Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka z papierkami w taki sposów aby papierki były na wierzchu. Po minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil
UgotujmyTo.plmasa zacznie tężeć wylać na nasączoną pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Wyjąć z lodówki i nasączyć drugi blat. 3. Warstwa śmietankowa: Ciasteczka Oreo oczyścić z kremu i pokruszyć używając wałka lub robota kuchennego. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać śmietan-fix) i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Wyłożyć na ciasto. Przykryć ostatnim blatem
UgotujmyTo.plprzejeść… Gorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam
UgotujmyTo.plJeśli lubicie makaroniki kokosowe, czyli popularne kokosanki , to te ciasteczka też będą Wam smakować :)! To wariacja na wykorzystanie białek przy braku wystarczającej ilości wiórków kokosowych na zwykłe kokosanki ;)! Makaroniki są słodkie, chrupiące i pyszne….i oczywiście uzależniają ;)! Makaroniki migdałowo-kokosowe Składniki: 180 g mielonych migdałów 120 g płatków kokosowych 2 białka 150-200 g cukru 1 łyżeczka olejku migdałowego
UgotujmyTo.plgałki muszkatołowej 2 galaretki cytrynowe 400 g ciastek digestive 200 g margaryny Palma 2 puszki masy karmelowej 200 g serka mascarpone 20 g żelatyny (1opakowanie) 600 g śmietany kremówki Ciasteczka rozkruszyć na drobno. Dodać rozpuszczoną Palmę i dobrze wymieszać. Wyłożyć spód foremki i dobrze docisnąć. Wstawić na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozsmarować na wierzchu karmel(...)tarce. W rondelku rozpuścić masło i uprażyć jabłka, często mieszając i doprawić przyprawami. Do uprażonych, gorących jabłek wsypać dwie galaretki i dobrze wymieszać. Przestudzone jabłka wyłożyć na spód z ciasteczek i karmel. Zostawić do stężenia. Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie dodać do niej pół szklanki gorącej wody i wymieszać do rozpuszczenia
UgotujmyTo.plMenu Świąteczne Pieczywo Bułeczki żytnie Chlebek pszenno-żytni Ciasteczka Ciasteczka miodowe z żurawiną Kruidnoten - Holenderskie pierniczki Kruche z żurawiną Ciasta Szarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniem Pani Walewska Makowiec drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Torcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczne Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Śnieżna
Moje pyszne gotowaniedynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z mascarpone i ricottą i zapiekłam je na kokosowo-maślanym spodzie z ciasteczek. Po nocy spędzonej w lodówce wierzch tarty posmarowałam moim najnowszym odkryciem, dyniowo-pomarańczowym curdem, który prezentowałam Wam wczoraj:) Tarta ma bardzo kremową konsystencję, jest aksamitna i totalnie rozpływa się w ustach(...)WIERZCH DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD: 3/4-1 szklanki dyniowo-pomrańczowego curdu z tego przepisu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . KOKOSOWO-MAŚLANY SPÓD: W malakserze zmiel na drobny piasek ciasteczka, dodaj do nich roztopione masło i wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko krótko zmiksuj. Przesyp całość do formy do tarty o średnicy 24 cm i uklep porządnie spód i boki
Słodko-Słony Świat Ilonyodstawić do ostygnięcia. Na drugi dzień ugotować budyń z cukrem. Wystudzić. Utrzeć miękką margarynę do białości i dodać do niej po łyżce wcześniej przygotowany budyń. W prostokątnej blaszce ułożyć ciastka kakaowe (fot.1) i posmarować kremem budyniowym. Następnie na warstwie kremu ułożyć krakersy. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em. Odłożyć 1/4 śmietany na bok - a do 3/4 ilości dodać
Świat CiastaTakie ciasto i chłodnik w jednym - tym razem z brzoskwiniami. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno tortownicy ściśle wyłożyć biszkoptami, w miejscach gdzie wystąpiły odstępny najlepiej wkruszyć kilka ciastek (fot.1). Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do masy serowej (fot.2
Świat Ciastamiękkiej margaryny 100 g cukru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g płatków czekoladowych Składniki na 12 szt. ciasteczek kwiatków: 150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko Dodatkowo: kolorowe lukry do ciasta drewniane patyczki (takie jak do szaszłyków(...)około 2 łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki lub dowolnego szablonu wyciąć 12 kwiatków. Piekarnik
Świat CiastaBabeczki z choinkami to świąteczna propozycja z zeszłego roku ( można zobaczyć ją tu ). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku. Potrzebne będą: Babeczki
CiastkozercyŚledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki: 3 duże filety śledziowe (matiasy) 1/2 szklanki oleju 1
Oryginalny smaknadająca się do wałkowania, dlatego umieszczam ją w lodówce na około dwie godziny (można więcej). Po tym czasie stolnicę podsypuję mąką, wałkuję ciasto na grubość 1 cm i wykrawam ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut, należy uważać by ciasteczka się nie przypaliły. Orzechowe pierniki będą potrzebowały kilku dni by mogły zmięknąć, gdyż po upieczeniu będą
Mango Papajamiseczek.Pieczemy ok 8-12 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni.Po upłynięciu tego czasu musimy obkroić miseczkę dookoła ostrym nożem.Odwracamy ją do góry nogami i wyjmujemy z niej ciastko. * Uwaga!O ile ciastko w wykonaniu jest bardzo proste , tak należy nastawić się na kilka prób , zanim wykonamy je idealnie!Chodzi o czas pieczenia , który należy dobrać idealnie
Ostra na Słodko