ciasteczka - 38126 przepisów (strona:1241/2542)

Czekoladowe ciasteczka z sezamem 139

dostęp do internetu i mogę podzielić się z wami swoimi przepisami, a przez miesiąc trochę się tego nazbierało więc szykujcie się na dużą dawkę nowych przepisów. Zacznę do małych ciasteczek, które zrobiłam z silnej potrzeby poprawy sobie humoru. Akurat w domu nie miałam nic słodkiego ale za to znalazłam margarynę, gorzkie kakao i parę innych składników. Nie wiem czy widoczne(...)miseczki i stwierdził - a to za to, że jesteś taki brzydki- i zjadł biednego misia. W końcu każdy powód jest dobry żeby zjeść ciacho. Składniki: za około 30 małych ciasteczek pół kostki masła dwie łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki słoik dżemu  lub konfitur o ulubionym smaku łyżeczka sody oczyszczonej 100 g sezamu  Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Maślane ciasteczka w czekoladzie 173

wykonuje się niż ciastka, do tego ma dosyć dużo różnego rodzaju końcówek więc można tworzyć różne fantazyjne wzory. Polecam jeśli by ktoś był zainteresowany kupnem. A o to moje ciasteczka, mocno maślane  z odrobiną czekolady, pycha, czego chcieć więcej. Najlepsze są na drugi dzień ale to wersja dla tych z silną wolą, polecam:) Składniki na około 50 ciasteczek(...)masło oraz roztrzepane trzepaczką jajka i wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie czasie nakładamy ciasto do maszynki i wyciskamy ciasteczka na blaszkę. Gotowe wkładamy do pieca na około 15 minut w temp. 160 stopni. Gdy się ładnie zarumienią wyciągamy i czekamy aż ostygną. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cytrynowe tartaletki pod pierzynką 179

wycisnęłam je szprycą.  Gotowe ciastka wędrują jeszcze raz do pieca na 20 minut w temp. 200 stopni aby przypiec bezę. Gdy lekko się zarumieni należy wyciągnąć ciastka i podawać na stół gdy ostygną, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka antoninki 205

Inspiracja przepisami mojej babci trwa nada. Tym razem chciałam wam pokazać przepis na ciasteczka, które zawsze robią furorę w domu. Znikają bardzo szybko i zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. U mnie w domu wykonywane były na różnego rodzaju przyjęcia. Po raz pierwszy zrobiłam te ciasteczka sama i duma mnie rozpiera. Fajne uczucie gdy można samemu zrobić potrawy czy ciasta(...)kuchenna tradycja Składniki na 30 sztuk ciastka: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru  2 żółtka wierzch: 2 białka 180 g cukru pudru dżem do przełożenia ciasteczek Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło i cukier a na koniec żółtka. Wszystko razem zagniatamy  aż utworzymy jednolitą bryłę. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka. Układamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z malinami 306

opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Masę wysypujemy do formy na tartę lub do tortownicy która też dobrze się spisze(...)Maliny układamy gęsto na kremie. Na koniec maliny posypać cukrem pudrem. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie gotowe do krojenia. Smacznego.   Rada. Zamiast markiz można też użyć innych ciastek, przykładowo 3 paczek herbatników. Sam użyłem markiz i dwóch paczek herbatników. The post Tarta z malinami appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ RENKLODĄ. 195

Ugięte pod ich ciężarem gałęzie, proponują swoją dobroć. Zerwij, zjedz albo coś upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko  łyżka mleka cukier  Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam

W kuchni Karmel-itki
Deser z kaszą jaglaną 237

kaszą jaglaną składniki: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej \dodatkowo: owoce jagodowe (maliny, borówka amerykańska) 4 ciastka owsiane wykonanie:  Kaszę należy ugotować według przepisu. Wystudzić. Żółtka, cukier, wanilię i kaszę miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy ciągle(...)minuty i ściągamy z ognia. Lekko wystudzoną masę przekładamy do miseczek lub szklanek i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem aa wierzch układamy owoce. Na górę kruszymy ciastka owsiane

