składniki na ciasto szpinakowe: 260 g mąki orkiszowej lub pszennej 130 g świeżego szpinaku 170 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 ml oleju
Domowy Smak JedzeniaWspaniałe ciasteczka ,szczerze polecam. Czy wymagają wprawy? Raczej cierpliwości są trochę chimeryczne jak beza ale warto uzbroić się w cierpliwość i upiec. Przepisów jest bardzo dużo. Długo szukałam najprostszego z możliwych i jest. Postępujcie zgodnie z instrukcją i będziecie mieć swoje makaroniki których użyłam do dekoracji tortu mojej córki. Zapraszam Składniki 125 g mąki … Czytaj dalej Makaroniki-francuskie ciasteczka
gotuj ze mnąBardzo lubię własnoręcznie robione prezenty. Naprawdę. Szczególnie jeśli są słodkie i można je zjeść ;) i taką propozycję mam dla Was na zbliżający się Dzień Matki. Babeczki
CiastkozercyPyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak
CiastkozercyCześć :D Ciasteczko, kawa i ulubiona książka albo serial. Niektóre z nas pewnie czas spędzą na wyśmienitej kolacji z bliską osobą :D Tym, co spędzają święto przed TV czy komputerem i tym, co mogły oderwać się od domowych obowiązków życzę, by każdy dzień był świętem :D Tym, które spędzają ten czas w pracy podwójnie tego życzę(...)wielu innych obowiązków. Znajdźmy czas tylko dla siebie :D Miejmy zawsze obok siebie kochane osoby, to jest szczęście <3 Zapraszam na kawę i ciastko :D O ciasteczku jutro. Dziś ....świętuję :D pozdrawiam serdecznie i do jutra
Pieprzyć z Fantazjąpokruszonych herbatników * 1/4 kostki masła Na polewę: * tabliczka czekolady mlecznej * 1/5 kostki masła * 2 łyżki wody * 2 łyżki cukru - opcjonalnie Herbatniki zblendowałam dość drobno. Masło rozpuściłam i połączyłam z ciastkami. Uzyskaną masą wylepiłam blaszkę ( 25x21 cm) wcześniej wyłożoną pergaminem do pieczenia. Spód podpiekłam 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam
Pieprzyć z Fantazjądodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kruszonkę wyjmujemy z zamrażarki i za pomocą foremki do ciastek wycinamy kółeczka o średnicy naszych ptysi. Na każdego nakładamy krążek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż ptysie urosną, a warstwa kruszonki zamieni się w chrupiącą skorupkę
Mienta blogUwielbiam lawendę! Może dlatego, że zawsze rosła w ogrodzie mojej Mamy, albo dlatego, że w domu mojej Babci wiszą w szafach te urocze małe woreczki, które
Ciastkozercypozostałą ubitą kremówkę. Ostatni blat biszkoptu od spodu posmarować dżemem i posmarowaną stroną ułożyć na warstwie śmietany, a następnie nasączyć. Wierzch i boki posmarować odłożoną ubitą śmietanką - aby ciastka i opłatek mogły się trzymać. Gotowy tort udekorować według uznania. (*) Jeśli nie chcecie tortu dekorować opłatkiem i/lub boków obkładać biszkoptami do użyjcie więcej kremówki - o około
Di gotujeWarstwowa sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, szczypiorkiem, jajkami, serem żółtym i krakersami, która ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Idealna na imprezę, święta lub piknik. Prosta do przygotowania
Oryginalny smakstrumieniem wlewamy do niego wystudzoną żelatynę z galaretką i ubijamy całość chwilę do połączenia się składników. Wylewamy do tortownicy. Ja nie wykładam jej biszkoptami, bo po prostu nie lubię "ciastek" w serniku na zimno, ale jeśli lubicie sernik z biszkoptami na spodzie, oczywiście możecie ich użyć do wyłożenia foremki. Rabarbar obieramy, kroimy, przekładamy do garnka, wlewamy pół szklanki
Walijskie Pichceniewody i obie odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę rozpuszczamy. Herbatniki rozkruszamy i łączymy z kakao, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i robimy tzw: "mokry piasek". Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wysypujemy ciastka. Lekko dociskamy herbatniki do dna formy a następnie wkładamy spód do lodówki. Borówki oraz maliny myjemy i delikatnie osuszamy. Borówki wkładamy do kielicha blendera, dodajemy cukier oraz jogurt
słodkie i nie tylko historie kulinarnechrust? Czym się różnią, czy w ogóle się różnią? Satysfakcjonującej dla mnie odpowiedzi udzielił mój ulubiony językoznawca Pan profesor Jerzy Bralczyk : „Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej(...)Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju.” Ponieważ nie pochodzę z południa, więc te kruche, delikatne i suche jak gałązki ciasteczka, to będą… Faworki na piwie. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 (może być tortowa) - 4 żółtka - ½ szklanki jasnego piwa - 1 łyżeczka masła - szczypta soli Dodoatkowo: - olej (może być
mojewypiekiinietylkoRobiłam ciasteczka z dziurką ..a, że wyciągając foremki z pudełka wpadły mi w oko dawno nie używane foremki na tartaletki , tak więc przy okazji z tego samego ciasta zrobiłam kilka tartaletek..Jak widać na załączonym zdjęciu troszkę za mocno mi się spiekły, po prostu zajęłam się przekładaniem ciasteczek i zapomniałam o tartaletkach w piekarniku,ale dodamy jakieś nadzienie
Moje domowe kucharzenieMój ranking na ulubione ciasto jest bardzo zmienny – kiedy próbuję nowych przepisów często myślę, sobie, że tak, właśnie to jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam
Ciastkozercy