staje w miejscu. Zasiadam wygodnie na tarasie łapiąc ostatnie promyki słońca. Wokół cisza i spokój. Popijam moją ulubioną kawę i zjadam słodkie co nieco. Czasem są to moje ulubione ciasteczka, czasem trufelki domowej produkcji a dziś przekładaniec jabłkowo-orzechowy, który często piekę o tej porze roku. Jest to wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie
Wiem co jem„Jest wiele tradycyjnych wypieków na Święto Trzech Króli. U nas tradycją jest pieczenie ciast czekoladowych, głównie z myślą o moich synach, bo dla nich ciasto bez
Wiem co jem„ Ta słodka ozdoba karnawału jest znacznie łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż pączki. Kuchnia polska zna wiele przepisów na faworki różniących się składem i sposobem zagniatania
Wiem co jem„ Jak ten czas leci, niedługo tłusty czwartek i koniec karnawału. Trzeba się spieszyć z tradycyjnymi wypiekami karnawałowymi. Kto jeszcze nie robił karnawałowych róży to najwyższa pora
Wiem co jemktórej pisałam kilka dni temu w tym poście, wykorzystałam do zrobienia cukru pomarańczowego. Pachnie obłędnie i ma ładny lekko żółty kolor. Nadaje się doskonale do aromatyzowania ciast i ciasteczek, szczególnie z mąki pełnoziarnistej, nie widać wówczas tak bardzo tych pomarańczowych drobinek. Można by oczywiście rozetrzeć skórkę w moździerzu, ale wymaga to sporo czasu i wysiłku, o wiele prościej jest
Wiem co jemzdrowy rozsądek podpowiada nam, że jednak powinniśmy coś zjeść, bo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, taki pełen witamin koktajl owocowy z dodatkiem mleka będzie świetnym rozwiązaniem. Do tego owsiane ciasteczko i możemy pełni energii wychodzić z domu.” Czytaj więcej
Wiem co jemchłodno i zero słoneczka. No i z lodów nici, tym bardziej, że niektórzy z zaproszonych na obiad osób już wykazywali początki przeziębienia. Nie było lodów ale były za to ciasteczka owsiane i pyszne egzotyczne smoothie z mnóstwem witamin.” Czytaj więcej
Wiem co jemWtedy sięgam po książki kucharskie, kartkuję i podziwiam zdjęcia, na których widok ślinka mi cieknie. To jest wystarczająca pokusa, aby coś w kuchni zmajstrować:) W ten oto sposób powstały ciasteczka - makaroniki amaretti. Za bardzo przy ich przygotowaniu się nie wysiliłam, bo przepis jest bardzo prosty. Wyszły mniam mniam:) Składniki (na ok. 50 szt.): 300 g mielonych migdałów bez łupiny
Domowa Cookierenka Agigęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką lub dodać wody). Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, niezbyt cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 10-15 min. do wyrośnięcia. Piec ok. 10 min. w 180 st. C. Termoobieg
Domowa Cookierenka Agimój spóźniony prezent na Mikołajki:) Przepyszne ciasteczka - w środku miękkie, chrupkie na zewnątrz. Przepis znalazłam tutaj . Gorąco polecam:) Składniki (odmierzamy szklanką o poj. 250 ml): kostka masła 2 szklanki cukru (można dać trochę mniej) 4 jajka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka barwnika czerwonego w żelu 3 i 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki tradycyjnego kakao (dałam
Domowa Cookierenka AgiOj działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś
Domowa Cookierenka Agiwypada mi zachwalać własnych wypieków, ale inaczej nie mogę: te ciasteczka są OBŁĘDNE:) W środku miękkie, na zewnątrz chrupiące, a maliny nadają im lekko kwaskowej nuty. Czego chcieć więcej? :) Składniki (na 3 blachy - 36 szt.): 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru pół szklanki (250 ml) brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 opakowania budyniu śmietankowego instant, np. tego (zamiast śmietankowego można
Domowa Cookierenka Agipostanowiłam sama sobie taki ekstrakt przygotować :) To nic trudnego, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać miesiąc, aż ekstrakt będzie gotowy. Jakie ma zastosowanie? Jako dodatek do: ciast, ciasteczek, mas (którymi przekładane są ciasta), kremów (którymi dekorowane są babeczki), lukru, lodów, kawy, herbaty, drinków. A teraz proporcje: wódki powinno być dwa razy więcej, niż mięty. Czyli: jeśli gałązki/ listki
Domowa Cookierenka Agiprzecedzić mleko. Gazę złożyć i dobrze wycisnąć owsianą papkę. 4. Mleko przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć i zamieszać. Papkę owsianą można wykorzystać do wypieku ciast, ciasteczek , lub zjeść z owocami
Domowa Cookierenka Agizrobieniu mleka owsianego została mi papka owsiana, która w błyskawiczny sposób przekształciła się w smaczne, owsiane ciasteczka :) Ciastka można zrobić też bez tej papki - najważniejsze składniki to płatki owsiane i banan. Dodatki - wedle gustu. Polecam jako zdrową przekąskę, np. na drugie śniadanie. Składniki (na 8-9 dużych ciastek): papka owsiana, która pozostała z wyrobu domowego mleka owsianego (opcjonalnie) 1 duży
Domowa Cookierenka Agi