Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a wyrzuty sumienia nie pozwalają nam sięgnąć po ulubioną pralinkę polecam te ciasteczka. Jeżeli lubicie mieszanki musli nie oprzecie się tym domowym łakociom. Nie tylko są smaczne ale i zawierają mnóstwo błonnika zawartego w otrębach i płatkach, magnezu, kwasu foliowego i innych dobroci jakie oferują nam ulubione bakalie. Bo tu proszę Państwa panuje żywieniowa
kawawszklancewyłożyć herbatnikami. Pozostałe połamać. W dużym rondlu podgrzewamy masło z cukrem, kakaem i jajkami do momentu zgęstnienia. Odlać pół szklanki polewy. Dodać połamane herbatniki. Wyłożyć na blachę wyłożoną ciasteczkami. Dobrze docisnąć łyżką. Górna warstwa: - 1 litr mleka - 3/4 szklanki kaszy manny - 200 gr wiórek kokosowych - pół kostki masła - 4 łyżki cukru - 3 łyżki soku z cytryny Do rondelka wlać
kawawszklanceKonfitura jest lekko kwaśna, przełamana słodyczą i wyróżnia się smakiem pomarańczy. Jak na razie wypróbowałam z domowym chlebem i serkiem wiejskim, ale na pewno użyję tych powideł do świątecznych ciasteczek. Dodatkowym atutem jest piękny kolor, jaśniejszy niż tradycyjnych powideł śliwkowych. Mam tylko nadzieję, że ten kolor przetrwa dłużej :) Powidła śliwkowe z pomarańczą 2 kg śliwek (u mnie duża odmiana, prawdopodobnie
FitKotdwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam! Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki. Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo . Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!! Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca
Dzieje kuchennej WiewiórySezon grzybowy w pełni, a ja zapraszam Was na grzybki w trochę innej, słodkiej odsłonie. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru
Tradycyjna kuchnia KasiPolubiłam je od pierwszego gryza :) I choć nie robię zbyt często, to Wam serdecznie polecam :) Tym razem z nadzieniem wiśniowym, a jedna warstwa dodatkowo przełożona masą
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj bułeczki, które mogą być smacznym pomysłem na pierwsze lub drugie śniadanie albo po prostu deserem. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy albo na
Smaczna PyzaBardzo pyszne drożdżówki, robię je od wielu lat. Są przepyszne. Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować i do gotującego się
Kuchnia Pokoleńjest bardzo orzechowa, mocno czekoladowa i naprawdę przepyszna. Robiąc ją samodzielnie w domu wiem co jem i co podaję chłopakom. Taki krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem do tostów, ciasteczek, może nadzieję nim bułeczki albo zrobię nadzienie do babeczek ? Oczywiście jeśli jakieś łakomczuchy nie wyjedzą go po prostu łyżeczką ze słoika. Już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Ja już kupiłam
Smaczna PyzaChałwowiec lub też ciasto chałwowe z pewnością jest warte uwagi. Zwłaszcza wielbiciele chałwy będą zachwyceni tym wypiekiem. Ciasto jest smaczne i bardzo słodkie a tym samym
Szefowa kuchniciasteczka od dłuższego czasu figurowały na mojej liście "do zrobienia". Ale jak do tej pory, ciągle odkładałam je na "następny raz". Dzisiaj uznałam, że to będzie ich czas. Dlaczego? Na dworze szaro, buro i deszczowo, to miło będzie popatrzeć jak uśmiechają się do mnie z talerza ;) SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 250 g masła 250 g twarogu 3-4 średnie
Kuchnia w opałachkokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła 200 ml śmietanki 30% Ponadto: masło do wysmarowania formy 500 gram malin Ciasteczkowy spód Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo i herbatniki miksuję w malakserze na piasek. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wypuszczając boki na zewnątrz. Całość dodatkowo smaruję masłem (dno i boki
Mango PapajaMuffinki znamy i lubimy chyba wszyscy. Wariacji na ich temat są tysiące! I chyba właściwie wszystko do nich pasuje: i czekolada, i owoce, i budyń
Walijskie PichcenieCześć moi Kochani! Ostatnio na nowo zakochałem się w smaku chałwy, więc postanowiłem upiec coś, do czego ją dodam. Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym
Kuba Gotujelaszki na których będziemy piec nasze ciasta, ciasteczka najlepiej jest smarować margaryną , nie polecam oleju. Do posmarowanych olejem blaszek ciasto może się przykleić i trudno jest je później odkleić. Bardzo dobra jest Planta do wysmarowania blachy, nie daje zapachu i ma wyższą temperaturę palenia niż inne tłuszcze np . olej, margaryna. Wystarczy ją rozpuścić na małym ogniu i posmarować blaszkę
Przepisy i porady kulinarne