Ciastka Francuskie z czekoladą to świetny pomysł na coś słodkiego dla zabieganych :). Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE, Nutella lub : – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE, Nutella . Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy(...)uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy ( rogi mozna delikatnie skleić aby czekolada nie wylała się na zewnątrz. Ciastka wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEFaworki , kruche ciastka smażone. Muszą być delikatne i kruche, rozpływające się w ustach. Proponuję faworki z ciasta drożdżowego. F aworki drożdżowe też są dobre. 450 g mąki (u mnie krupczatka), 200 ml letniego mleka, 100 g masła, 3 jajka, 2 żółtka, 80 g cukru pudru, 20 ml spirytusu lub rumu, 7 g suchych drożdży, mąka do podsypywania podczas wałkowania(...)mąkę, drożdże, rum i zagnieść lśniące ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło i zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkować. Jeżeli będziemy wałkować ciasto grube otrzymamy ciastka w stylu racuchów, pączków.... Jeżeli będziemy wałkować ciasto cienko, ale troszkę grubiej niż przy zwykłych, wówczas otrzymamy faworki. I według mnie takie są lepsze 😊 Ciasto kroimy na paski
królestwo garówDzisiaj polecam pyszne ciasteczka czekoladowe. Składniki na 16 sztuk: 100g gorzkiej czekolady 50 g masła 55 g cukru jajko pasta waniliowa kilka kropel 110 g mąki 15 g kakao 35 g cukru pudru sól, drożdże instant Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dodać masło i mieszać aż wszystko dobrze się rozpuści. Odstawić i dodać cukier, mieszać(...)solą . Małymi partiami wsypywać do płynnej masy czekoladowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką formować małe kuli, spłaszczyć i obtoczyć w cukrze pudrze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać gotowe ciasteczka. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut. Artykuł Pyszne ciasteczka czekoladowe pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaFaworki pieczone zwane też chrustem przygotowane w kształcie kokardek to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla tradycyjnych faworków, dedykowana szczególnie osobom liczącym kalorie. Mają mniej kalorii
Kuchnia MagdaLenyMiłosne węzły , ciastka według przepisu Marty Norkowskiej z książki Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska z 1902 roku. Węzły miłosne to ciastka z ciasta faworkowego z cukrem i skórką pomarańczową. W oryginalnym przepisie ciasto wałkowane jest bardzo grubo, ja je dużo cieniej wałkowałam. Zdecydowanie bardziej nam smakowały te z cieńszego ciasta. Węzły miłosne to takie grubsze faworki w kształcie
królestwo garówDziś chcę Wam polecić ciasteczka, które piekłam w okresie świątecznym. Wracam do tego przepisu z opóźnieniem. Nadrabiam zaległości. Staram się prostać czynnościom, które dawniej nie wymagały szczególnie intensywnego zaangażowania. Powirusowe ułomności jeszcze często są górą. Domyślam się, wielu z Was doskonale to rozumie, mierząc się z tym samym. Więc wracam - bo warto, do tłuściutkich i chrupiących(...)ciasteczek o spiralkowym przekroju. Z ciasta ucieranego, nie klasycznego kruchego. Dzięki temu właśnie tak delikatnych. W wykonaniu ciasteczka są nieskomplikowane, koniecznym jednak jest przewidzenie godziny lub dwóch na schłodzenie ciasta w lodówce, do odpowiedniej do wałkowania konsystencji. Składniki: 175 gram miękkiego masła 300 gram cukru 1 rozkłócone jajko 350 gram mąki pszennej 25 gram rozpuszczonej
Kronika Piekarnikaszklanki cukru pudru, trochę wody mineralnej. Przygotowanie: Białka delikatnie ubić. Ucierać białka z cukrem pudrem aż powstanie jednolita masa. https://www.bardzogrubysmok.pl/lukier/ Ubijanie piany z białek Gotowy lukier Malowanie ciasteczek lukrem Udekorowane pierniczki Wesołych Świąt Artykuł Lukier pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok
Bardzo Gruby SmokBounty to 3 warstwy: chrupiący spód, kokosowy środek oraz czekoladowa polewa na górze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka to pojemność 250ml. Składniki na spód 200 g ciasteczek herbatników 50 g roztopionego masła 5 łyżek zmielonych wiórek kokosowych lub mąki kokosowej PS możesz użyć jasnych lub ciemnych ciasteczek. Jeśli użyjesz jasnych, a chcesz uzyskać ciemny spód – dodaj(...)podzielony jest na 3 etapy. Sernik Bounty bez pieczenia. Krok 1. Przygotowuję spód. W małym garnuszku roztapiam 50 g masła i odstawiam do ostudzenia. W tym czasie 200 g ciasteczek herbatników rozdrabniam w misce np za pomocą blendera. Jeśli nie masz urządzenia mechanicznego, możesz oczywiście użyć wałka do ciasta lub tłuczka do mięsa. Wówczas włóż ciasteczka do płóciennego woreczka
