ciasteczka - 38126 przepisów (strona:1773/2542)

TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 207

będzie się już nadawała do pracy i trzeba ją ponownie podgrzać), a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego - ja używam kupowanych w Czechach specjalnie do tego celu (oraz do lukrowania ciasteczek i pierników) rękawów z maluteńką tylką (końcówką). Można ją zastąpić grubym workiem foliowym - przełożyć do niego stopioną czekoladą, a następnie w jednym z rogów zrobić delikatne nakłucie, przez które wydostawać

KUCHARNIA
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 183

wiem czy woli chwile ze mną czy to co szykuję na nasze spotkania... Tak to bowiem jest, że moje lenistwo musi być słodkie! Bez kawałka ciasta, choć kilku ciasteczek czy czekolady nie jestem w stanie w pełni rozkoszować się jego urokami.  Po przednia sobota, jak już wiecie, minęła mi dość pracowicie na biciu piany i układaniu panny z Basią

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 180

więc na śnieg, bo sprawę liście zaliczyłam celująco. I oczywiście czytanie, ostatnio najchętniej felietonów, koniecznie na miękkiej kanapie, w towarzystwie ulubionej herbaty, zestawu sześciu mięciutkich poduszek i patery z ciasteczkami. Pytanie 8. Robisz sobie czasami prezenty? Kupujesz jakąś rzecz w sklepie czy jest to coś niematerialnego? O tak, i myślę, że nawet dość często. Wiele z nich to prezenty niematerialne

KUCHARNIA
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 174

kubek mąki z chleba razowego zużyłam 4 duże kromki chleba.   Na spód zamiast dużych, prostokątnych opłatków użyłam małych, okrągłych, na których u mnie tradycyjnie piecze się świąteczne ciasteczka (klik).  Po połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość.  Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika

KUCHARNIA
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 119

śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek. W środku siarczystej zimy zamarzy nam się soczysty, dojrzały arbuz i postawimy na nogi pół świata, by w końcu opętani tym szaleństwem wbić zęby w soczysty miąższ i ścierać spływający

KUCHARNIA
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 145

tego co widać? Chciałabym częściej stawiać między nimi znak równości. Patrzeć na piękno i czuć równowagę środka. Bez cienia rozczarowania. Powiecie, że to stereotypy? Możliwe... Tylko dlaczego najpiękniej zdobione ciastko w cukierni, z wisienką na środku, błyskiem kolorowej polewy, paletą warstw i imponującym kształtem, smakuje najczęściej jak zły sen kiepskiego cukiernika?! Fascynuje mnie piękno ukryte, naznaczone tajemnicą. Piękno, które

KUCHARNIA
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 123

herbatnik znika.Patrzył wtedy na swoje maleńkie łapki i był taki zdziwiony. Nie mógł zrozumieć co się dzieje z krakersem. Większość życia spędził na praniu krakersów. Prał tez ciasteczka, ale to już nie było takie śmieszne... Kiedyś wyprał nawet wafelek od loda. ” Marcin. W szóstej klasie przyniósł do szkoły patelnię i kilka świeżych jaj.  Przejadły mu się kanapki

KUCHARNIA
W objęciach czekolady i Akademii Smaku. 185

Birek , szef kuchni Akademii Smaku Siemens.    Przy obu stanowiskach powstawały prawdziwe smakołyki. Pod czujnym i wprawnym okiem Krzysztofa oraz dzięki niecodziennym urządzeniom powstały: chałwa w zamszu malinowym, ciastko Sacher, piana o smaku cherry&chili, tiulle z nibsów kakaowych, makaroniki czekoladowe, bezy porzeczkowe i fiołkowa wata cukrowa.  Wszystko pięknie podane, smakowało świetnie i szkoda tylko, że przygotowanie

KUCHARNIA
Muffiny marchewkowo-pomarańczowe z naturalnie kolorowym lukrem 178

Do muffinek z marchewką zabierałam się jak pies do jeża. ;-) Zupełnie nie wiem dlaczego, bo smakują lepiej niż tego oczekiwałam i teraz zamierzam je powtórzyć - jak

Szefowa kuchni
Jednoporcjowe ciastko dyniowe 153

mojej spiżarce zalegało jeszcze jesienne puree z dyni. Chciałam je jak najszybciej wykorzystać, więc od tak zrobiłam szybkie i smaczne ciastko z dyni. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cynamonu. :) Składniki: 4 łyżki mąki kukurydzianej  1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szklanki puree z dyni 1 jajko 50 ml wody/mleka

Truskawkowa Fiesta
Faworki 238

Robiłam już  oponki ,  pączki ziemniaczane  i  małe pączusie na serku homo  więc przyszedł czas na kolejną karnawałową słodkość - faworki. To moje

Monia miesza i gotuje
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 151

ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło  - po czym zapiec w 180 stopniach przez

Basia w kuchni
Pieczone placuszki z dyni 197

Wszystko razem wymieszać (ja mieszałam łyżką), o układać na blachę wyłożona papierem, okrągłe placuszki. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasze placuszki 30 minut. Smacznego :D Dynia rządzi: Ciasteczka dyniowe z powidłami

Moje pyszne gotowanie
Zakochane bezy 143

Moje pierwsze bezy... Chrupiące, różowiutkie i zakochane. W zasadzie to nie miałam ich w planach. Przygotowanie ich to był totalny przypadek. Zostały mi białka po przygotowaniu ciasteczek, a w szafce czekał na wypróbowanie barwnik. Najzwyczajniej w świecie nie mogło być inaczej, musiałam je przygotować. I wiecie co? Jeśli zostały Wam jakieś białka, nie wyrzucajcie ich. Po co? Przecież możecie zrobić

W poszukiwaniu inspiracji
Najlepsze, chrupiące faworki, chrusty i chruściki 121

przygotowywaliśmy faworki według tej jednej receptury, dlatego jest ona sprawdzona, a faworki wychodzą chrupiące i na prawdę najsmaczniejsze. Nasz przepis na najlepsze faworki pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Receptur na chrusty w tej książce jest chyba z tuzin, ale ten jest najlepszy i sprawdzony. Sekret dobrych faworków polega na tym, żeby dobrze wybić ciasto - dzięki czemu

Pełna Lodówka