składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125
Domowy Smak JedzeniaKilka razy w roku potrzebuję do wypieków twardej marmolady, która nie wycieka z ciastek lub bułeczek podczas pieczenia. Stosowanej kupnej mnie przeraża (czego w niej nie ma?!). Dlatego od lat robię marmoladę z pigwowców z przepisu, który dostałam wiele lat temu od Pawła Ochmana. W tym roku postanowiłam część tych bogatych w pektyny owoców zmieszać z dereniem, z którego
Weekendy w domu i ogrodziecukinią i suszonymi pomidorami. Chciałam podać go z pieczywem, ale było tak jakoś za nudno. Powstała więc przepyszna i bardzo syta kanapka, z omlecikami, które wycięłam foremką do ciasteczek. Kanapkę z omlecikami przełożyłam chrupiącą i idealną do kanapek sałatą lodową. Kanapki pieczywa przed podaniem najlepiej opiec w tosterze, będą smaczniejsze! Nie warto wybierać złej jakości, bo przełoży się(...)kawałki suszonych pomidorów. Czekamy, aż omlet będzie gotowy, jajka mają być ładnie ścięte. Wierzch gotowego omletu posypujemy pozostałym, suszonym oregano. Gotowy omlet przekładamy na talerz. Przy pomocy foremki do ciasteczek wykrawamy omleciki. Przygotowujemy kanapki. Jedną z dwóch kromek chleba pokrywamy sałatą lodową, na wierzchu układamy dwa omleciki i przykrywamy drugą kromką chleba. Czynność powtarzamy z pozostałymi kromkami i omlecikami
Moja smaczna kuchniaskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125
Domowy Smak JedzeniaTe słone ciasteczka to moja zmora. Zmora w postaci kalorii, bo nie umiem poprzestać na jednym. Najczęściej piekę je więc wtedy, kiedy wybieram się do koleżanki
bistro mamaserem. Dokładnie mieszamy i dodajemy podzieloną również równo śmietanę Do brytfanki 30x24x6 (bądź do dwóch keksówek 30x12x6) wlewamy masy serowe w kolejności” gorzka, mleczna, biała. Wierzch lub spód wykładamy ciastkami. Opakowane w folie spożywczą ciasto wkładamy do lodówki. Na drugi dzień wykładamy je z foremki Pozostałe czekolady rozpuszczamy pojedynczo i przygotowujemy polewę
U FiolkiPyszne Ciasto - Sernik Cytrynowy na ciasteczkowym spodzie, w polewie czekoladowej. Robi się go szybko a smakuje idealnie. Polecam :) SKŁADNIKI na 12 porcji: Spód 150 g,ciastek czekoladowych 4 łyżki masła roztopionego Polewa 4 łyżki mleka 1 tabliczka czekolady Ciasto 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 1/2 szklanki cukru Sok z 1 cytryny 1 /2 szklanki rodzynek
Gotowanie Patkiładnie barwi ciasto na różowo. Niestety po upieczeniu nie wyglądają już tak różowo! Dlatego ‘kocyk’ z serka śmietankowego jak najbardziej się przyda :). Ciastka piekłam kilkakrotnie, za każdym Więcej... Artykuł Miękkie ciasteczka z malinami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłeklerki zdejmujemy z blachy i studzimy – jeśli mamy jeszcze pozostałości ciasta (a prawie na pewno tak jest), to teraz mamy okazję, żeby je wyłożyć i upiec kolejną serię przepysznych ciastek. Eklerki można pokroić wzdłuż bądź nabić szprycą – jednak wtedy nałożymy zdecydowanie mniej kremu. Jeśli więc zdecydowaliśmy się je przekroić (więcej kremu=więcej przyjemności), to na dolną część nakładamy wcześniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki: 500 g fasoli jaś 1pietruszka 2 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki ok. 200 g kiełbasy lub boczku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego tłuszcz
Domowy Smak Jedzeniasmaczna. W sam raz na taką pogodę, choć dziś jest dość ładnie, świeci słoneczko. Sałatkę przygotowałam z jednym z produktów Mamut . Możecie tam znaleźć super produkty, sucharki, grzanki, ciastka i inne. Polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipowidłami, przykryć utartą masą i schłodzić =. Na wierzch wylać zastygającą galaretkę przygotowaną w 3/4 wody podanej na opakowaniu. Wstawić bajaderkę do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, pokroić całość na kwadratowe ciastka. Źródło: Poradnik domowy, maj '08 Smacznego
Zielona KuchniaFrytki duże, grube i chrupiące – frytki belgijskie z sosami własnej produkcji Raminio Ramen Burger – burger w japońskim makaronie ramen Pizza Truck – pizza z pieca opalanego drewnem Słodka Fabryczka – węgierskie ciastka kominkowe Pasibus – burgery Wheel Meal – kuchnia meksykańska Arabeska – kuchnia bliskowschodnia Świnki Trzy – pulled pork Letni Kredens – pastrami Kill Grill Burger & Sandwich Bar – burgery Churros Amigos – hiszpańskie churros Jest
Karczma HonoriettyJuż dawno tak przyjemnie nie robiło mi sie zdjęć jak do tego wpisu. Powody są dwa: super tort, który chciałam zrobić od dłuższego czasu i przepiękne
CiastkozercySmak czekolady można sobie dobrać dowolnie – mleczną, deserową lub gorzką. Można również zmieszać pół na pół gorzką i mleczną i ja tak właśnie zrobiłam:) Spód: 180-200 g ciasteczek digestive w czekoladzie 130 g masła Warstwa serowa: 1 kg sera sernikowego (u mnie Piątnica) 100 g czekolady (gorzka, deserowa lub mleczna – w zależności od tego jak bardzo wytrawny(...)cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/3 szkl. mleka Dodatkowo: 6-7 bananów Blaszkę 21x32cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze części i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy. Ciasteczka rozdrabniamy na pył. Przesypujemy do miski. Łączymy z przestudzonym masłem. Masą wykładamy dno blaszki. Żelatynę przesypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy – tylko
Smaki Na Talerzu