Przysmaki Karolki
Ciągliwe ciasteczka imbirowe 110

już właściwie częścią przeszłości. Ale ja potrafię doskonale osłodzić sobie takie cierpkie momenty. Chociaż nie muszę wstawać do szkoły to i tak każda wymówka jest dobra żeby upiec ciasteczka, czyż nie? Na blogu pojawiały się już najróżniejsze rodzaje ciasteczek - na przykład c zekoladowo-miętowe całuski czy tez krążki cytrynowe . Ale przyznam Wam, że te zupełnie podbiły moje serce. Co prawda(...)blaszce tworząc jedno wielkie ciacho, ale i tak pokroiłam je na kawałki i zjedliśmy je co do okruszka. Druga, poprawiona, partia była jeszcze większym hitem, bo przecież lepiej jeść ciasteczka w kształcie ciasteczek ;) Są przepyszne - lekko pikantne, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Trzymajcie je w słoiku lub puszce, a spokojnie przetrwają nawet tydzień lub dwa. Chociaż to teoria

Okolice Palnika
Szybkie ciasta z nektarynkami 181

Goście w drodze, a wy nie macie nic słodkiego? Żaden problem, wystarczy jakiś owoc i ciasto francuskie i w 15 minut wyczarujecie pyszne francuskie ciastka. Oczywiście dodatek jak serek nie jest konieczny, ale wzbogaci smak ciastek. Kształt również może być różny zależny od waszej fantazji. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Obwarzanki odpustowe 1169

Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie

prawdziwe jedzenie
Sodziaki do piwa na św. Patryka 191

Sodziaki to takie smażone ciastka placki z dodatkiem odrobiny sody. Świetna przekąska do piwa, zwłaszcza w wersji na słono. A dla dzieci polecam podać je z dżemem. Składniki: 400 g mąki pół łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki zsiadłego mleka  lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka olej Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę(...)zajadają najchętniej bardzo cieniutkie paluszki: kroję ciasto w paseczki co pół centymetra i turlam każdy wałeczek by nadać mu kształt paluszka. Czasem posypuję jeszcze szczyptą soli lub maku. Uformowane ciastka wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Wykładamy

prawdziwe jedzenie
Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą 146

Kolejny przepis na słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki przygotowuje się błyskawicznie. Można makaroniki przygotowywać tylko z dodatkiem migdałów, pomijając orzechy. Lubię takie lekkie, słodkie ciasteczka. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą będą również świetnym poczęstunkiem(...)kawy nie tylko na Święta, możemy ich przygotować więcej i przechowywać w puszce. Polecam też przepis na kruche kwiatki migdałowe albo kruche ciasteczka z orzechami. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą na Święta. Składniki na 40 sztuk: 125 g tartych migdałów 125 g tartych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 4 białka 200 g cukru szczypta soli lukier: 1/2 szkl

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
OPONKI SEROWE 181

Złociste oponki i kulki 2w1 J . Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera. - 50 dag białego sera - 0,5 szklanki cukru - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka  - 50 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem(...)grubości około 1 cm.  Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku  wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pudding ryżowy 159

sojowego (lub innego roślinnego) 1 łyżka ksylitolu (lub cukru) 1 łyżka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) Przyprawy: cynamon Proponowane dodatki (można puścić wodze fantazji): dżem truskawkow y pokruszone, wegańskie ciastka owsiane banan Przygotowanie:      Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Jeśli ryż jest w torebce, można go z niej wysypać prosto do wody. Musimy pamiętać(...)gotujemy, dopóki nie uzyskamy gęstej konsystencji puddingu. Mieszamy w trakcie gotowania oraz przyprawiamy nasz ryż cynamonem. Po ugotowaniu pudding możemy podać z dżemem, bananem lub innymi owocami i pokruszonymi ciastkami owsianymi.        Odczuwam malutki żal, że nie zdecydowałam się wybrać dietetyki jako kierunku studiów. Tylko wtedy pewnie uczyłabym się o tym, że mięso jest niezbędnym

Weganizm infantylny
Mini tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... 192

oczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka cukru - 600 g śmietany 36% - 500 g świeżych malin - 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE:  Na początku(...)blendujemy ciasteczka i rozpuszczamy masło w rondelku. Ja użyłam ciasteczek jabłkowo- cynamonowych bardzo dobre połączenie polecam. Następnie gdy mamy pokruszone ciasteczka i rozpuszczone masło, łączymy te dwa składniki razem i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i dalej zagniatamy. Teraz nadszedł czas na wylepienie naszych foremek ciastem i schowaniem do lodówki na 30 min. Czas ubić śmietanę

Zainspiruj się kuchnią

Proponowane wyszukiwania