dalej od sypialni, uda mi się w ten rozkosznie leniwy sposób obudzić mojego ukochanego. A teraz, skoro zaczęłam rozbudzać Wasze zmysły, podam przepis na ulubioną przeze mnie wersję włoskich ciasteczek Biscotti, czyli w wolnym tłumaczeniu podwójnie pieczonych. Niektórzy może znają je także pod nazwą Cantuccini. Biscotti vel Cantuccini 1/2 szkl. cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 łyżeczki
Przepysznik - BLW i nie tylkowierzch się lekko zrumieni. Wyjąć i posypać bułką tartą, wyłożyć na spód mus jabłkowy, na niego masę budyniową. Wierzch przykryć 1/4 ciasta, cienko rozwałkowaną, albo pociętą foremkam do ciasteczek w różne ciekawe kształty. Piec 40-45 minut w 180 C. Po upieczeniu dobrze wystudzić i powyspać cukrem pudrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoIdealny sobotni poranek, gdy wstajesz ze świadomością, że niczego nie musisz, nic cię nie goni, ani nie popędza, słońce też niedawno wstało i jest tak przyjemnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś szybciutko, bo Cynamon broi jak mały szaleniec, uczy się higieny, co dla małego pieska jest ogromnym wyzwaniem. A moja dzisiejsza propozycja, to prościutkie w wykonaniu
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzepysznych i aromatycznych zup, poprzez wariacje na temat ryb, zakąski i przekąski, aż po wypieki różnej maści. Jak wiem z doświadczenia wiele z potraw, w szczególności ciast i ciasteczek, zostaje na "poświętach" i nikt już niestety nie ma siły tego zjeść. Zdarza się też czasem, tak jak u mnie w tym roku, że któryś z wypieków nie wypali, wyjdzie zakalcowaty
Przepysznik - BLW i nie tylkoZostałam postawiona, a poniekąd sama własnoręcznie też się postawiłam, przed trudnym zadaniem nauczenia małego, ufnego zwierzątka podstaw życia w jednym mieszkaniu. Szczeniak to niesamowicie fajna sprawa
Przepysznik - BLW i nie tylkowykrawać z niego szklanką kółeczka. Kawałek jabłka układać na połowie kółeczka, szerszym brzegiem na zewnątrz, można posypać cynamonem, a następnie przykryć je drugim brzegiem ciasta. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy i piec przez 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoCo prawda Tłusty czwartek pączkiem stoi, ja jednak tegoroczny przepis na pączki umieściłam już jakiś czas temu, żeby go zobaczyć wystarczy kliknąć . Dziś natomiast postanowiłam
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś post na szybko, bez ceregieli, za to z pysznym przepisem. Proponuję Wam na dzisiaj, jako że mamy Ostatki, oponki serowe, które odkryłam w tym
Przepysznik - BLW i nie tylkoSpecjalnie na majówkę mam dla was coś naprawdę prościutkiego i szybkiego, a przy tym naprawdę pyszny to łakoć. Pischinger to bardzo popularne w Krakowie wafelki, reszta
Przepysznik - BLW i nie tylkodzieci jadają w Dzień Dziecka? Hm? Oczywiście, że słodycze! A jakże, całe starty batoników, czekoladek i ciasteczek piętrzące się obok kolorowych i gadających zabawek. Jeśli kogoś z lekka przeraża taka wizja, zapraszam do zapoznania się z alternatywą. Mnie te muffiny urzekły i skradły moje serce. Są przepyszne i bez trudu dorównują swoją smakowitością popularnym smakołykom. Można je piec
Przepysznik - BLW i nie tylkoKiedyś już wrzucałam na bloga przepis na bajaderki, ale czas go nieco ulepszyć i "ozdrowić", żeby z czystym sercem i sumieniem móc taką bajaderkę zaserwować maluchowi
Przepysznik - BLW i nie tylkoserka mascarpone / 250 g mascarpone 250 g truskawkek / 250 g strawberries mus truskawkowy / strawberry mousse 1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36 % 200 g ciasteczek korzennych / 200 grams of spice cookies 3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar 1 żółtko / 1 egg yolk Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, schłodzenie: 3 godz., ilość porcji
Projekty ze smakiemwiem co zawierają zazwyczaj Wasze kosze piknikowe. W moim obowiązkowo musi być coś słodkiego. W upalne dni są to zazwyczaj owoce i domowe ciasteczka owsiane. Kiedy jednak temperatura trochę zelżeje można pokusić się o przygotowanie zdrowego deseru. Czytaj więcej
Wiem co jemMigdałowe ciasteczka z nadzieniem śliwkowym Składniki: - 2 białka - 200g cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 200g tartych migdałów BackMit dodatki: - cukier puder do obtaczania - powidła śliwkowe Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Do miski dodaję mąkę oraz starte migdały i dokładnie mieszam łyżką. Z tak otrzymanej masy formułuje płaskie okrągłe ciastka
Kuchnia co dnia