składniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 400 ml mleka, letniego 2 łyżeczki soli dodatkowo mak, sezam, sól grubo ziarnista do oprószenia 4
Domowy Smak Jedzeniapoprzek 3 herbatniki, natomiast wzdłuż tyle ile chcemy(od tego zależy jakiej długości będzie nasza chatka). Na herbatniki układamy biały ser a na niego na środku ciemny ser. Złożyć ciastka aby utworzyły stożek. Polać ciasto polewą. Polewa: 1/3 margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody 2-3 kostki gorzkiej czekolady Wszystko oprócz czekolady rozpuścić, kiedy zaczyna
Olga Piecze i GotujePyszne, kruche ciasteczka z nerkowcami i gorzką czekoladą. Nerkowce są w miodzie - mówię Wam niebo w gębie! Idealne do porannej kawki. Uwaga szybko znikają! Zamiast nerkowców, możecie użyć każdego innego orzecha lub migdały :) Składniki (na 2-3 blachy ciastek): - 300g mąki pszennej - 200g masła (zimnego) - 100g cukru pudru - 1 jajko - 2-3 garście nerkowców (lub innych orzechów) - 1 czubata łyżka(...)pieczenia. W garnuszku rozpuścić miód i wsypać orzechy. Orzechy dokładnie wymieszać tak, aby każdy orzeszek był obklejony miodem. Na każdy krążek kruchego ciasta wykładać po 5 orzechów nerkowca. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10-15 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. W mikrofali albo na parze rozpuścić czekoladę i dekorować nią gotowe ciastka. Smacznego
CookYourselfskładniki: 4 średniej wielkości jabłka (u mnie szara reneta) 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 300 g mąki 125 ml mleka cukier do smaku dodatkowo do
Domowy Smak JedzeniaRogaliki na św. Marcina muszą być! Dlatego podpowiadamy, jak przygotować przepyszne rogaliczki inspirowane ciastem półfrancuskim. Zwykle ten przepis wykorzystujemy do przygotowania ciastek posypanych grubym cukrem, ale czekoladowe nadzienie przemawia do nas bardziej :) Brak cukru w cieście pozwala na polanie rogalików lukrem, nie powodując nadmiernej słodkości całego wypieku :) SKŁADNIKI: 250 g margaryny 250 g twarogu półtłustego 500 g mąki
Kuchnia od dwojgaspożywczą. Na dno wykładamy warstwę herbatników i warstwę kremu (mają być 4 warstwy herbatników i 5 warstw kremu). Ostatnią piątą warstwę kremu rozsmarowujemy na wierzchu, po czym posypujemy startymi ciastkami na tarce o drobnych oczkach oraz kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Tak jak pisałam na wstępie - robi się je szybko
Gotuj z Mąkąkoniec dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż masa lekko przestygnie. Następnie masę kakaową mieszamy bardzo dokładnie z mlekiem w proszku, kolejno dodajemy połamane na małe kawałki ciastka oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem. Po wyłożeniu dokładnie dociskamy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej
Gotuj z MąkąWitajcie :) Nie wyobrażam sobie kawy bez czegoś słodkiego i dlatego zawsze mam coś upieczone. W tygodniu są to najczęściej muffinki, babeczki lub ciastka a na weekend ciacho :)Dzisiaj mam propozycję pysznych babeczek z nutką korzenną i dżemem dyniowym. Babeczki można udekorować dowolnym kremem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki
Sama słodycz i szczypta chilisię do tego idealnie. Poza sernikiem polecam wam muffiny dyniowe z malinami , jesienne ciasto dyniowe i placki dyniowe . Udanych wypieków! Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 jaja 3 żółtka 2 łyżki(...)drobnego cukru Solony karmel: 4 łyżki białego cukru 60 ml wody 150 ml śmietany 36% 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki soli morskiem gruboziarnistej Przygotowanie: Spód- Herbatniki i ciasteczka owsiane rozdrabniamy w malakserze na okruszki przypominające piasek, dodajemy bułkę tartą i mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi obręczy smarujemy masłem. Na dno tortownicy
Smakowity Blog KulinarnyOstatnio niezbyt często piekę muffinki. Kiedyś robiłam to nagminnie. Chyba powinnam powrócić do tego zwyczaju przecież to szybki patent na smaczne ciastka! Łatwe w przygotowaniu jak każde muffiny, pachnące i smaczne. Czego chcieć więcej? Ten babeczkowy pomysł podpatrzyłam na blogu White Plate . U nas zniknęły w jedno popołudnie a jak będzie u Was? Przepis lekko zmodyfikowałam
Dzieje kuchennej Wiewiórytroszkę bliżej przyjrzeć się tym przepisom, oczywiście zmodyfikowałam ten przepis troszkę pod siebie i powiem wam, że wyszły z tego całkiem fajne ciasteczka ;) Składniki na około 2 blaszki ciastek z moimi malutkimi zmianami ;) 100 g zimnego masła 50 g drobnej polenty (kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej) 150 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1 i 1/2 cytryny
Gotowanie...to proste !cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka jaj klasy M 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki 2 łyżki wiórek kokosowych – u mnie Targroch 1 banan kokosowe ciasteczka (u mnie bez cukru) Przygotowanie: Pół szklanki mleka przelać do miseczki. Resztę mleka zagotować z masłem. Do miski z mlekiem dodać oba cukry, 2 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać(...)dwóch pucharków. Następnie nałożyć pokrojonego w kostkę banana (część zostawić do dekoracji) i całość przykryć waniliowym budyniem. Na wierz każdego deseru wyłożyć po kilka kawałków pokrojonego banana, pół kokosowego ciasteczka, a całość posypać wiórkami. Podawać od razu. Smacznego
Słodkie okruszkicukier waniliowy 6 torebeczek śmietan fix 1 mały słoiczek dżemu z czarnych winogron KLIK herbata o smaku czarnej porzeczki do nasączenia ciasta około 7 ciastek maszynkowych Brześć blaszka o wymiarach 29/29 cm Wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki na biszkopt kakaowy: 80 g maki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak Jedzeniasporej ilości gorzkiej czekolady. Jej smak przełamują kwaśnawe maliny i chrupiący, czekoladowy spód. Doskonale smakuje z filiżanką kawy. Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) spód 450 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (typu Oreo) 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 500 g malin mus z czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g gorzkiej czekolady
Pyry na Gaz