masło (nie całe pół kostki) - cukier brązowy 2 łyżki SPOSÓB WYKONANIA: - twaróg rozgniatam widelcem dodaję do tego jajka oraz szczyptę soli rozgniatam wszytko razem - stopniowo dodaję mąkę i zagniatam ciastko, ciastko nie może kleić nam się do ręki, gdy mąki jest za mało dodajemy kolejną łyżkę i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto rozdzielamy na części i formujemy wałeczki. - wałeczek lekko zgniatamy
Basia w kuchniszpinak myję i osuszam, paprykę kroję w pół krążki - na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie szpinak doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem, chwile dusze na patelni - na podpieczone ciastko na spodzie układam szpinak a na nim pomidorki, paprykę, mozzarellę, oliwki, pokrojony strączek papryki chili, układam świeży rozmaryn i doprawiam solą i pieprzem - tak przygotowaną tarte wkładam do piekarnika nastawionego(...)obserwować wedle swojego piekarnika) WSKAZÓWKI: - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. Smacznego
Basia w kuchnisól , świeżo zmielony pieprz - feta pół paczki - szalotka 1 szt SPOSÓB WYKONANIA - mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek wbijam jajko i wlewam wodę wyrabiam elastyczne ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody) - tak wyrobione ciasto owijam folią i daję mu odpocząć ok 20 min - w tym czasie rozpuszczam pół kostki masła na patelni(...)czosnku i dodaję szpinak, który doprawiam sola oraz świeżo zmielonym pieprzem po czym wlewam śmietanę i chwilę wszystko razem duszę - gotowy szpinak studzę - na wysypany blat mąką wykładam ciastko i cienko wałkuję, wykrawam koła - w środek układam łyżeczkę szpinaku i drobne kostki fety - zgniatam brzegi tworząc warkoczyk, falbankę lub zwyczajnie pozostawiam w postaci tylko zlepionej - wrzucam do gorącej osolonej
Basia w kuchnimini serniczki ozdobiłam fiołkami, cukrem fiołkowym i wersja dla maluszków z kolorową posypką :) SKŁADNIKI : ok 17 -20 szt 300 g sernika (naszego ulubionego samej masy serowej) 3-4 pokruszone ciastka kruche 150 g białej czekolady 100 g ciemnej czekolady (może być gorzka lub mleczna) 2 łyżeczki oleju słonecznikowego do ozdoby kolorowe posypki, kwiatki fiołka, (wedle naszego
Basia w kuchnizbliża się końcówka lata to znak, że czas dyni. Dynię możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny. SKŁADNIKI : na pesto
Basia w kuchniJesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki: 2
Oryginalny smakwyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką o średnicy 6-7 cm lub okrągłą foremką do ciastek, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką
Czerwień i błękitstole musiał być sernik z brzoskwiniami , szarlotka , torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie . W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała ona - idealna, domowa(...)jest skutecznym środkiem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust." (Opis: Piątnica) Kupisz go tutaj: Kliknij . Ta przyprawa świetnie nadaje się zarówno do ciast korzennych jak i do ciasteczek. Idealnie sprawdzi się jako opcja obowiązkowa w pierniku świątecznym. Niżej przepis na bezglutenowy pienik z powidłem i polewą czekoladowo imbirową oraz na bezglutenowy piernik z pigwą. Zapraszamy
Wypisz WymalujCiasteczka, które są niezwykle szybkie i proste w wykonaniu. Idealna propozycja na słodką ale jednocześnie zdrową przekąskę. Polecam!! Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki otrębów owsianych 3-4 łyżki miodu 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 banan 1 łyżeczka sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy(...)spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka. Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej klejąca i łatwiejsza w formowaniu. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach, doglądając co jakiś czas ciasteczka aby się nie przypaliły
Mania GotowaniaSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą
Oryginalny smakMikołaj tuż tuż, dlatego przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie - z truskawkami i orzechami laskowymi. Jeśli chcecie rzucić okiem na pierwsze brownie, które pojawiło się na blogu
Ciastkozercypapilotek do 2/3 wysokości (pamietajmy, że babeczki jeszcze urosną). Włożyć do piekarnika na około 27 minut. W międzyczasie przygotować lukier. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Ciastka wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzone nakładać lukier, później udekorować płatkami migdałów. Ja nakładam cieńką warstwę lukru tak, aby tylko przykleiły się płatki
cooklifechoć była smaczna, to czegoś mi w niej brakowało, reszta Rodzinki wcinała ciacha i dziwiła się co mi nie pasuje, a za mną chodził inny, lepszy smak tych zdrowych ciasteczek. Częściowo zamierzenie, częściowo przypadkowo (z braku części płatków jaglanych dałam amarantusowe) wyszedł cudowny, bardzo smaczny i zdrowy twór. Choć nadal najsmaczniejsze są gorące prosto z piekarnika (są obłędne
Smaczne Zdroweozdobić i polukrować, ale po wyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.Składniki na ciasto piernikowe:2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 7202 szklanki mąki pszennej1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop2 jaja1 szklanka cukru kryształu
Apetyczna babeczkacukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Cały czas ubijając białko, stopniowo dodajemy mieszankę cukru i żółtka. Gdy masa będzie dość puszysta, dodajemy wiórki i delikatnie mieszamy. Łyżką do lodów formujemy ciasteczka i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 170* piekarnika na 12-15 minut(w zależności jakiej wielkości będą nasze ciasteczka). Trzeba uważać, bo kokosanki
Kuchenny Skrawek Nieba