pieczarkami A może... Rolada wieprzowa faszerowana mięsem z indyka Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z czerwonej cebuli i rozmarynem Tarta z kolorową papryką Na deser... Rogaliki z różą Szarlotka tatrzańska Ciasteczka piwne Drobne ciasteczka na każdą okazję Do picia... Napój pomarańczowy I koniecznie... Szampan z melonem ________________________________________________________________________ Mam nadzieję, że już wybraliście i stworzyliście listę menu na Waszego Sylwestra. Życzę szampańskiej zabawy
Kuchnia u Krysiskładniki: kromki chleba np. razowego 1 burak czerwony filety śledziowe cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto makowe: 300 g maku suchego 150 g masła, miękkiego 100 g miodu płynnego 250 g cukru pudru 6 żółtek 50 g kakao 3
Domowy Smak JedzeniaPischinger to deser z Krakowa i choć wafle przekładane kremem czekoladowym kojarzę z dzieciństwa, nikt u mnie tak ich nie nazywał. Moje dzisiejsze wafle robiłam na
CiastkozercyMohito to zdecydowanie mój ulubiony drink! Musiałam więc spróbować zrobić babeczki na bazie smaku limonki i mięty :) Te akurat powstały z myślą o sylwestrze, bo kto
Ciastkozercytrochę, że nie jest prawdziwy 😂 Do tego zrobilam jego ulubioną kostkę jogurtowo - serową z galaretką z zatopionymi w niej jadalnymi pająkami oraz babeczki czekoladowe z kremem i pajęczyną, orzechowe ciasteczka z pająkami i spiderinki - malutkie pizzerinki z pająkami z czarnych oliwek. Całość dopełniła rociągnięta wszędzie pajęczyna, sztuczne pająki, balony z pająkami, pająkowe konfetti, obrus i talerzyki w pajaki. Hitem(...)tort piernikowy z kremem pomarańczowym z zeszłorocznego przepisu z Bloga, linku TUTAJ Kostka Jogurtowo - Serowa z Galaretką i Pająkami (z suszonych śliwek i anyżowych żelków) z TEGO przepisu Przepyszne Ciasteczka Orzechowe z Pająkami znane Wam już z TEGO przepisu Muffinki z TEGO przepisu, ale w wersji z kakao i czekoladą, mascarpone, kremówką oraz czekoladową pajęczyną 😋 Maleńkie Pizzerinki (spiderinki
Słodko-Słony Świat Ilonysamo jak zwykły budyń.) Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i do środka wmieszać rodzynki w czekoladzie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Na ciastka przelać ciepłą masę, a na jej wierzchu ułożyć kolejną ich warstwę. Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem kawy i masła
Di gotujegrudniu przez mój piekarnik przewinęła się ogromna ilość ciastek i ciasteczek. Okazją do tego były szkolne słodkie kiermasze, przedszkolne uroczystości oraz domowe i wyjazdowe "warsztaty" zdobienia pierników. Ciasteczka renifery przygotowałam z myślą o przedszkolakach, na słodki poczęstunek dla małych aktorów po Jasełkach. Pomysł na minimalistyczną, a jakże uroczą dekorację zaczerpnięty z Pinterestu. Ciasteczkowe renifery mogą być propozycją
Smakowity Blog Kulinarnyskładniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 70 g cukru 2 jajka 70 g miodu 100 g masła 250 ml piwa, ciemnego 20 g przyprawy do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na 1 ciasto piernikowe: (pieczemy dwa takie ciasta) 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki żytniej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65
Domowy Smak Jedzeniasezamowego - 1/3 szklanki cukru lub miodu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - łyżka czekolady w proszku W/w składniki zagniatamy w jednolite ciasto, schładzamy w lodówce przez kwadrans. Wycinamy ciastka pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C, przez 20 minut. Studzimy. masa czekoladowa: - 2 czekolady gorzkie - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżeczki cukru - łyżka kako W/w zagotuj w rondelku
SMYKWKUCHNImąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika Ganache: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i imbirem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę
Oryginalny smaknastępnie przełożyć na stolnicę i zagnieść na gładkie ciasto ( w tym momencie można dodać kakao, mak lub inne dodatki smakowe). Rozwałkować na grubość około 3 mm i foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 5 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięto narodzin Miłości. Najchętniej w domu, nawet wówczas, gdy przygotowania wymagają uwagi i poświęcenia czasu i siły, a może właśnie dlatego. Kiedy wyjeżdżamy, obowiązków jest mniej, ale jakieś pyszne ciasteczka zawsze warto zrobić. Te bajecznie łatwe ciasteczka ze sporą ilością białego twarogu są tak samo smaczne jak proste. Jeżeli zastanawiacie się jeszcze jakimi ciachami uzupełnić świąteczne menu, szczerze polecam
I tu będę miała takie te