Ania gotujeNieziemsko kruche ciasteczka z kolorowym okienkiem. Przyjemnie maślane, pachnące prawdziwą wanilią, przełożone ulubionym dżemem lub konfiturą. Bezlitośnie wciągające i uzależniające. Małe zmiany, wielki efekt. Tak było i tym razem, zastąpienie zwykłej mąki starą, dobrą krupczatką … The post Najlepsze kruche ciasteczka z okienkiem appeared first on FitSweet
Fitsweet.meZabrakło mi czasu, a narzekam na jego nadmiar. Zaczęłam się spieszyć. Zwlekałam z upieczeniem ciasteczek, które miały trafić w paczuszki. Pośrednik dostarczyciel miał przyjść pod moje drzwi po ich odbiór, już w wigilijne przedpołudnie. Pakiecki dla tych, którym okazanie wdzięczności, jest trudne. Każdy sposób na jej wyrażenie - niewystarczający. Zaczynam ufać zasadzie, że nagłe deficyty w życiu(...)zasadami higieny i sanitarnymi wytycznymi. Niezaprzeczalnie, słowo honoru, nauczyłam się kontrolować wszystko co robię, a co zgubnym dla innych okazać by się mogło :) Składniki: na około 25 ciasteczek 200 gram mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gram masła - miękkiego 1 łyżka kremu do pieczywa o smaku ciasteczek korzennych ( opcjonalnie ) 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli
Kronika Piekarnikalodówki na min. 24 godziny. Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm (lub 5-6 mm, jeżeli pierniczki mają być bez nadzienia). Wybraną foremką wyciąć ciastka. Na połowę nałożyć marmoladę, przykryć drugim wyciętym pierniczkiem (bardziej klejącą stroną do dołu. Ciastko docisnąć dookoła marmolady. Ponownie wyciąć wybrany kształt. Nadziane pierniczki odkładać w odstępach na blachę wyłożoną papierem(...)minut w zależności od wielkości. Wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. W polewie zanurzać pierniczki, odkładać na kratkę do zastygnięcia. * Można najpierw wyciąć ciastka nieco większą foremką od tej, z której mamy piec pierniczki, a dopiero po nałożeniu marmolady i sklejeniu wyciąć właściwy kształt. https://www.pelnytalerz.com/2020/12/nadziewane-pierniczki-jak-alpejskie.html Copyright: Pełny talerz 2020 PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE
Pełny talerzCiasteczka z masłem orzechowym to ciastka, które kojarzą mi się ze świętami, świątecznymi bajkami i filmami. Takie ciacha bardzo często pojawiają się w scenie, gdzie dzieci zostawiają ciastka dla Świętego Mikołaja, aby podziękować mu za prezenty I tak mi ta wizja została w głowie, że przygotowuję te ciasteczka głównie w okolicach świąt. W innych częściach roku jakoś o nich zapominam(...)sensu, bo są pyszne). Jeśli macie ochotę na bajkowe święta to przygotujcie sobie te ciacha Ciasteczka z masłem orzechowym Składniki: 180 g mąki pszennej 100g masła 100 g masła orzechowego 100g brązowego cukru 100g białego cukru 1 jajko pół łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Sposób przygotowania: Połącz cukier brązowy, cukier
365 dni dookoła kuchnisię płynny. Jeśli sam w sobie jest za rzadki, można zagęścić go dodając łyżeczkę pektyny, wymieszać gotowa kilka minut. Dżem ostudzić, żeby nie był gorący. Na środku każdego ciastka wyłożyć pół łyżeczki dżemu, przykryć ciastkiem z dziurką, delikatnie docisnąć żeby ciasteczka się skleiły. Włożyć do lodówki do całkowitego ostudzenia dżemu. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Smacznego
Obiad gotowyukładałam je na blaszce z wyposażenia piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Pierniczki piekłam ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu ciastka od razu wyjmowałam i przekładałam na metalową kratkę, gdzie sobie stygły. Po upieczeniu pierwszej części pierników, zabrałam się za drugą część ciasta, postępując identycznie jak z pierwszą. Gdy pierniczki wystygły(...)podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam ok 2 minuty i wymieszałam ją na jednolitą polewę. Czekoladą posmarowaliśmy połowę pierniczków, używając do tego pędzelka silikonowego. Polane ciastka dzieci posypywały posypkami cukrowymi. Około jedną łyżeczkę soku z cytryny utarłam z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier. Lukier przełożyłam do foliowego rękawa cukierniczego, odcięłam końcówkę i polukrowaliśmy drugą
Waniliowe ImprowizacjeŚwiąteczne kruche ciasteczka Składniki 2 szklanki mąki krupczatki szklanka mąki ziemniaczanej 200 g masła szklanka cukru 5 żółtek cukier wanilinowy lukier, stopiona czekolada do dekoracji Wykonanie : Mąkę przesiać przez sito, wymiesza z cukrem . Dodać posiekane zimne masło i żółtka. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok pól godziny do schłodzenia. Po schłodzeniu ciasto wałkować(...)grubość 5 mm, podsypując mąką. Wykrawać różne kształty i układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 190 stopni aż się zarumienią ok 10-15 minut. Wystudzone ciasteczka udekorować lukrem lub stopiona czekoladą, można też posypać cukrem pudrem. Artykuł Kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia