spróbować jakie w smaku wyjdzie ciasto serowe z dodatkiem drożdży i miło się zaskoczyłam, bo nie tylko ładnie wyrosły ale też były bardzo pulchne, o lekkim posmaku twarogu. Takie ciastka wystarczy polukrować lub posypać cukrem pudrem ale mi zostało trochę konfitury malinowej więc część nadziałam. Rozeszły się w momencie, to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki na 25 sztuk: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 25 g drożdży 2 żółtka 1 jajko 250 ml mleka, letniego 60 g masła 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniafaworki. Właśnie! Faworki czy chrust? Podobno zależy to tylko i wyłącznie od regionu, w którym mieszkamy. My - na północy wolimy mówić faworki, a mieszkańcy południa - chrust... A same ciasteczka niczym się nie różnią :) Tajemnicą chrupiących faworków jest dobre wyrobienie ciasta, by do ciasta wbić dużo powietrza oraz smażenie na naprawdę dobrze rozgrzanym tłuszczu. A same faworki robi się błyskawicznie(...)książkę kucharską z dobrą gospodynią! Pobierz plik PDF z przepisem na faworki - chrust książka kucharska dobrej gospodyni - faworki chrust Inne przepisy na słodkości od dobrej gospodyni: racuchy z owocami ciasteczka twarogowe muffiny z dodatkami
dobra gospodyni dom wesołym czyniKolejny pomysł na „Tłusty czwartek”. Tym razem są to churros, czyli pączki hiszpańskie, które przygotowuje się z ciasta parzonego i smaży na głębokim tłuszczu
Oryginalny smakRóże karnawałowe to ciastka robione z tego samego ciasta co faworki. Fantazyjnie wyglądające płaty ciasta zwieńczone są konfiturą. Nie tylko świetnie smakują ale są też ozdobą stołu. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu co zrobić na Tłusty Czwartek, skorzystajcie z tego przepisu. Satysfakcja gwarantowana:) Składniki: 300 g mąki 3 żółtka 5 łyżek śmietany 18% kieliszek spirytusu łyżka cukru szczypta soli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasito pokryte ręcznikiem papierowym tak by odsączyła się z niego woda, dzięki czemu pozostanie nam gęsta masa. Taką masę miksujemy razem ze słodzidłem i przekładamy nią nasze ptysie. Ciastka dekorujemy według uznania - na przykład roztopioną gorzką czekoladą. Przechowujemy w lodówce. Smacznego
Health-Fit-Lifeskładniki: 1000 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g drożdży 6 żółtek 1 jajo 500 ml mleka 5 łyżek oleju 150 g cukru 1 kieliszek spirytusu
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 200 ml mleka 150 g pure z dyni 60 g masła, w temperaturze pokojowej 40
Domowy Smak Jedzenianaprawdę smaczne i eleganckie ciacho. Znikało tak szybko, że cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia. Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastolnicę, zagnieść ciasto i rozwałkować (grubość zależy od Waszych upodobań smakowych). Z ciasta wykroić romby, na ich środku zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec ciastka przez nie. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Krok po kroku: 1. Przełożyć wszystkie składniki na ciasto 2. Zagnieść ciasto
KuchniaWeDwoje.plPozostałe ciasto raz jeszcze zagniatamy i wykrawamy lub smazymy małe okrągłe pączusie. Pączki przykrywamy i pozostawić do podwojenia objętości czyli na ok. 25 minu. Powinny być dobrze napuszone. Wyrosnięte ciastka smażymy w oleju rozgrzanym do 175 st.C., po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące od razu posypujemy obficie cukrem wymieszanym z cynamonem i odkładamy na talerz
Dzieje kuchennej Wiewiórygładką masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,sodą i imbirem,dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy ciasto łyżką, będzie miało lekko rzadką konsystencję, ale tym się nie zrażajcie, dzięki temu ciastka będą mięciutkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dłonie zwilżamy wodą i łyżeczką nabieramy porcję ciasta tworząc kulkę wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce w odstępach. Piekarnik rozgrzewamy
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki: 100 g daktyli suszonych 80 g wiórek kokosowych 60 g sezamu 1 łyżka masła kokosowego woda do namoczenia daktyli dodatkowo: ok. 20 g wiórek kokosowych
Domowy Smak Jedzeniaminut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie, w garnku lub głębokiej patelni, rozgrzewamy 3-4 cm warstwę oleju. Powinien mieć ok. 180-190ºC. Gdy będzie za zimny – ciastka będą chłonąć tłuszcz, gdy za gorący – będą się zbyt szybko rumienieć i palić. Najlepiej jest wrzucić dużą kroplę ciasta do oleju – będzie dobry, gdy ciasto zacznie skwierczeć
Poezja smakuoraz na różne imprezy domowe. Jeśli szukasz ciekawych przepisów na słodkości, które robi się bardzo szybko i można je przygotować również z dziećmi, to gorąco polecam najlepszy przepis na ciastka owsiane
AniaGotuje.pl