wieprzowina? Chyba wieprzowina - mam sentyment do świeżego, zdrowego mięska prosto ze wsi :) 2. Twoja ulubiona przyprawa: bazylia 3. Czekolada na 3 sposoby twoja propozycja: czekoladowe fondue, mus czekoladowy i ciasteczka czekoladowe 4. Czy oglądasz programy kulinarne tak? Jakie? Oczywiście, że oglądam - uwielbiam programy Gordona, Ugotowanych i programy typu Top Chef, Masterchef itp. 5. Niespodziewanie wpadają do ciebie goście masz
psgotujemyForemki do ciastek w kształcie uśmiechniętych buziek "chodziły" za mną od dawna. W końcu, kiedy udało mi się je kupić, od razu wypróbowałam wypiek. Uśmiechnięte ciasteczka nie tylko wyglądają fikuśnie, są też pysznie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Wykonanie
Walijskie PichcenieWłaśnie odkąd jestem wege najbardziej brakuje mi sernika, każdy kto mnie zna z czasów „przedwege” pamięta że kawałkiem sernika można było u mnie dużo zdziałać Dziś upiekłam ciasteczka które naprawdę nieźle imitują smak sernika i do tego są mini- także wiecie- po jednym . Składniki na około 25 szt.: 180 g mąki pszennej szczypta soli 100 ml oleju roślinnego
greenscarfMałe słodkości zawsze cieszą się dużym wzięciem. My szczególnie lubimy gdy pokryte są lekkim kremem i duuuużą ilością świeżych owoców:) Kruche ciasto: 2
Z miłości do słodkościSKŁADNIKI: 220 g mąki 100 g cukru 80 ml oleju kokosowego 2 jajka 75 ml wody mineralnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1
harrisadrodzy, dziś małe zestawienie najpopularniejszych przepisów z lipca. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Top 7 lipca - najpopularniejsze przepisy: 7. Ciasteczka słonecznikowo-żurawinowe 6. Domowe pierogi jagodowe 5. Letni poranek, czyli pyszny i zdrowy deser wieloowocowy 4. Delikatne i kremowe lody malinowe - bez maszynki, bez jajek A teraz czas na podium: 3. Drożdżowy
Słodkie okruszkipasteryzujemy 20 minut lub odwracamy do góry nogami "aby załapały" bez pasteryzacji. Konfitura nadaje się zarówno na śniadanie do wafli ryżowych, kanapek, jak również jako dodatek do ciast, ciasteczek lub naleśników, a także do różnych deserów. Niektóre przykłady jej wykorzystania już niedługo na blogu. * Przepis podaję dla ułatwienia na dokładny 1 kg owoców (po wydrylowaniu). Ja robiłam ostatnio moją konfiturę
Słodkie okruszkimógł się oprzeć! ;) Składniki (na standardową blaszkę): Spód 250 g pełnoziarnistych herbatników maślanych 100 g płatków kukurydzianych Corn Flakes ok. 150 g masła (część można zastąpić ciepłym mlekiem) Ciasteczka oraz platki rozkruszyć na drobny pył i połączyć w misce z roztopionym masłem. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki na czas
Kuchnia Ellielubię spędzać czas w kuchni, chcę się rozwijać i uczyć, pracować nad dekoracjami. A takie maleństwa są do tego idealne! Dlatego, gdy zobaczyłam przepis na jagodowe praliny na blogu Ciastko z dziurką , aż westchnęłam z zachwytu. Ten kolor! No coś fenomenalnego. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, i, tym razem nie zwlekając, ruszyłam do kuchni. Z racji braku jagód
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazie gdybyście nie zauważyli, ostatnio rządzą u nas banany ;) Najpierw były ciasteczka z bananami upieczone na prośbę Zuzi, … Czytaj dalej
brunetkawkuchniśmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez 10 minut w 180 st. C. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją
Cynamonowe szczęściemnie ;) Małżonek dostał wtedy swoją porcję a'la snikers, z kajmakiem i fistaszkami. Równie dobry, ale mój i tak lepszy :) Lemon curd pasuje mi do wielu wypieków. Do kruchych ciasteczek, tartaletek (wkrótce na blogu), przełożenia tortu. Nawet wyjadany łyżką z garnka jest bardzo smaczny! Serniczek jedzony z mojego ulubionego zielonego talerzyka, który kojarzy mi się z dzieciństwem i perfekcyjnymi
Cakes By KejtMój ulubiony dodatek do wypieków. Pasuje do mnóstwa z nich! Do serników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki: 3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie: Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć
Cakes By KejtCoś wspaniałego. Waniliowy serek, ciasteczka i owoce. Połączenie idealne, perfekcyjne. Zapada w pamięć i nie pozwala o sobie zapomnieć. To też wspaniały sposób na wykorzystanie serka śniadaniowego typu Almette. Zaskoczył mnie w smaku. Owoców można użyć dowolnych, u mnie w wersji truskawkowej i żurawinowej. Przepis pochodzi z cudownego magazynu GRYZ, który również serdecznie polecam! Składniki: 10 herbatników (u mnie maślane
Cakes By KejtMiodowe bułeczki z jabłkami (źródło przepisu: Izioni Pyszne Smaki ) Składniki: - 15 dag margaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki
Kuchnia co dnia