zetrzeć na tarce o grubych oczkach Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser pokroić na plastry i foremką do ciastek wyciąć wzorki. Ja wycięłam gwiazdki, a pozostały ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki, ser, jajka czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć obręcz (moja miała 18cm
O kuchni z uczuciemskładniki: ok. 6 buraków czerwonych 3-4 ząbki czosnku woda osolona solą, do smaku (u mnie na 1 litr wody 1 łyżka soli) wykonanie: Buraki myjemy
Domowy Smak Jedzeniajest dużo prostszy i równie pyszny :) Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik (użyłam tego z Lidla) 3 jajka 1/2 szklanki cukru brązowego Spód: 200 g ciasteczek maślanych 80 g masła Sos toffi: 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru trzcinowego 70 g masła Przepis na spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie
Emcia Pichciskładniki na biszkopt: 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na
Domowy Smak Jedzeniaziś upiekłem smaczne ciastka francuskie z jabłkami. Znikają bardzo szybko. T utaj znajdziesz przepis : francuskie z jabkami. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarneskładniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 400 ml mleka, letniego 2 łyżeczki soli dodatkowo mak, sezam, sól grubo ziarnista do oprószenia 4
Domowy Smak Jedzeniapoprzek 3 herbatniki, natomiast wzdłuż tyle ile chcemy(od tego zależy jakiej długości będzie nasza chatka). Na herbatniki układamy biały ser a na niego na środku ciemny ser. Złożyć ciastka aby utworzyły stożek. Polać ciasto polewą. Polewa: 1/3 margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody 2-3 kostki gorzkiej czekolady Wszystko oprócz czekolady rozpuścić, kiedy zaczyna
Olga Piecze i GotujePyszne, kruche ciasteczka z nerkowcami i gorzką czekoladą. Nerkowce są w miodzie - mówię Wam niebo w gębie! Idealne do porannej kawki. Uwaga szybko znikają! Zamiast nerkowców, możecie użyć każdego innego orzecha lub migdały :) Składniki (na 2-3 blachy ciastek): - 300g mąki pszennej - 200g masła (zimnego) - 100g cukru pudru - 1 jajko - 2-3 garście nerkowców (lub innych orzechów) - 1 czubata łyżka(...)pieczenia. W garnuszku rozpuścić miód i wsypać orzechy. Orzechy dokładnie wymieszać tak, aby każdy orzeszek był obklejony miodem. Na każdy krążek kruchego ciasta wykładać po 5 orzechów nerkowca. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10-15 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. W mikrofali albo na parze rozpuścić czekoladę i dekorować nią gotowe ciastka. Smacznego
CookYourselfskładniki: 4 średniej wielkości jabłka (u mnie szara reneta) 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 300 g mąki 125 ml mleka cukier do smaku dodatkowo do
Domowy Smak JedzeniaRogaliki na św. Marcina muszą być! Dlatego podpowiadamy, jak przygotować przepyszne rogaliczki inspirowane ciastem półfrancuskim. Zwykle ten przepis wykorzystujemy do przygotowania ciastek posypanych grubym cukrem, ale czekoladowe nadzienie przemawia do nas bardziej :) Brak cukru w cieście pozwala na polanie rogalików lukrem, nie powodując nadmiernej słodkości całego wypieku :) SKŁADNIKI: 250 g margaryny 250 g twarogu półtłustego 500 g mąki
Kuchnia od dwojgaspożywczą. Na dno wykładamy warstwę herbatników i warstwę kremu (mają być 4 warstwy herbatników i 5 warstw kremu). Ostatnią piątą warstwę kremu rozsmarowujemy na wierzchu, po czym posypujemy startymi ciastkami na tarce o drobnych oczkach oraz kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Tak jak pisałam na wstępie - robi się je szybko
Gotuj z Mąkąkoniec dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż masa lekko przestygnie. Następnie masę kakaową mieszamy bardzo dokładnie z mlekiem w proszku, kolejno dodajemy połamane na małe kawałki ciastka oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem. Po wyłożeniu dokładnie dociskamy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej
Gotuj z MąkąWitajcie :) Nie wyobrażam sobie kawy bez czegoś słodkiego i dlatego zawsze mam coś upieczone. W tygodniu są to najczęściej muffinki, babeczki lub ciastka a na weekend ciacho :)Dzisiaj mam propozycję pysznych babeczek z nutką korzenną i dżemem dyniowym. Babeczki można udekorować dowolnym kremem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki
Sama słodycz i szczypta chilisię do tego idealnie. Poza sernikiem polecam wam muffiny dyniowe z malinami , jesienne ciasto dyniowe i placki dyniowe . Udanych wypieków! Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 jaja 3 żółtka 2 łyżki(...)drobnego cukru Solony karmel: 4 łyżki białego cukru 60 ml wody 150 ml śmietany 36% 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki soli morskiem gruboziarnistej Przygotowanie: Spód- Herbatniki i ciasteczka owsiane rozdrabniamy w malakserze na okruszki przypominające piasek, dodajemy bułkę tartą i mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi obręczy smarujemy masłem. Na dno tortownicy
Smakowity Blog KulinarnyOstatnio niezbyt często piekę muffinki. Kiedyś robiłam to nagminnie. Chyba powinnam powrócić do tego zwyczaju przecież to szybki patent na smaczne ciastka! Łatwe w przygotowaniu jak każde muffiny, pachnące i smaczne. Czego chcieć więcej? Ten babeczkowy pomysł podpatrzyłam na blogu White Plate . U nas zniknęły w jedno popołudnie a jak będzie u Was? Przepis lekko zmodyfikowałam
Dzieje kuchennej Wiewióry