam; dlatego jest to najdelikatniejszy, najlżejszy sernik pieczony, jaki na blogu znajdziecie. Po prostu rozpływa się w ustach. Intensywnie kokosowy, pachnie zniewalająco. Bialutki, świetnie(...)blogach, podobno wymyśliła je Martha Stewart. Nie wiem, nie doszukiwałam się źródła. Mi wystarczy, że efekt jest rewelacyjny.Kokosowe mini serniczki z ananasowymi kwiatamiSkładniki:(na 10 sztuk)spód:65 g ciastek digestive10 g wiórków kokosowych30 g masłamasa serowa:200 g serka kremowego150 ml mleka kokosowego60 g cukru2 białkadodatkowo:250 ml śmietany kremówki100 g serka mascarpone10 truskawek5 łyżek chipsów kokosowych2
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczenie pierniczków to znana tradycja bożonarodzeniowa. U mnie również znana i stosowana. Dawniej lepiłam i dekorowałam aniołki z masy solnej, ale trudno powiedzieć żeby dało
Moja Mama GotujeCiasteczka owsiane z mlekiem kokosowym bez glutenu, laktozy, jaj i cukru. Wegańskie. Dodam jeszcze, że proste i szybkie do przygotowania. A do
Kuchnia bezglutenowaAktualnie jestem na etapie przygotowywania dla dzieci ze szkoły wróżb Andrzejkowych :) więc nic nie zrobi im większej frajdy niż ciasteczka z wróżbą. Przepis zapożyczony z
W Moim Magicznym DomuPamiętacie taki radziecki wynalazek jak patelnia do wypiekania ciasteczek? Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa ciasteczka z każdej strony. Kto jej nie odziedziczył po przodkach
kawawszklanceBanalnie proste, obłędnie pyszne. Bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne... :-) To wprost poezja smaku. Jednym słowem najlepsze i najprostsze ciasteczka maślane, jakie jedliśmy. Dodam
Smaczne Zdroweczęścią mojej codzienności. Chciałabym by jeszcze przez wiele lat był to mój sposób na życie. Przy okazji chciałabym podziękować Wam, moi drodzy Czytelnicy. Ten blog nie byłby taki sam bez Was <3 To Wy dajecie mi kopa do dalszych działań, to Wy mnie napędzacie. Cieszę się ogromnie, że odwiedza mnie Was tak dużo. Jest to mój mały osobisty(...)łyżek cukru pudru Polewa: 100 g białej czekolady 1-2 łyżki słodkiej śmietanki Masło roztapiamy na małym ogniu. Łączymy z pokruszonymi drobno ciastkami. Powstałą masą ciasteczkową wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm) i lekko ubijamy łyżką. Do misy miksera przekładamy twaróg, mascarpone, skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy jajka
Smaki Na TalerzuKrólowa serników znów wkroczyła do akcji! Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia. Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella. Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach. Ciasto smakuje obłędnie! Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę. Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej(...)czekolada mleczna – 100 g * biszkopty okragłe – ok. 30 szt * żelatyna – 2 łyżki * kakao do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dno tortownicy wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli twarde – możemy nasączyć odrobiną słodkiej kawy albo herbaty. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
Ostra na SłodkoBezglutenowe jagodzianki, które smakują jak najlepszy tradycyjny wypiek. Nikt nie chciał uwierzyć, że są bez glutenu! Zniknęły wszystkie w ciągu godziny... Mocno jagodowe, puszyste i delikatne. Przepyszne. Jedne z najlepszych jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: ciasto: 250 ml ciepłego mleka 130 g masła 25 g drożdży 500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 100 g drobnego cukru(...)ciastko krótko wyrób w razie konieczności podsypując mąką. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na ok. 10 kawałków. Kawałki ciasta spłaszcz ręką na owalane placki. Jagody wymieszaj z cukrem. Na każdym kawałku ciasta połóż po 1-2 łyżki jagód i sklej dobrze brzegi. Podsypuj mąką w razie konieczności. Tak przygotowane jagodzianki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia bezglutenowaOd kilku dni choruje. Ciepła, malinowa herbata z cytryną i imbirem towarzyszy mi non stop. Teoretycznie powinnam leżeć cały czas pod kołdrą, w łóżku, ale moje
CzarnawisienkaKto nie lubi rogalików? Są z marmoladą, z czekoladą, polane polewą czekoladową, lukrem czy posypane cukrem pudrem. Składniki: Ciasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2
W kuchni bez szafekLubię korzystać z nowych przepisów. Tym razem w ruch poszły pierniczki z dodatkiem drożdży. Wyszły bardzo dobre. U mnie na zdjęciach bez dekoracji, ale można
Kuchnia domowa AniDziś zapraszam Was na mały eksperyment. Karnawał ciągle trwa, więc, żeby tradycji stało się zadość trzeba zrobić faworki . Tym razem nie będzie to taki klasyczny przepis
Kulinarne przygody Gatitydobre, nie za słodkie ciasteczka, a szczególnie dzieci! Do tej pory na tej stronie pojawiały się dość miękkie ciastka, tym razem przepis na kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału (czyli też bez laktozy i kazeiny). Kruche ciasteczka są niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać je w kawie lub herbacie, możesz też je podać(...)owocami albo domową konfiturą. Myślę, że dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka – 2 olej kokosowy – ¼ szklanki ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka soda oczyszczona
PaleoSMAKDieta dietą, ale żeby tak całkowicie odmawiać sobie jakiejś słodkiej przegryzki ??? Bez przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas
Kulinarne przygody Gatity