powideł (u nas domowe powidła żurawinowe, dobrze pasują też z czarnej porzeczki) POLEWA: 50 g margaryn 3 łyżki mleka 60 g cukru pudru 25 g kakao * jeśli używamy suchych ciastek, należy dodać 3 - 4 łyżki kremu czekoladowego lub serka homogenizowanego Margarynę gotujemy z mlekiem, kakao i cukrem. Wrzucamy żurawinę i odstawiamy, aby całość nieco przestygła. Ciasto kruszymy albo mielimy
Kuchnia od dwojgaskładniki : 160 g maku (suchego) 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 330 g cukru 125 ml mleka
Domowy Smak Jedzeniasposoby na produkcję lodów i piękne zdjęcia. 10. Yotam Ottolenghi, Helen Goh „Słodko” Ci, co obserwują Lady kitchen na Facebooku, wiedzą co stało się z próbą upieczenia przeze mnie ciasteczek kruchych i maślanych. Wyszedł jednolity placek, który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się(...)Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą i chcą jeszcze. Lubicie piec lub chcecie się nauczyć? Ta książka koniecznie musi trafić na waszą półkę! 11. Yotam Ottolenghi „Cała Obfitość” Tu jestem trochę nieobiektywna
ladykitchenDziś mam dla Was prawdziwą ucztę smaków! Plus wskazówki dla ciekawych jak zrobić baardzo wysoki tort z biszkoptu. Śmietankowy tort z żurawiną robiłam z okazji przyjęcia
CiastkozercyMuszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest
Oryginalny smakcukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 120 g solonych orzeszków ziemnych 120 g gorzkiej czekolady 1 budyń smietankowy lub waniliowy bez cukru + pozostała masa kajmakowa 2 batoniki Snickers Maślane ciastka zmielić na mąkę, dodać cukier puder i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm. Docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na około 20 minut
Domowa cukiernia Ewygodziny aby trochę stwardniało. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto na około 3 mm, i wycinamy pierniczki o dowolnym kształcie gwiazdki itp. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka, pieczemy 8 minut w temperaturze 180 % C, wykładamy i studzimy. Zimne ciasteczka smarujemy z jednej strony marmoladą i sklejamy. Teraz dekorujemy dowolnie lukrem, rozpuszczoną czekoladą i posypkami. Zapraszam do obejrzenia
Kulinarne Fantazje MarioliMiseczki z płatków kukurydzianych wypełnione pysznym, aromatycznym, kokosowym puddingiem z tapioki, pachnącym imbirem i trawa cytrynową. Idealny początek dnia lub… deser Dekoracja to również tapioka
Oryginalny smakPowoli zaczynamy przygotowania do świąt, więc zapraszam na p yszne kolorowe ciasteczka, idealne na Boże Narodzenie. Można je zjeść, ale również są idealną ozdobą stołu świątecznego. Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 20 dkg miodu płynnego 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody Lukier(...)przyprawę do pierników i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i dajemy na około godzinkę do lodówki. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy 4 różnej wielkości gwiazdki. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak pierniczki ostygną robimy lukier, ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny na gładką
Kuchnia u Bietkifakt, że jest pieczony w kąpieli wodnej ,dodaje mu lekkości i puszystości. Wprowadziłam lekkie modyfikacje. Przepis z książki "Domowe wypieki" Joanny Niedobeckiej. Składniki na spód 150 g ciasteczek maszynkowych śmietankowych Brześć 70 g masła Składniki na masę serową 500 g twarogu z wiaderka u mnie ROTR 250 g serka mascarpone 1 puszka kajmaku 3 jaja(...)mleka) Dodatkowo do polewy śmietanka 36% u mnie ROTR masło u mnie ROTR kakao opcjonalnie beziki do dekoracji Okrągła tortownica o średnicy ok.24 cm Ciasteczka zmiksuj w blenderze na piasek, rozpuść masło i do ciepłego wsyp je i wymieszaj dokładnie. Dno tortownicy wyłożyć papierem, a następnie zacisnąć obręcz, obciąć wystający papier. Brzegi posmarować np.olejem kokosowym i posypać mąką
Z Kuchni Do Kuchnigóry przepraszam. Za to gwarantuję, że smak pizzy będzie w pełni zadowalający. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki na ciasto na blachę szeroką, prostokątną, tak jak do pieczenia ciastek: 200 g skrobi ziemniaczanej 100 g mąki gryczanej 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej + do podsypywania 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gumy guar ok. 400 ml ciepłej
Kawa z mlekiemtortownicę. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb A może Ci się przyda: 1. zestaw świątecznych pieczątek do ciastek , 2. duża łyżka cedzak , 3. forma na misiowe żelki , 4.genialne czyściki z włókna szklanego , 5. krajalnica do spirali z ziemniaków i mamy przekąski niczym z wakacyjnego kurortu:), 6. miska
Cukiernia Pychotkiwstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, odstawić na 5 minut . Następnie podzielić na dwie części i ,każdą z nich wałkować .Wycinać ciasteczka ,wzór zależy od Was. Gotowe układać na blaszce ,ciasteczka nie rosną. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Pieczemy 12-15 minut, do zarumienienia.:)) ps. cudownie chrupiące i uzależniające tutaj
w mojej kuchniŚnieżny grudniowy wieczór, kocyk, herbatka z pomarańczą i goździkami, a do tego malutkie maślano-imbirowe ciasteczka, które wręcz rozpływają się w ustach. Idealne nie tylko zimą!!! Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru 125 g masła 1 jajko 1,5 łyżeczki imbiru szczypta soli Przygotowanie: Ze składników wyrobić gładkie ciasto i wstawić do lodówki(...)czasie ciasto rozwałkowac i wykrawać ciasteczka. Piec ok.10 - 12 minut w temp. 180*C SMACZNEGO
Malinowo w kuchniDzisiaj słodkości dla miłośników kawy Przepyszne bezy czekoladowe przełożone aromatycznym kremem kawowym… Połączenie idealne, któremu nie można się oprzeć. Pycha! Do masy kawowej dodałam odrobinę
Oryginalny smak