Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka 193wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku? I bez żadnych wymówek. A resztę ciasta pozostałego z wykrawania choinki, z pewnością wykorzystacie na zwykłe ciastka posypane choćby cukrem lub np. rogaliki z resztą masy makowej. Przepis należy do cyklu Przepisy Świąteczne last minute – dla wszystkich zabieganych {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl
Mieszam w Garnku
tatar ze śledzia na szybko 152składniki: 4 płaty śledziowe z zalewy 4 ogórki parę grzybków marynowanych (prawdziwków, maślaków, pieczarek) 1 cebula pieprz grubo mielony wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobna
Domowy Smak Jedzenia
Miękkie pierniczki na syropie z agawy 336minut * w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie (grzanie dół). Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy) . Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Uwaga: czas uzależniony od grubości pierniczków. Doradzam po 10 minutach pieczenia sprawdzić jednego z pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać
Słodkie okruszki
CIASTECZKA POCAŁUNKI WAMPIRA :[ 160szczypta soli około ½ słoika dżemu malinowego bez pestek ,które trzeba przetrzeć go przez sito ( ja użyłam dżemu truskawkowego którego nie przecierałam) 1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów ciastek Wykonanie: masło ucieramy z cukrem, na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i miksujemy następnie do masy stopniowo dodajemy mąkę , ciasto(...)robimy dwie dziurki tak aby dżem mógł z nich wypłynąć podczas pieczenia ( nie we wszystkich ciasteczkach dżem wypłynął, więc jeszcze na ciepłych dżemem domalowałam krwiste ślady ) ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 165-170°C około 15-20 minut na złoty kolor. Źródło: http://caketime.blox.pl/2012/10/Caluski-wampira-na-Halloween.html
Słodkie zapomnienie
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO KAKAOWE 211wyrabiamy, aż uzyskamy jednolity kolor, formujemy kulkę i również schładzamy w lodówce 1godzinę ze schłodzonego ciasta wykrawamy najpierw dużą foremką kształty, następnie małą foremką na środku każdego ciastka wykrawamy mniejszy kształt i ciasteczka ciemne wkładamy w środki jasny ciasteczek i odwrotnie ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnienie
FIT KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE 251Bardzo szybkie w wykonaniu, smaczne a do tego zdrowe, kruche ciasteczka orzechowe. Dla mnie strzał w dziesiątkę :D przepis znalazłam na istagramie na be_fit_with_ania_and_michal Składniki: 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu 3 łyżki mąki ryżowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30g wiórków kokosowych 30g posiekanych orzechów ziemnych 50g posiekanych daktyli suszonych
Słodkie zapomnienie
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CYNAMONOWE 221około 30 minut po tym czasie na stole posypanym mąką wykrawamy ciasteczka ja użyłam tutaj stempelków bo faktycznie tak jak autorka przepisu mówi , dzięki mące ryżowej wzór na ciastkach ładnie się utrzymuje, więc polecam stempelki ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-17 minut na złoty kolor w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170ºC
Słodkie zapomnienie
Makowiec na kruchym cieście 214następnie przykleić do ciasta za pomocą lukru *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut. Po wyjęciu makowca, możemy upiec ozdobne ciastka. Pieczemy je w tej samej temperaturze, przez około 15 minut . Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka przyklejamy do makowca za pomocą lukru *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: 10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające
Blog z Apetytem
ekspresowy piernik bez jajek 263składniki: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 220 – 250 g cukru 250 ml mleka 125 ml oleju 3 łyżki powidła śliwkowego lub dowolnego dżemu 30
Domowy Smak Jedzenia
MENU NA BOŻE NARODZENIE 211jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym
Smaczne Zdrowe
Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce 222Kolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami
Oryginalny smak
Chipsy z nori w aromatycznej tempurze 284Chrupiące wodorosty nori smażone w tempurze to popularna przekąska w krajach azjatyckich. Mogą być alternatywą dla chipsów, chrupek itp., którymi tak chętnie się objadamy. Są pyszne
Oryginalny smak
Pyszny kremowy Sernik z karmelem 242kąpieli wodnej, robię to w ten sposób: naczynie żaroodporne z wodą umieszczam na spodzie piekarnika, a nad nim wkładam blachę z sernikiem. Wykonanie: Składniki na spód: 250 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub maślanych 80 g masła, roztopionego Ciastka i masło wrzucić do blendera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć
Kubki smaku
Jak mrozić ciasto na ciasteczka… 356Dzisiaj nie będzie nowego przepisu, ale za to będzie kilka słów o tym, co tygryski lubią najbardziej, czyli o ciastkach, a dokładnie o tym, jak je zamrażać, żeby móc w każdej chwili cieszyć się smakiem domowego ciasteczka bez potrzeby robienia w kuchni zbędnego bałaganu ;) W moim tycim zamrażalniku zawsze znajdzie się miejsce na ciasteczka,… Continue reading Jak mrozić ciasto
brunetkawkuchni
Sernik na zimno z jogurtem naturalnym 146jogurtu naturalnego 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki (25-30 g) żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Spód: 1 opakowanie (250 g) ciasteczek markiz waniliowych 2 łyżki rozpuszczonego masła Dodatkowo: 1 galaretka 1 szkanka borówek Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, równomiernie
Fitsweet.me