pewno wiele z nas próbowało popularne ciastka Cantucci <3 ja je uwielbiam chociaż są to chyba najtwardsze ciastka jakie jadłam w życiu :) jedni polecają je do cappuccino aby je maczać , ja zdecydowanie wole je chrupać. Przepis na około 40 sztuk SKŁADNIKI: 280g mąki 150g cukru pudru 150g migdałów najlepiej całych ewentualnie płatków z firmy Helio 2 jajka
Dziś Ja gotujeMacie ochotę na coś słodkiego, ale nie chce Wam się piec? Oto szybka i prosta tarta bez pieczenia, którą zrobicie w 20 minut. Składniki oraz sposób przygotowania Spód: 20 ciasteczek oreo 70 g rozpuszczonego masła W blenderze miksujemy ciasteczka, po czym dodajemy masło. Wgniatamy w formę do tarty. Krem: 13-15 ciasteczek oreo 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% 3 łyżki(...)oleju W blenderze mielimy ciasteczka najdrobniej jak się da. Dodajemy olej i śmietankę. Ponownie miksujemy i wykładamy na spód ciasta. Bita śmietana: śmietana 36% cukier puder Całość ubijamy mikserem i kładziemy na wierzch ciasta. Posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Autor przepisu: Kinga Artykuł Tarta Oreo bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyBajadera Bajadera, ciastko bez pieczenia, którego historia sięga ponad 70 lat i jestem jedną z najbardziej szczerzonych receptury w cukierni Kraš z Zagrzebia. Myślę, że najlepiej opisze to sama Cukiernia Kraš, cytat z jej strony internetowej: Bajadera to jedna z najbardziej znanych marek Kraš na rynku chorwackim. Ten najwyższej jakości deser łączy w sobie środkowoeuropejską sztukę przyrządzania deserów z orientalnym(...)nadaje jej niepowtarzalny, rozpoznawalny smak. Bajadera to pierwszy chorwacki produkt cukierniczy, któremu przyznano etykietę „Oryginalnie chorwacki”… Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, zapraszam na pyszne, domowej produkcji ciastko Bajadera. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut ➕chłodzenie 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 250-350 g zwykłych herbatników, zmielinych 1 szklanka cukru 0/5 szklanki wody 0/3 szklanki mleka 2 szklanki mielonych
RafalCookjasne, historycy mówią, że powstały gdzieś pomiędzy XIV a XV wiekiem, kiedy to Holandia, bardzo aktywnie handlowała przyprawami. Musisz wiedzieć, że w Chorwacji wycina lub raczej odciska się ciastka specjalną, ręcznie rzeźbioną, drewnianą formą, której ja niestety nie posiadam, ale nadałem moim herbatnikom miodowym, niepowtarzalny kształt, przy pomocy… Klocków Lego. I możesz się śmiać mój czytelniku(...)kiedy dziewczyny mojego chorwackiego Bossa 😊 też Chorwatka, zjadła ciastka, powiedział, że się wzruszyła, ponieważ dawno ich nie jadła, a moje, mimo odciśnięte w klocu, przypomniały jej o rodzinnym domu, bo smakowały jakby, jadła je w rodzinnym domu. Na zakończenie mojej nudnej opowieści, wzruszony, życzę Ci smacznego. 👥 – dwie blaszki, lub trzy herbatników mi wyszły ⏰ – 180 minut
RafalCookCiastka Francuskie z czekoladą to świetny pomysł na coś słodkiego dla zabieganych :). Składniki: – 400 g gotowego ciasta francuskiego Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE, Nutella lub : – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE, Nutella . Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy(...)uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy ( rogi mozna delikatnie skleić aby czekolada nie wylała się na zewnątrz. Ciastka wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEDzisiaj polecam pyszne ciasteczka półkruche. Składniki: 300 g mąki 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia żółtko łyżka śmietany 18 procentowej cukier wanilinowy szczypta soli lukier szklanka cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą i cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie w cieście i dodać(...)wyścielonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier z dowolnym barwnikiem i polukrować przestudzone ciasteczka. Artykuł Ciasteczka półkruche pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaPolityka prywatności opisuje zasady przetwarzania przez nas informacji na Twój temat, w tym danych osobowych oraz ciasteczek, czyli tzw. cookies. 1. Informacje ogólne • Niniejsza polityka dotyczy Serwisu www, funkcjonującego pod adresem url: mkapblog.net • Operatorem serwisu oraz Administratorem danych osobowych jest: Aleksandra Bieczysko Zaciszna 6 05-402 Otwock • Adres kontaktowy poczty elektronicznej operatora: mkapblog@gmail.com • Operator jest Administratorem Twoich danych osobowych(...)informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób: • Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach dane, które zostają wprowadzone do systemów Operatora. • Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookie (tzw. „ciasteczka”). 2. Wybrane metody ochrony danych stosowane przez Operatora • Hasła użytkowników są przechowywane w postaci hashowanej. Funkcja hashująca działa jednokierunkowo – nie jest możliwe odwrócenie jej działania, co stanowi obecnie współczesny
Między kuchnią a pokojemCiastka Francuskie z czekoladą to świetny pomysł na coś słodkiego dla zabieganych :). Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE, Nutella lub : – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE, Nutella . Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy(...)uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy ( rogi mozna delikatnie skleić aby czekolada nie wylała się na zewnątrz. Ciastka wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEFaworki , kruche ciastka smażone. Muszą być delikatne i kruche, rozpływające się w ustach. Proponuję faworki z ciasta drożdżowego. F aworki drożdżowe też są dobre. 450 g mąki (u mnie krupczatka), 200 ml letniego mleka, 100 g masła, 3 jajka, 2 żółtka, 80 g cukru pudru, 20 ml spirytusu lub rumu, 7 g suchych drożdży, mąka do podsypywania podczas wałkowania(...)mąkę, drożdże, rum i zagnieść lśniące ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło i zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkować. Jeżeli będziemy wałkować ciasto grube otrzymamy ciastka w stylu racuchów, pączków.... Jeżeli będziemy wałkować ciasto cienko, ale troszkę grubiej niż przy zwykłych, wówczas otrzymamy faworki. I według mnie takie są lepsze 😊 Ciasto kroimy na paski
królestwo garówDzisiaj polecam pyszne ciasteczka czekoladowe. Składniki na 16 sztuk: 100g gorzkiej czekolady 50 g masła 55 g cukru jajko pasta waniliowa kilka kropel 110 g mąki 15 g kakao 35 g cukru pudru sól, drożdże instant Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dodać masło i mieszać aż wszystko dobrze się rozpuści. Odstawić i dodać cukier, mieszać(...)solą . Małymi partiami wsypywać do płynnej masy czekoladowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką formować małe kuli, spłaszczyć i obtoczyć w cukrze pudrze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać gotowe ciasteczka. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut. Artykuł Pyszne ciasteczka czekoladowe pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaFaworki pieczone zwane też chrustem przygotowane w kształcie kokardek to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla tradycyjnych faworków, dedykowana szczególnie osobom liczącym kalorie. Mają mniej kalorii
Kuchnia MagdaLenyMiłosne węzły , ciastka według przepisu Marty Norkowskiej z książki Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska z 1902 roku. Węzły miłosne to ciastka z ciasta faworkowego z cukrem i skórką pomarańczową. W oryginalnym przepisie ciasto wałkowane jest bardzo grubo, ja je dużo cieniej wałkowałam. Zdecydowanie bardziej nam smakowały te z cieńszego ciasta. Węzły miłosne to takie grubsze faworki w kształcie
królestwo garówDziś chcę Wam polecić ciasteczka, które piekłam w okresie świątecznym. Wracam do tego przepisu z opóźnieniem. Nadrabiam zaległości. Staram się prostać czynnościom, które dawniej nie wymagały szczególnie intensywnego zaangażowania. Powirusowe ułomności jeszcze często są górą. Domyślam się, wielu z Was doskonale to rozumie, mierząc się z tym samym. Więc wracam - bo warto, do tłuściutkich i chrupiących(...)ciasteczek o spiralkowym przekroju. Z ciasta ucieranego, nie klasycznego kruchego. Dzięki temu właśnie tak delikatnych. W wykonaniu ciasteczka są nieskomplikowane, koniecznym jednak jest przewidzenie godziny lub dwóch na schłodzenie ciasta w lodówce, do odpowiedniej do wałkowania konsystencji. Składniki: 175 gram miękkiego masła 300 gram cukru 1 rozkłócone jajko 350 gram mąki pszennej 25 gram rozpuszczonej
Kronika Piekarnikaszklanki cukru pudru, trochę wody mineralnej. Przygotowanie: Białka delikatnie ubić. Ucierać białka z cukrem pudrem aż powstanie jednolita masa. https://www.bardzogrubysmok.pl/lukier/ Ubijanie piany z białek Gotowy lukier Malowanie ciasteczek lukrem Udekorowane pierniczki Wesołych Świąt Artykuł Lukier pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok
Bardzo Gruby SmokBounty to 3 warstwy: chrupiący spód, kokosowy środek oraz czekoladowa polewa na górze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka to pojemność 250ml. Składniki na spód 200 g ciasteczek herbatników 50 g roztopionego masła 5 łyżek zmielonych wiórek kokosowych lub mąki kokosowej PS możesz użyć jasnych lub ciemnych ciasteczek. Jeśli użyjesz jasnych, a chcesz uzyskać ciemny spód – dodaj(...)podzielony jest na 3 etapy. Sernik Bounty bez pieczenia. Krok 1. Przygotowuję spód. W małym garnuszku roztapiam 50 g masła i odstawiam do ostudzenia. W tym czasie 200 g ciasteczek herbatników rozdrabniam w misce np za pomocą blendera. Jeśli nie masz urządzenia mechanicznego, możesz oczywiście użyć wałka do ciasta lub tłuczka do mięsa. Wówczas włóż ciasteczka do płóciennego woreczka
Ania gotuje